Képválogatás

A 2011-es év tíz legszebb sportfotója

Minden válogatás szubjektív, de reméljük az AFP év végi sportfotó gyűjteményéből kiválasztott tíz képünk azért hűen tükrözi az elmúlt esztendő legfontosabb és legérdekesebb történéseit. Szerinted melyik a legjobb? Szavazz a cikk mellett!

1. Az eltökéltség mintaképe

A bukás még nem elég indok arra, hogy valaki megálljon

A holland kerekes, Laurens te Dam a Tour de France 14. szakaszán bukott hatalmasat a Col d'Agnesról történt ereszkedés során. A Rabobank versenyzőjét kemény fából faragták, aki kötésekkel az arcán is befejezte a július 16-ai szakaszt.

2. Ez a jövő útja?

A szingapúri nagydíj szinte teljes sötétségben zajlott

Sokak szerint hamarosan ilyen futamokból állhat majd a Formula-1-es világbajnokság. Az idén szeptemberben sorra került Szingapúri Nagydíj mutatja, hogy Európa után immáron más földrészek pályái és a különleges helyszínek vehetik át a vezető szerepet a Száguldó cirkuszban.

3. A mennyország kapujában

Harmadszor ünnepelt BL sikert a barcelonával Josep Guardiola

Öt év alatt harmadszor nyerte meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját a Barcelona. A 2011-es döntő után a klubot másodszor is csúcsra vezető Josep Guardiolát az égbe dobálják játékosai. A katalán sztárklub egykori kiváló játékosa most edzőként viszi egyre közelebb a Barcelonát a "minden idők legjobb klubcsapata" címhez.

4. Az elegancia művészete

Kanajeva a Montpellierben zajló ritmukius gimnasztika vb-n is remekelt

Az orosz Jevgenyija Kanajeva az idén a franciaországi Montpellierben lezajlott ritmikus gimnasztika világbajnokságon is legyőzhetetlen volt. Mind a négy szerrel, csapatban és egyéni összetettben is győzött a pontozóknál, emellett ruganyosságával, könnyed mozgásával a laikusokat is magával ragadta.

5. A Föld vonzásában

Idén új világrekord született a sírepülőknél Vikersundban

Az osztrákok sírepülő specialistája, Martin Koch is szépen repült Vikersundban, az igazi rivaldafény azonban az újjáépített norvégiai sáncon az új világrekordot felállító norvég Johan Remen Evensené volt, aki 246,5 métert repült a levegőben.

6.Hova-hova, barátocskám?

A tegui atlétikai vb egyik legellentmondásosabb jelenete

A tegui atlétikai világbajnokság egyik legellentmondásosabb jelenetét a férfiak 110 méteres gátfutásának döntője hozta, ahol hiába vezetett sokáig a kínai olimpiai bajnok Liu Hsziang, nagy ellenfele, a mellette futó kubai Dayron Robles az utolsó két gát előtt - vétetlenül - hozzáért a mellette futó riválisához. A versenyben addig vezető kínai futó megbillent, így a nevető harmadik, az amerikai Jason Richardson lett a világbajnok. Roblest ugyan kizárták, de Liu így is csak ezüstérmes lett.

7. Másnak itt helye nincs!

Ebben az évben nem Nadal és nem Federer dominálta a nemzetközi tenisz életet

Január első napjaiban Rafael Nadal és Roger Federer békésen ütögetett egy szponzori videó felvételén Dohában. Akkor bizony még ők sem gondolták, hogy a tenisz világ "víz-képére" rajtuk kívül más is felférhet. Pedig így lett, sőt a 2011-es év elsősorban a három Grand Slam versenyt is megnyerő szerb Novak Djokovicsról szólt.

8. Külön utakon

A Ducati versenyzője saját röppályára állt az Ausztrál Nagydíjon

A Ducati csapat versenyzője, Damien Cudlin az idei ausztráliai futam szabadedzésén látványosat bukott, de szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszta a balesetet. Sajnos volt aki ennél pechesebb volt a 2011-es versenyeken...

9. Ugrás 2012-be

London már gőzerővel készül a jövő évi nyári olimpiára

London jövőre harmadszor rendezheti meg a nyári olimpiai játékokat. A brit főváros már gőzerővel készül a rendezésre, a sporteseményeknek otthont adó csarnokok jó része már elkészült, így a város csinosítása és a figyelemfelkeltő események is középpontba kerülhetnek. A brit távolugró, JJ Jegede sikerrel ugrott át három Minit és közben még a város szimbólumának számító Tower Bridge-re is vethetett egy röpke pillantást.

10. A tenisz-bohóc nálunk is járt

Az atletikus francia teniszező mindenhol ak özönség egyik nagy kedvencének számít

Idén Budapesten is járt a népszerű francia teniszező Gael Monfils, aki ezen a képen éppen a US Open közönségét varázsolja el. A látványos ütésekért még akár a labdamenetet is feláldozó Monfils talán sohasem nyer Grand Slam tornát, de ezek miatt az ütések miatt mégis sokáig emlékezünk majd rá.