Rangsor

Lionel Messitől Megyeri Balázsig - íme a Bajnokok Ligája legjobb játékosai

Pénteken Nyonban megtartotta az Európai Labdarúgó Szövetség a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek sorsolását, így az elsőszámú európai kupasorozat közel kéthónapos pihenőre vonul. A goal.com osztályzatai alapján megnéztük, kik voltak ősszel a Bajnokok Ligája legjobb teljesítményt nyújtó játékosai, és örömmel jelentjük, hogy Megyeri Balázs is tagja a "szűk elitnek".

Ugyan a Bajnokok Ligája "érdemi" része majd csak februárban kezdődik az egyenes kiesés szakasszal, azért mégis csak véget ért egy félszezon, így talán érdemes visszapillantani a mögöttünk álló mérkőzésekre.

Megyeri Balázs (kékben) végre berobbant az Olimpiakosz kapujába
A csoportmérkőzések osztályzatai alapján a legjobb játékos Lionel Messi lett, akinek első helye egyáltalán nem meglepő, az már sokkal inkább, hogy Cristiano Ronaldo nincs benne a legjobb 20-ban sem. Benne van viszont Megyeri Balázs, aki az Olimpiakosz Pireusszal egy hajszálnyival maradt le a továbbjutásról, de emiatt a fiatal magyar portásnak egyáltalán nincs miért szégyenkeznie.

A tíz legjobb közé a Bayern München "delegálta" a legtöbb tagot - szám szerint hármat -, míg a címvédő Barcelona két játékossal képviselteti magát, akárcsak a nagy rivális Real Madrid. 

1. Lionel Messi (Barcelona) 8.30A Barcelona Aranylabdása öt mérkőzésen szerzett hat góljával holtversenyben a Bayern Münchenben futballozó Mario Gomezzel vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját. Az argentinnak természetesen óriási szerepe van abban, hogy a katalánok veretlenül zárták a csoportkört, a hat gólja mellett kiosztott három gólpasszt is. Az elmúlt két év Aranylabdása az idei esztendőben is a legnagyobb esélyese a díjnak, éllovas pozíciója a BL-ben így aligha meglepetés. 

2. Franck Ribéry (Bayern) 7.58 A Bayern München francia szélsője kulcsszerepet játszott abban, hogy a bajorok különösebb gond nélkül megnyerték a "halálcsoportnak" titulált A-jelű négyest. Ribéry Münchenben kettőt vágott a Villarrealnak, azon a találkozón aratott sikerével biztosította be első helyét a bajor sztárgárda, de nehezen felejthető produkcióval rukkolt elő a szeptemberi Manchester City (2-0) elleni győztes összecsapáson is. 

3. Xavi (Barcelona) 7.50 A katalánok  "eszének" teljesítménye önmagáért beszél, nem véletlenül jelölték őt az idei Aranylabdára is, nagy szerepe van abban, hogy Guardiola csapata megnyerte a csoportját. Xavi legjobb mérkőzése talán az AC Milan elleni olaszországi rangadó volt, ahol többek között góllal jártul hozzá csapata 3-2-es győzelméhez.

4. Oriol Romue (Chelsea) 7.50 A fiatal spanyol védekező középpályás kezdetben epizódszereplő volt André Villas-Boasnál, de miután a portugál szakember megadta neki a bizonyítási lehetőséget - a csoportkör felénél -, három mérkőzésen is csapata legjobbja volt. Nem véletlen, hogy azóta már a Premier League-ben is egyre több szerephez jut a mindössze 20 esztendős barcelonai nevelésű labdaszerző.

5. Tolga Zengin (Trabzonspor) 7.33 A török válogatott kapusa akkor hívta fel magára igazán a figyelmet, mikor az első fordulóban csapatával 1-0-ra legyőzték a San Siróban az Internazionale alakulatát. Fantasztikus védéseivel több alkalommal is kisegítette a csapatát, a 6. fordulóban a Lille elleni ki-ki meccsen pedig a franciák "szemét is kivédte". Apró szépséghiba, hogy csapata ettől függetlenül az Európa Ligában folytatja majd tavasszal, de ez nem Zenginen múlt, aki a kapusok között az élen végzett. 

