NHL

Záporoztak a gólok az NHL-ben - videó

  • Molnár Dávid

Az NHL 73. játéknapján 12 mérkőzés került megrendezésre. A Boston a kora esti órákban könnyedén vette a sérülésektől megtizedelt Philadelphia által jelentett akadályt, és 6-0-ra győzött a címvédő, azonban a legfölényesebb győzelem mégsem az ő nevükhöz fűződött: a Pittsburgh a Buffalónak, a Detroit pedig a Los Angelesnek vágott 8 találatot, és megalázó vereséget mértek ellenfeleikre.

Pittsburgh-Buffalo

Amikor egy kapus sem segít


A Pittsburgh Penguins a Buffalo elleni hazai mérkőzés előtt újabb játékost vesztett el sérülés miatt: ezúttal a védő Paul Martin kényszerült kihagyni a derbit, és csatlakozott a Sidney Crosby, Jordan Staal és Kris Letang neveivel fémjelzett sérüléslistához. A Buffalót azonban ez sem segítette ki a találkozón, hiszen a kapusaiknak hála igazi gálát rendezett ellenük a Pittsburgh.

Ryan Miller kezdett a vendégek kapujában, de miután alig 10 perc alatt három gólt is beszedett, Lindy Ruff lecserélte őt a cserekapusra, Jonas Enrothra. Egy pillanatnyi ideig úgy tűnt, hogy a korai váltás még megváltás is lehet a Sabres számára, Thomas Vanek szezonbeli 17. góljával 3-1-re módosította az állást alig három perccel a harmadik hazai találatot követően, azonban a következő három gólt jelző dudaszó után mégis a hazai drukkerek örvendhettek. Lindy Ruff pedig a harmadik harmadra kénytelen volt visszahozni Millert a kapuba, hiszen Enroth sem tudott megbízható teljesítménnyel előrukkolni.
A záró játékrészben alig két perc alatt feljöttek három gólra a vendégek, de mielőtt kényelmesebben érezhették volna magukat, Malkin megszerezte harmadik találatát a meccsen, mesterhármast szerezve, és két perccel később egy gólpasszt is kiszórt, hogy 5 pontos produkcióval zárja az estét. A végeredmény 8-3 lett, Miller 66.7%-kal, míg cseréje, Enroth 72.7%-kal védte a rájuk zúduló lövéseket. Érdekesség még, hogy a vendégektől Paul Gaustad +3-ban végzett, ilyen sincs mindennap, hogy a bekapott 8 gólból egyik alkalommal sem volt pályán az illető, míg az összes lőtt gólnál igen.


Miller vesszőfutása tehát folytatódik, és egyre törékenyebbnek bizonyul a beléje fektetett bizalom mind a vezetőedző, mind a szurkolók részéről. Bár a vereség ellenére még rájátszást érő helyen tanyáznak a Szablyások, a mutatott játékuk nem túl meggyőző az elmúlt hetekben. A Pittsburgh ellenben a kulcsfontosságú sérülések ellenére is tartja helyét a főcsoportban és a saját csoportján belül is, ami a játékosokon túl ismét csak a vezetőedzőt, Dan Bylsmát dicséri. Legalább ő biztonságban érezheti magát a munkáját illetően, ez nem sok kollégájáról mondható el manapság az NHL-ben.

Első győzelem után orbitális pofon

Két nappal azután, hogy új vezetőedzőjével, John Stevensszel megszerezte első győzelmét a Los Angeles Kings, hatalmas vereségbe szaladtak bele Detroitban, ahol a hazaiak egy nyolcassal küldték tovább a keleti parti túrán lévő kaliforniai gárdát. A mérkőzés jóformán itt is már az első harmadban eldőlt, 8 és fél perc alatt három gólt rámoltak be Datsyukék Jonathan Quick hálójába, ami a portás játékidejének végét jelentette. Váltótársa Bernier sem tudott stabil védéseket bemutatni a folytatásban, ő végül öt alkalommal kapitulált még, esélyt sem adva csapattársainak a felzárkózásra.
Pedig lövésekben abszolút kiegyenlített volt a meccs, a Kings 28-szor, a hazaiak 26-szor találták el az ellenfél kapuját, de míg Jimmy Howard majdnem 93%-kal hárította a lövéseket, a vendégek kapusai alig érik el együtt a 60%-ot. A Detroitnál csupán három játékos maradt pont nélkül az utolsó dudaszót követően, mindenki más legalább egy pontot szerzett, Dan Cleary, Cory Emmerton és Niklas Kronwall, a Detroit mai legeredményesebb játékosai pedig három egységgel térhettek nyugovóra.

NHL
73. játéknap
Philadelphia Flyers-Boston Bruins 0-6
Toronto Maple Leafs-Vancouver Canucks 3-5
Montreal Canadiens-New Jersey Devils 3-5
Pittsburgh Penguins-Buffalo Sabres 8-3
Winnipeg Jets-Anaheim Ducks 5-3
Detroit Red Wings-Los Angeles Kings 8-2
Columbus Blue Jackets-Tampa Bay Lightning 2-3
Nashville Predators-St. Louis Blues 2-1 - szétlövéssel
Minnesota Wild-New York Islanders 1-2 - szétlövéssel
Phoenix Coyotes-New York Rangers 2-3
Colorado Avalanche-Washington Capitals 2-1
San Jose Sharks-Edmonton Oilers 3-2