Heti 6:3

A Barcelona és a norvégok a világ tetején, botrány Siófokon és az úszóknál

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

A Barcelona lett a világ legjobbja - Fotó: AFP

Heti hatos

Juhásszal szárnyal az Anderlecht Európában

A Juhász Rolanddal felálló belga Anderlecht gólgazdag mérkőzésen 5-3-ra legyőzte az orosz Lokomotiv Moszkvát szerdán, a labdarúgó Európa Liga csoportkörének 6., utolsó fordulójában, így százszázalékos teljesítménnyel jutott be a legjobb 32 közé. A magyar védő kirobbanthatatlan a csapatból, amely három ponttal a belga bajnokságot is vezeti. Bár nyáron komoly esély volt rá, hogy Juhász Skóciába szerződjön, úgy tűnik jól jött neki, hogy a belgák nem tudtak a Rangersszel megegyezni. Ráadásul tavasszal sem kaptak megoldhatatlan ellenfelet a brüsszeliek, ugyanis a holland AZ Alkmaar csapatával kerülnek szembe az Európa Ligában a legjobb 32 között. Az év legjobb magyar játékosának választott Juhász Roland tehát mindenféleképpen pozitívan zárja az esztendőt.

Barcelona mindenhol a legjobb

Esélyt sem hagyott a Santosnak a Barcelona, amely 4-0-ra ütötte ki brazil riválisát a klubvilágbajnokság döntőjében Japánban. A fináléban Európa és Dél-Amerika legjobbja feszült egymásnak. A mérkőzést a világsajtó Messi kontra Neymar címszóval vezette fel, pár perc alatt már kiderült: a két futballzseni jelenleg nincs egy súlycsoportban. A találkozó fényesen rámutatott arra, hogy amennyibe Neymar komoly őrizetet kap, egyáltalán nem tud úgy fickándozni, mint otthon a lazább brazil védők között. A katalán sikerrel megszületett az esztendő harmadik Barca-trófeája (a spanyol és európai Szuperkupa után), a csapat második klub-vb-sikere, a "Guardiola-korszak" összesen tizenharmadik serlege. Aligha kérdéses: a világ legjobb csapata lett a FIFA klubvilágbajnoka.

Berki Krisztián és Csipes Tamara az év sportolói

Berki Krisztián tornászt és Csipes Tamara kajakost, a Ferencváros női kézilabdacsapatát, Storcz Botond kajak-kenu szövetségi kapitányt, illetve Csipes Ferenc kajakedzőt választották az év legjobbjának a Magyar Sportújságírók Szövetségének 54. alkalommal kiírt szavazásán. Berki tavalyi sikerét megismételve végzett ismét az első helyen, a szintén világbajnoki címet szerző Gyurta Dániel és Vajda Attila előtt. A magyar tornásznak akkor sem remegett meg a keze, amikor csak egy esélye volt a kvóta megszerzésére és megvédte világbajnoki címét lólengésben a tokiói olimpiai kvalifikációs torna-vb-n. Csipes Tamara azzal érdemelte ki a legjobbnak járó díjat a nők között, hogy a szegedi világbajnokságon két egyéni számban (K-1 1000 és 5000 m) győzött, míg a belgrádi Európa-bajnokságon párosban (K-2 500 és 1000 m) szerzett két aranyérmet.

Újonc edzők az NB I-ben

Artner TamásKét együttes is edzőt váltott az őszi szezon után az OTP Bank Ligában. Meglepő, ugyanakkor üdvözítő lehet, hogy nem az ilyenkor megszokott nevek ültek le a szabad kispadokra, hanem két első osztályú tapasztalat nélküli újonc szakember. A KTE-nél Tomiszlav Szivics helyett Török László és Szabó István felel a KTE teljes szakmai munkájáért, a felnőtt csapattól az utánpótlás korosztályig. A döntésben fontos szerepet játszott a szakemberek helyi elkötelezettsége és az elmúlt időszakban végzett kiváló munkája.

A Haladásnál a bundabotránnyal kapcsolatban meggyanúsított Aczél Zoltánt mentették fel a vezetőedző posztról. A vezetőség Artner Tamással - aki Az Ajka irányítása mellett Haladás utánpótlás-szakágvezetői tisztét is betöltötte – egyezett meg, így a jövőben ő irányítja a vasiakat. A Haladást korábban az NB II-ben már irányító szakember másfél évre kötelezi el magát a zöld-fehérekhez. A tavasz pedig megmutatja, megérte-e a vezetők bátor húzása.

