NBA

Idén is Kobe Bryant kaszálja a legtöbbet

  • VNA

Az amerikai gazdasági magazin, a Forbes a szezon kezdése előtt ismét nyilvánosságra hozta az NBA legjobban kereső játékosainak listáját.

Bár a nyári-őszi lockout miatt idén csak erősen megkurtított alapszakaszt rendeznek az NBA-ben, Karácsony után végre beindul a nagyüzem az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokságban. A játékosok cseréjére, a bérek újratárgyalására ugyan most kevés idő jutott, de a csapatok így is jelentősen átalakították kereteiket. A liga legjobbjainak persze nem kellett aggódniuk, őket a bértárgyalások után is igencsak jól megfizetik - erről tanúskodik az amerikai Forbes magazin által összeállított lista is.

A bérvita után ugyan az NBA csapatok tulajdonosai valamivel nagyobb százalékot kapnak a liga bevételeiből, de a sztárok bére így sem változott lényegesen, aminek fő oka, hogy hosszú távra érvényes szerződéseiket még a 2011-es lockout előtt kötötték meg. Az alapszakaszban sorra kerülő kevesebb mérkőzés ugyanakkor többek pénztárcáját érzékenyen érinti és bár alapvetően 57 olyan játékos van jelenleg is a ligában, akinek éves szinten 10 millió dollárosnál nagyobb a bére, ezen sztárok száma 35-re csökken, ha a csonka alapszakasz meccsszámaival számolunk. Így például a Boston Celtics sztárjai, Ray Allen vagy Rajon Rondo is „csak” 8 millió dollárt kasszírozhat majd erre az idényre. A Forbes kalkulációja szerint az 57 kiemelt játékos összesen 160 millió dollárt bukik a lockout miatt lerövidült bajnokság következtében.

Az NBA idei kereseti listáját - talán keveseknek meglepetés - a Los Angeles Lakers válófélben lévő sztárja, Kobe Bryant vezeti. A 13-szoros All Star játékos 33 esztendősen sem lassít a tempón, így a 2011/12-es idényre is 25,2 millió dollárt (a lockout miatt valójában végül csak 20,3 millió) tehet majd zsebre. Mindezt a tavaly megkötött hároméves (90 millió dollárról szóló) szerződés garantálja neki, amely 2014-ig Los Angelesben tartja őt.

Kobe Bryantnek nem kell aggódnia a jövője miatt
Aki idáig olvasta a cikket, a következő névre biztosan felkapja a fejét (én magam is így tettem), hiszen a liga második legjobban fizetett játékosa jelenleg a Washington Wizardsot erősítő Rashard Lewis. A 2005-2007 közötti seattle-i időszakában 20 pontot átlagoló Lewis az Orlandot érintő csereüzletben szabadügynökként adta el jól magát Magichez majd a Wizardshoz, ahol viszont már csak 11,7 pontos átlagot ért el mérkőzésenként a legutóbbi szezonban.  Ráadásul összjátéka és védekezése sem tartozik a legjobbak közé, így enyhe kifejezés, ha az ő esetében túlfizetett játékosról beszélünk. Lewis a hat éves (2007-ben megkötött 118 millió dolláros) giga-kontraktusának második washingtoni évében így is 22,1 millió dollárra számíthat a Wizardstól.

A Forbes magazin tízes listáján ott szerepelnek a liga legnagyobbjai, Tim Duncan, Kevin Garnett vagy éppen a friss bajnok német Dirk Nowitzki is, nem került fel viszont rá a Miami klasszisa, Dwayne Wade, aki a bajnokesélyes csapat építésének érdekében belement a Heatnél abba, hogy alacsonyabb bért kapjon.

Az NBA legjobban kereső játékosai a 2011/12-es idényre *
1. Kobe Bryant Los Angeles Lakers 25,2 millió dollár
2. Rashard Lewis Washington Wizards 22,1 millió dollár
3. Tim Duncan San Antonio Spurs 21,3 millió dollár
4. Kevin Garnett Boston Celtics 21,2 millió dollár
5. Gilbert Arenas Orlando Magic 19,3 millió dollár
6. Dirk Nowitzki Dallas Mavericks 19,1 millió dollár
7. Pau Gasol Los Angeles Lakers 18,7 millió dollár
8. Amare Stoudemire New York Knicks 18,2 millió dollár
9. Joe Johnson Atlanta Hawks 18 millió dollár
10. Carmelo Anthony New York Knicks 17,7 millió dollár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* A fenti táblázatban szereplő összegek a lockout nélküli (tehát teljes szezonra vonatkozó) bértömeget jelölik