Szezonkezdet

Újabb tudnivalók az NBA-ről - posztok, draft, fizetési sapka

Vasárnap hosszú várakozás után elkezdődik végre az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) aktuális szezonja, és háromrészes sorozatunk második részében újabb szempontok alapján igyekszünk bemutatni a legnagyobb kosárlabda-ligát.

Posztok a pályán

Az irányító játékos (Point Guard) A támadásnál többnyire az irányító vezeti az akciót. Ő a játékszervező, kitűnően vezeti a labdát, remekül passzol, és távolról is hatékonyan tud dobni. Tudja a pályán lévő összes játékos erősségét, gyengeségét. Ahogy a figurákat bemondja, mikor csapatának mozgását irányítja, akkor egyfajta játékos-edzővé válik. Általában a csapat legalacsonyabb tagja.,

NBA
Egykori legendás irányítók: Isiah Thomas, Magic Johnson, John Stockton, Tim Hardaway
A legjobb ma is aktív irányítók: Steve Nash, Jason Kidd, Chris Paul, Rajon Rondo

A dobóhátvéd (Shooting Guard)

 

 

 

 

A legjobb távoli dobásokat ő hajtja végre, gyakran segít az elzárásban, aztán hirtelen kosárra tör, ha van lehetősége. A játék menetében gyakran szerepet cserél az alacsonybedobóval, legjobban a széleken működik, de együtt dolgozik azzal a társával is, aki a pálya közepén helyezkedik el.

NBA
Egykori legendás dobóhátvédek: Reggie Miller, Joe Dumars, Michael Jordan
A legjobb ma is aktív dobóhátvédek: Kobe Bryant, Dwayne Wade, Tracy McGrady, Vince Carter

 

 

 

 

Az Oklahoma City Thiunder vezetőedzője magyaráz játékosainak a csapat időkérése alatt az NBA-ben

Az alacsonybedobó (Small Forward)

Az alacsonybedobó az első számú dobóterületen mozog, a saroktól a kosár felé eső részen. A nevük megtévesztő, hiszen átlagos magasságuk 192-203 cm között van. A dobócsatár kifejezés talán jobban illene rá, a hárompontos vonalról ugyanolyan könnyedén dob, mint a palánk környékéről. A lepattanószerzésben is eséllyel indul, védekező szerepe is kiemelkedő, az ellenfél kulcsfontosságú játékosának a kikapcsolása szokott lenni a feladata.

NBA
Egykori legendás alacsonybedobók: Julius Erving, Larry Bird, Scottie Pippen, Glen Rice
A legjobb ma is aktív alacsonybedobók: LeBron James, Carmelo Anthony, Paul Pierce, Kevin Durant

Az erőcsatár (Power Forward)

 

 

 

 

 

Ezt a posztot hívják magasbedobónak is, centernek számít, de nem olyan magas, és mozgékonyabb is a valódi centernél. Erős, rugalmas, agresszív, minden lepattanóért harcol. Sokoldalú játékosnak kell lennie, közeli és távoli dobásokat is kombinálhat. Védekezésben beton kemény, kiemelkedik dobásblokkolásban és a kosár alatti területek védelmében.

NBA
Egykori legendás erőcsatárok: Charles Barkley, Karl Malone, Shawn Kemp, Larry Johnson
A legjobb ma is aktív erőcsatárok: Kevin Garnett, Dirk Nowitzki, Tim Duncan, Amare Stoudemire

Center

 

 

 

 

A center áll a középpontban, a legmagasabb ember a magas emberek játékában. Az ő felségterülete a gyűrű alatt van, folyamatosan figyelnie kell a magasbedobóját és harcolni a lepattanókért. Egy jó center dobásblokkolásaitól tart az ellenfél, ha éppen nincs a kosárral szemben, akkor "gólpasszt" adhat a szabadon álló csapattársának.

