NFL

A Detroit 1999 után ismét a rájátszásban

  • Molnár Dávid

Az NFL játékosok nem akármilyen mérkőzésekkel szolgálták ki a közönséget Szenteste napján. A számos körbeverésnek köszönhetően az NFC keleti csoportjában az utolsó forduló dönt a csoportbajnoki címről. A Lions 1999 után ismét részt vehet a rájátszásban, míg a New England Patriots bebiztosította az AFC első két helyének valamelyikét, tehát elkerüli a wild card mérkőzéseket.

Manningék „idegenben” kapták össze magukatAlighanem a Giants az idei szezon egyik legellentmondásosabb csapata. Miután a múlt héten hazai pályán kikaptak a jóval esélytelenebbnek kikiáltott Redskins ellen, a 16. fordulóban a New York Jetsszel ütköztek meg, hogy eldöntsék, melyik csapat előtt adódjon még egy utolsó lehetőség a rájátszás kiharcolására. A találkozó egyik érdekessége, hogy bár hivatalosan idegenben játszottak az Óriások, valójában a Jetsnek és a Giantsnek is a MetLife Stadium ad otthont, tehát a lelátókon egy megosztott New York buzdította kedvenc csapataikat.

Az első negyed után úgy tűnt, hogy Mark Sanchez fogja ellopni a show-t, Josh Bakernak adott touchdown-passzával nem tudott mit kezdeni a Giants, csak a folytatásban. Azonban Lawrence Tynes nem akármilyen vendéghengert indított be: Manning előbb Victor Cruzt szolgálta ki hat pontos labdával, aki egy szencációs csellel két védőt csapott be, és szerzett TD-t 99 yard futás után (ez NFL-rekord beállítás), majd a harmadik negyed elején Ahmad Bradshaw futott 14 yardot a touchdownért. Tynes második mezőnygóljával már 20-7-re vezettek Manningék a negyedik negyed elején.

 Victor Cruz szenzációs 99 yardos touchdown-futása

Sanchez ettől függetlenül még a meccs hősévé válhatott volna, hiszen 7:17-tel a vége előtt futásból is eredményes lett, és hat pontra csökkentette a két csapat közti különbséget. Az utolsónak ígérkező Jets támadásnál azonban a Giants-védők saját célterületükön belül sackelték a Jets irányítóját, amiért megkapták a safetyért járó két pontot az Óriások, míg a Jets kénytelen volt puntolni a labdát. A fordulásból Bradshaw lódult meg ismét a labdával, és 19 yardos futásával végleg eldöntötte a találkozó kimenetelét, és ezzel a teljesítménnyel később könnyedén a Giants szezonjának megmentőjeként gondolhatnak majd rá.

A vendég New Yorki-i együttes nyert 29-14-re, és ezzel a Jets esélyei jóformán elszálltak a wild card mérkőzésekre. Manningék figyelme a meccs lefújását követően egyúttal a Dallas-Philadelphia mérkőzésre terelődött, hiszen egy Dallas vereséggel beérték volna csoport élén tanyázó Cowboyokat. Az Eagles pedig nem akármilyen ajándékban részesítette a csoportriválisát.

Michael Vick idegenben sziporkázottAz Eagles a szezon végére már valóban úgy játszik, ahogy azt az alapszakaszt megelőzően el is várták tőle. Nagy kár érte, hogy csak a véghajrára kaptak észbe a Sasok, hiszen amit a csoporttársaikkal műveltek eddig, az igazán megsüvegelendő teljesítmény. Nyolc héttel legutóbbi találkozójukat követően ismét méretes zakóval hagyták maguk mögött a Cowboyst, és bár a Giants-győzelem egyben az Eagles rájátszásbeli esélyeit eloszlatta, de a csüggedtség nem látszott meg Vickék játékán.

