Forma-1

2011, a rekordok éve

  • Kele János

Bár Vettel tündöklése megölte az évad izgalmait, rekordoknak azért tapsolhatott szép számmal a közönség. Mi most összegyűjtjük mindet.

Vettel nemcsak a pályán, a rekordok könyvében is utcahosszal verte riválisait

Bár a mögöttünk hagyott év minden valószínűség szerint soha nem fog bekerülni a legendás bajnokságok sorába, azt kár lenne elvitatni, hogy sok szempontból történelmi jelentőségűnek is tekinthető. Ha másért nem, hát azért, mert rekordok tucatjai dőltek meg, közben pedig (bár a bajnoki cím túlontúl hamar eldőlt) a versenyek alatt többnyire jól szórakozhatott a közönség.

Legtöbb GP-indulás: 322

Rubens Barrichello már tavaly is rekordtartóként ment el a téli szünetre, idén csak még tovább emelte a tétet – kérdés, kap-e szerződést 2012-re is a Williamstől, vagy megragad a már igen tekintélyes 322 startnál. Állítólag utóbbira nagyobb az esély, a grove-i istállóval kapcsolatban egyre többször hangzik el ugyanis a Force Indiától kiebrudalt Adrian Sutil és a Renault-nál kegyvesztetté vált Bruno Senna neve. Tapasztalat vs. eredmények.

A legfiatalabb kétszeres bajnok, legtöbb pole egy szezonban, legtöbb kör az élen, legtöbb dobogó – a rekordhalmozó Sebastian Vettel

Ha tetszik, ha nem, el kell ismernünk, a 2011-es év voltaképpen egyetlen versenyzőről, Sebastian Vettelről szólt. Nem elég, hogy 24 éves korára olyan magabiztosságot, rutint, és céltudatosságot szerzett, ami talán soha korábban nem jellemzett egyetlen bajnokot sem, de ráadásként még megkapta a jószerivel verhetetlen RB 7-est Adrian Newey tollából – az eredmény pedig rekordok sora lett. Ő az első olyan pilóta a történelemben, aki 25 éves kora előtt kétszeres bajnok lett; sőt Vettel alig 98 nappal 24. születésnapja előtt tette matematikailag is a duplázást. Szezonbeli 15 pole pozíciója és az élen eltöltött 739 pontja szintén rekord, sőt, mindkettőt Nigel Manselltől vette át. A legendás angol oroszlán 1992-ben hasonlóan domináns évet futott, mint idén Vettel, de az is igaz, hogy a németétől némiképp elmaradó statisztikáit három futamból kevesebb lehetőségből érte el. Ja, és még mielőtt elfelejtenénk: Vettel 122 pontnyi előnnyel zárt Button előtt az év végi összesítésben; nagyobbal, mint korábban bárki.

A legtöbb előzés egy versenyen: Törökország, 126

A KERS és DRS bevetésével előre látni lehetett, hogy felpörögnek az F1-ben az események, ám a Pirelli abroncsainak hála az eredmény minden előzetes várakozást felülmúlt: az év első felében szinte csak kapkodtuk a fejünket, mindenki előzött mindenkit, sokakban még az is felmerült, egyenesen testidegen ez a nagyszámú akció az F1-ben.  A DRS-láz Törökországban hágott a tetőfokára: köszönhetően az előzési zóna legalábbis vitatható kijelölésének köszönhetően valósággal záporoztak az előzések, összesen 126-ot számoltak meg belőlük a statisztikusok. A lista második helyén a Kanadai Nagydíj végzett, az esős káoszfutam ráadásul más szempontból is bekerül majd a sportági történelemkönyvekbe – ez volt ugyanis a VB-történet eddigi leghosszabb futama, csaknem négy órahosszán át tartott, köszönhetően például annak, hogy a Safety Cart hatszor is be kellett vetnie a versenybíróságnak; ami egyébként szintén rekord.

Jenson Button, aki a Kanadai Nagydíjon az utolsó körben előzte meg a szinte végig vezető Vettelt és győzött, összesen 26 előzést hajtott végre a futamon – miközben az egész évadban „csak” 74 fűződik a nevéhez.

A legkevesebb versenyző a dobogón: 7

Ez a rekord speciel éppen nem egyedülálló, korábban már háromszor is volt példa arra, hogy a teljes évad során mindössze hát különböző versenyző álljon pódiumra (1992-ben Mansell és a Williams, 2000-ben és 2002-ben Schumacher és a Ferrari uralta az évadot) - nem árt azonban figyelembe venni, hogy Nick Heidfeld és Vitalij Perrov év eleji meglepetés-dobogója nélkül még siralmasabban festene a kép. Különösen szomorú, ha az elmúlt évek statisztikáit nézzük, 2009-ben ugyanis 13-an, egy évvel korábban pedig 14-en ízlelhették meg a dobogón kiosztott pezsgő zamatos ízét. A vonatkozó rekord egyébként 1982-es, a tragikus és kaotikus évad során nem kevesebb, mint 18 különböző versenyző állhatott fel a dobogóra.

Schumacher is feliratkozott a listára

Bár vitathatatlanul nem most éri karrierje fénykorát, azért Michael Schumacher 2011-es éve már bőven tartogatott pozitív meglepetéseket az egyre nyilvánvalóbb hiányosságok mellett. Egyrészt a veterán német előzött a legtöbbet a mezőny szereplői közül az idén (mondjuk erre rosszmájúan azt is mondhatjuk, volt honnan feljönnie az elrontott időmérők után),másrészt pedig rengeteg látványos csatában vett részt, hol a hosszabb, hol a rövidebb gyufaszálat húzva magának. Amiért azonban felkerült a rekordok listájára, az a Japánban nyújtott teljesítménye, egészen pontosan az a három kör, amelyet az élen tölthetett el: ez volt a 142. olyan verseny, amelynek során állt az élen, ez pedig új rekord. Nem árulok el nagy meglepetést, a korábbi is az ő nevéhez fűződött…

Rekordszámú célbaérő

A sokszor lesajnált, a legtöbb szurkoló által a pokolba kívánt valenciai Európa Nagydíj minden bizonnyal csak egyetlen dolog miatt marad emlékezetes, és az a dolog is csak a statisztikusok figyelmét kelti majd fel. Itt történt meg ugyanis a VB történetében negyedszer, hogy minden elrajtoló pilóta célba is ért; a 24-es mezőnynél nagyobb azonban soha nem tette ezt meg, így a dögunalmas valenciai körözgetés bekerült a sportág történelemkönyvébe…