NBA
Egykori legendás centerek: Kareem Abdul-Jabbar, Bill Russel, Hakeem Olajuwon, Patrick Ewing, Shaquille O'Neal
A legjobb ma is aktív centerek: Dwight Howard, Andrew Bogut, Joakim Noah, Andrew Bynum

 

 

 

 

 

A draft (játékosbörze)

Ebben a folyamatban a kluboknak lehetőségük van a legjobb főiskolai és más kontinensről érkező, így az NBA szemszögéből amatőrnek számító játékosok profi szolgáltatásainak kiválasztására. Rengeteg játékos van, aki abban reménykedik, hogy az első körben kiválasztják, a nagy NBA-s nyári szemle helyszínén. Ha az első körben választanak ki valakit, az egészen kimagasló pénzügyi előnyöket is jelent.

Az NBA 2011-es draftjának első körös kiválasztottjai

A megfigyelők jelentéseit a játékosok fejlődéséről összeállítják az évek során, de a csapatoknak lehetősége nyílik a draft előtt kipróbálni a játékosokat. Főként ez alapján alakul ki a sorrend, de minden csapatnak megvan a maga válogatási elve. Sok csapat csak az űrt akarja betölteni a keretében, mások cserealapot keresnek maguknak.

A mai NBA Drafton azok a csapatok, amelyeknek nem sikerült az előző évben bejutniuk a rájátszásba, sorsot húznak. Ezzel határozzák meg az első három választás sorrendjét. Utánuk választhat a többi csapat a győzelem-vereség mérlegük arányának megfelelően, vagyis a legrosszabb mérlegű csapat kapja a választáson a legjobb helyezést. Az NBA ezzel próbálja segíteni a gyengébb csapatokat, hogy az erőviszonyok valamennyire kiegyenlítődjenek.

A magyar játékosok közül a legfrissebb kiválasztott Hanga Ádám, akit a San Antonio Spurs összesítésben az 59. helyen foglalt le. Ahogy az sok nem amerikai kosarassal előfordul, a magyar bedobót egyelőre nem alkalmazzák a texasi együttesnél, ehelyett a nyári edzőtáborozás után visszaküldték spanyol csapatához, a Manresához, hogy egy a magyarnál erősebb bajnokságban fejlődhessen és közelíthessen az NBA-szinthez.

Természetesen a megfigyelők is mellényúlhatnak, és sok minden más is közbeszólhat, így nem mindig jönnek be az első választások, de azért mégis rangot ad egy játékosnak, ha elsőként választják ki a drafton. És sokan természetesen be is futották, futják a nekik jósol karriert. Első számú választott volt többek között Patrick Ewing (1985), David Robinson (1987), Shaquille O’ Neal (1992), Allen Iverson (1996), Tim Duncan (1997), Kenyon Martin (2000), Jao Ming (2002), LeBron James (2003) és Dwight Howard (2004) is.

Fizetési sapka

A fizetési sapka (salary cap) az NBA munkaerő-piaci stratégiájának egyik fontos eleme, amely meghatározza, hogy a liga csapatai a költségek mekkora részét szánhatják a játékosok bérére egy adott szezonban. A fizetési plafon fő célja, hogy fenntartsa a csapatok közötti egyensúlyt, ha nem lenne, a nagyobb pénztárcával rendelkező csapatok egyszerűen felvásárolhatnák a minőségi játékosokat.

Az NBA-ben rugalmas fizetési plafont (soft cap) alkalmaznak, itt bizonyos feltételek teljesülése mellett átléphető ez a felsőhatár is. A modern fizetési plafon 1984-ben jelent meg először az NBA-ben, és azóta napjainkig több mint tizenhatszorosára nőtt az összege. Kiszámítása úgy történik, hogy minden júliusban felbecsüli a Liga, hogy mennyi bevételre számíthat a következő szezonban, és ebből a számból bonyolult matematika után meghatározzák a játékosok javadalmazását. Ugyanígy van fizetési padló is, amennyiben egy csapat a fizetési plafon 75%-ánál kevesebbet fordít javadalmazásokra, akkor a fennmaradó összeget ki kell fizetnie játékosai számára.