Vívás

Mariel Zagunis Londonban történelmet írna

  • VNA

A női kardvívás eddigi két olimpiai szereplése alkalmával Mariel Zagunis lett az egyéni verseny olimpiai bajnoka - az amerikai vívó Londonban történelmet írna.

Kétszeres egyéni olimpiai bajnokok azért akadnak a vívósport olimpiai történetében (gondoljunk csak Elek Ilonára, Nagy Tímeára vagy éppen Kárpáti Rudolfra), de a háromszori siker, ráadásul egymás után eddig csak az olasz tőrvívónak, Valentina Vezzalinak jött össze. Ennek a bravúrnak a megismétlését tűzte ki célul az amerikai Mariel Zagunis, aki athéni és pekingi sikerei után Londonba is aranyért utazik.

„A motivációm nagy része abból ered, hogy imádom a sportot. Szerencsés vagyok, hogy ilyen sokáig és ennyire magas szinten tudom űzni a kardvívást. Örülök annak, hogy minden nap ébredés után elmehetek az edzésre és folyamatosan fejlődhetek” - nyilatkozta az amerikai vívó, aki jelenleg is vezeti a fegyvernem világranglistáját. Zagunis az olimpiai sikerek mellett a világbajnokságokon is rendre jól szerepel, 2009-ben és 2010-ben is győzött, idén azonban Cataniában a döntőben alulmaradt az olimpiai negyedik orosz Szofia Velikajaval szemben.

Zagunis már most kétszeres olimpiai bajnok
„Elégedett voltam az ezüstéremmel is, mert az ilyen jellegű vereségek segítik fenntartani a figyelmet és a fókuszt. Nekem sem szabad a sikerek hatására ellustulnom. Most van egy olyan ellenfelem, akinek vissza kellene vágnom és ez érthető módon motiválttá tesz” - nyilatkozta Zagunis, aki elmondta, hogy bár a csapatkijelölés még várat magára Londonra vonatkozóan, de ő már „hivatalosan is nem hivatalos” tagnak számít az amerikaiaknál. Az idén márciusban kezdődött kvalifikációs időszak jövő tavasszal ér majd véget. Történjen bármi is a londoni olimpián, Zagunis nem tervezi a búcsút a sportágtól, ami a vetélytársak számára rossz hír. A csupán 26 esztendős amerikai vívó a 2016-os riói olimpiáig mindenképpen folytatja pályafutását.