Sportpolitika

Hamburg óceánjáró hajókra álmodja az olimpiai falut

  • VNA

Berlin mellett Hamburg is egyre komolyabban gondolkozik a nyári olimpiai játékok megrendezésén.

Németország meglehetősen régen (1972) rendezett utoljára olimpiai játékokat. Figyelembe véve az ország gazdasági erejét, valamint a nemzetközi sportéletben betöltött vezető szerepét, lassan tényleg „kijár” már egy olimpia neki. Bár a 2018-as téli játékokra kandidáló München pályázata nem volt sikeres, a nagy bevétellel és presztízsnövekedéssel járó ötkarikás rendezés máshol is beindította a városvezetők fantáziáját. A német olimpiai bizottság vezetője, Thomas Bach arról beszélt, hogy Berlin mellett most már az észak-német kikötőváros, Hamburg is potenciális jelölt lehet a jövőbeni rendezésre.

„Az esetleges nyári olimpiai pályázatról majd csak 2015 környékén kellene döntenünk, addig ráérünk kiválasztani, hogy melyik német várost támogatjuk a jelöltek közül” - mondta a sportvezető, aki arról is beszélt, hogy a jövőbeni stratégia sok mindentől függ: „Mely országok mely városai pályáznak 2020-ra? Melyik tartomány mennyire támogatja a saját városát? A helyi lakosság valóban az olimpia rendezése mellett van? Ki viseli majd a rendezés költségeit? Ezekben a kérdésekben csak 2013-ban fogunk tisztábban látni és akkor tudunk megalapozott döntéseket hozni.”

Mivel a 2020-as nyári játékok rendezéséért zajló harcba német város nem kapcsolódott be, így a következő lehetséges olimpia a 2024-es lehet csupán a németek számára. Hamburg egyszer - a 2012-es évre vonatkozóan - már jelezte rendezési igényét, de akkor Lipcsével szemben elbukta a hazai „válogatót”. Ezt követően a város vezetői arról határoztak, hogy 2016-ra vagy 2020-ra is kandidálnak majd, de ebből végül nem lett valóság. A hamburgi városvezetés annak idején viszont úgy döntött, hogy tovább fejleszti a város sportéletét és infrastruktúráját, a jövőbeni olimpiai pályázatok koncepciója pedig változatlan lesz. Ezek szerint a játékok központi eleme a kikötőváros arculatát meghatározó víz lesz, ahol az olimpiai falut is nagy óceánjáró hajókon képzelik el megvalósítani.