A vendégek irányítója 293 yardot passzolt össze, és már az első támadását touchdown-passzal zárta, amit megtoldott még eggyel a második negyed elején. A túloldalon játszó kollégája ezúttal Stephen McGee volt, aki nem igazán tudott a sérülésekkel küszködő Tony Romo nyomdokaiba lépni - bár hiba nélkül játszott, csupán 7 másodperccel a vége előtt tudott hat pontot érő passzt felmutatni, ami már csak kozmetikázás volt a dallasi szempontból addig nagyon csúnya, 20-0-s eredményen. A Cowboys és a Giants jövő héten a New York-iak székhelyén dönthetik el, hogy ki a legjobb az NFC keleti négyese közül, és ki érdemes a rájátszásra. Nem akármilyen derbinek ígérkezik, valószínűleg Romót is összedrótozzák addigra, hiszen könnyen lehet, hogy utolsó meccsét fogja játszani az idényben a Cowboys.

Matthew Stafford és Ndamukong Suh pacsizik, miután a Detroit Lions legyőzte a San Diego Chargerst az NFL alapszakaszának karácsonyi meccsén

Stafford a mennybe repítette a LionstMatthew Stafford, a Detroit Lions irányítója meggyőző teljesítménnyel vezette győzelemre és ezzel együtt 1999 után először rájátszásba az Oroszlánokat. A hazai együttes két negyedet követően már 24-0-ra vezetett, és érezhető volt, hogy ezt a meccset már nem fogják kiengedni a kezükből. Philip Rivers ugyan kiosztott egy touchdown-passzt a harmadik játékrészben, és Nick Novak is lőtt egy mezőnygólt, de a Chargers erejéből ma csupán ennyire tellett. Kevin Smith elkapásból és futásból is szerzett touchdownt, de a találkozó igazi hőse a három touchdown-passzt felmutató, 373 yarddal végző Stafford lett.

Szoros csatával hangolódott a rájátszásra a PatriotsA New England Patriots 17-0-s hátrányból fordította meg a Miami elleni mérkőzést, amivel biztosan elkerülik a wild card mérkőzéseket Tom Bradyék. Azonban a Dolphins alaposan megszorongatta az AFC egyik nagy esélyesét a Superbowlra, köszönhetően Matt Moore-nak, a vendégek irányítójának. A második negyedben két touchdown-passzal szolgálta ki csapattársait, és a találkozó utolsó pontjai is az ő nevéhez fűződnek, de azok már túl későn születtek, hogy elegendőek legyenek a fordításra. Tom Brady természetesen nem tehetett mást, mint felnőtt Moore teljesítménye mellé, és tőle kissé szokatlan módon futással szerzett két touchdownt az egy TD-passzán kívül. A csapatok rengeteg yardot tettek meg, a hazaiak 400-at, a vendégek pedig 381-et, és a végeredmény ennek megfelelően igazán szoros lett, 27-24 a Patriotsnak. Tom Bradyék duplán örülhettek a végén, hiszen győzelmük mellett immáron biztosan övék lesz az AFC két legjobb mutatójának egyike, tehát a wild card hétből ki fognak maradni.

NFL, 16. forduló
Cincinnati Bengals-Arizona Cardinals 23-16
New York Jets-New York Giants 14-29
Tennessee Titans-Jacksonville Jaguars 23-17
New England Patriots-Miami Dolphins 27-24
Baltimore Ravens-Cleveland Browns 20-14
Kansas City Chiefs-Oakland Raiders 13-16 hosszabbítás után
Washington Redskins-Minnesota Vikings 26-33
Carolina Panthers-Tampa Bay Buccaneers 48-16
Buffalo Bills-Denver Broncos 40-14
Pittsburgh Steelers-St. Louis Rams 27-0
Detroit Lions-San Diego Chargers 38-10
Dallas Cowboys-Philadelphia Eagles 7-20
Seattle Seahawks-San Fransisco 49ers 17-19
Korábban:
Indianapolis Colts-Houston Texans 19-16
Hétfőn:
Green Bay Packers-Chicago Bears 2:20
Kedden:
New Orleans Saints-Atlanta Falcons 2:30