Továbbjutott futsal-válogatottunk

Továbbjutott a magyar válogatott a Gyöngyösön rendezett futsal világbajnoki selejtezőtornán. Gyurcsányiék egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy oroszok elleni szoros vereséggel zárta a tornát, és a második helyet megszerezve jutott tovább a selejtezőből. A csoportból az első két helyezett lépett tovább az európai rájátszásba, ahol párokra osztják a mezőnyt, és oda-visszavágós alapon dől el a vb-részvétel joga. A 2012-es thaiföldi világbajnokságon 24 csapat szerepel, Európa hét válogatottal képviselteti magát. Frank Tamás szövetségi kapitány lát esélyt arra, hogy a csapat kijusson a világbajnokságra.
„A play off körben az oroszokkal már nem kerülhetünk össze, de esélyünk csak akkor lehet a vb-részvételre, ha elkerüljük a portugálokat, az olaszokat és a spanyolokat. Ellenük nem reménykedhetnénk továbbjutásban, más csapatok ellen azonban benne lehet a pakliban a bravúr” – mondta a szakember a válogatott reményeiről.

Norvégia kézisei a világ tetején

Norvégia győzelmével ért véget a Brazíliában megrendezett XX. Női kézilabda-világbajnokság, miután az olimpiai címvédő 32-24-re legyőzte Franciaországot. Az északiak szinte szó szerint letarolták ellenfelüket a fináléban, a galloknak esélyük sem volt a győzelemre.
A vb-győzelemmel az északi ország elmondhatja magáról, hogy egy időben az Európa-bajnok, az olimpiai bajnok és immáron világbajnok is. Norvégia 1999 után szerzett ismét vb-aranyat, méghozzá úgy, hogy Gro Hammerseng és Tonje Larsen személyében két világsztárjukat is nélkülözték. Egyértelműen kijelenthető, hogy ők a jövő évi olimpia egyik legnagyobb esélyesei.

 

 Heti hármas

Újabb gyanúsítottak a bundabotrányban

Nem telik el úgy hét, hogy ne bukkannának fel újabb gyanúsítottak a magyar bundabotrányban. A héten kiderült: újabb három gyanúsítottja és egy megnevezett manipulált mérkőzése van a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügynek. Egykori siófoki játékosok, H. Gyula, K. Norbert és T. Richárd az újabb gyanúsítottak,  az ügyészség szerint - a 2008. november 9-én lejátszott Siófok-Zalaegerszeg mérkőzésen (1-4) pedig manipulált eredmény született. A gyanú szerint K. Norbert ismeretlen személy megbízásából megállapodott S. Lászlóval, H. Gáborral és H. Gyulával, hogy fejenként 10 000 euróért a Siófok legalább két góllal veszítse el a mérkőzést. Előbbi kettő már a meccs előtt megkapta a pénzt, utóbbi pedig utána vette át. A siófoki meccsekkel összefüggésben Horváth Gábor, Sütő László, és Andruskó Attila labdarúgókat, továbbá Aczél Zoltán akkori vezetőedzőt - aki az újonnan megnevezett meccs alkalmával még nem dolgozott Siófokon - és K. Zsolt FIFA-licences játékosügynököt már korábban meggyanúsították a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai.

Verrasztó Dávid

Verrasztó és Gyurta bokszmeccse a záró banketten

A Blikk szerint teljesen kivetkőzött magából Verrasztó Dávid A Jövő SC Európa-bajnoka a szczecini rövid pályás kontinensviadal záró bankettjén - amelyet egy helyi szórakozóhelyen tartottak meg - megütötte válogatottbeli társát, a világbajnoki bronzérmes Gyurta Gergelyt. Állítólag Verrasztónak egy korábbi sérelem juthatott eszébe, nevezetesen az, hogy Gyurta gratuláló SMS-üzeneteket küldött az ő legújabb barátnőjének, a szintén válogatott Joó Sárának, aki a nyári belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságon két számban is ezüstérmet szerzett. A probléma, hogy nem ez volt az első húzása a fiatal úszónak: a 2010-es budapesti Eb-n célba érkezés után "bemutatott" Verrasztó, ennél még elnézőek voltak vele szemben. De az úszószövetség ezúttal kijelentette: példát fognak statuálni a 23 éves versenyzővel. Gyorsított eljárásban tárgyalják ügyét, és a figyelmeztetéstől a súlyos pénzbírságon az eltiltásig bármire számíthat.

Vége David Villa idényének

Bosszantó, de az al-Szadd elleni mérkőzés miatt hagyhatja ki David Villa a jövő évi Európa bajnokságot. A labdarúgó-klubvilágbajnokság elődöntőjében ugyanis sípcsonttörést szenvedett a spanyol válogatott támadó. Az első diagnózis szerint négy-öt hónapot kell kihagynia, így még van remény a csatár Európa-bajnoki részvételére. Más információk szerint ugyanakkor akár fél év kényszerpihenőre is számíthat a 30 éves játékos, akinek így biztosan ki kellene hagynia a kontinensviadalt. Hétfőn délután megoperálták egy barcelonai klinikán a csatár törött bal lábát. A beavatkozás után az orvosok és a játékos is bizakodnak a jövő nyári Európa-bajnoki szereplésben, de komplikációk felléphetnek.