6. Kaká (Real Madrid) 7.33 Annak ellenére, hogy a brazil irányító kevesebb, mint 200 percet játszott mindössze a csoportmérkőzések alkalmával, ő büszkélkedhet a legmagasabb osztályzattal a Real Madrid labdarúgói közül. Kaká csupán két mérkőzésen volt kezdő José Mourinho csapatában, de az utolsó fordulóban a 3-0-s amszterdami győzelem alkalmával mindhárom madridi gólban benne volt.

7. Bastian Schweinsteiger (Bayern) 7.30 Amíg nem szenvedett vállsérülést, a német középpályás remekül mozgatta a bajor csapatot - az első négy találkozójukon. A legjobb teljesítményt talán a szeptemberi Manchester City elleni 2-0-s győztes meccsen nyújtott. Schweinsteiger igazi vezérré nőtte ki magát, a Bayernnel pedig komolyan kell számolni a sorozat tavaszi fázisában is.

8. Philip Lahm (Bayern) 7.25 A német válogatott csapatkapitánya a sorozat legjobb védője lett az ősszel, ami nem is csoda, hiszen betonbiztos pontja a bőrnadrágosok védelmének. A védekezés mellett természetesen a felfutások is jellemzőek voltak rá, a szintén a bal oldalon szereplő Franck Ribéryvel remekül kiegészítették egymást.

9. Karim Benzema (Real Madrid) 7.25 A francia csatár ugyan csak egy alkalommal játszotta végig a 90 percet a csoportmérkőzések során, de ennek ellenére csodás mutatókkal zárta ezt az etapot. Benzema szerzett négy gólt, és kiosztott ugyanennyi gólpasszt is, így neki is köszönhető, hogy José Mourinhóék - a mezőnyben egyedüliként - 100 százalékos teljesítménnyel nyerték meg a D-csoportot.

10. Steve Mandanda (Marseille) 7.25 Befért a legjobb 10 játékos közé még egy kapus, Steve Mandanda is, a marseille-iek válogatott portása nagy bravúrokkal segítette csapatát a legjobb 16 közé. Mandanda legemlékezetebb találkozója az Olimpiakosz ellen idegenben megnyert 1-0-s mérkőzés volt, ahol ragyogó védésekkel gátolta meg a görögöket abban, hogy pontot szerezzenek, de a Dortmund hazai legyőzésekor (3-0) is "lehúzta a rolót" Götze és társai előtt.

Örömteli hír lehet számunkra, hogy a TOP20-ba befért egy magyar játékos is: Megyeri Balázs a 19. helyen végzett az összesített rangsorban, a kapusok között azonban a még előkelőbb negyedik helyre ért oda.

Alábbi táblázatokban posztonként állítottuk össze a Bajnokok Ligája csoportkörének legjobban teljesítő labdarúgóit. 

Kapusok
TOP5
Név Klub Osztályzat
1. Tolga Zengin (török) Trabzonspor 7.33
2. Steve Mandanda (francia) Olimpique Marseille 7.25
3. Wojciech Szczesny (lengyel) Arsenal 7.00
4. Megyeri Balázs Olimpiakosz 7.00
5. Kenneth Vermeer (holland) Ajax 7,00

 










Hátvédek
TOP5
Név Klub Osztályzat
1. Philip Lahm (német) Bayern München 7,25
2. Aly Cissokho (francia) Lyon 7,00
3. Jeromé Boateng (német) Bayern München 6.93
4. Thomas Vermaelen (belga) Arsenal 6.9
5. Raphael Varane (francia) Real Madrid 6.83

 

Középpályások
TOP5
Név Klub Osztályzat
1. Franck Ribéry (francia) Bayern München 7.58
2. Xavi Hernandez (spanyol) Barcelona 7.5
3. Oriol Romeu ( spanyol) Chelsea 7.5
4. Kaká (brazil) Real Madrid 7.33
5. Bastian Schweinsteiger (német) Bayern München 7.3

 

Csatárok
TOP5
Név Klub Osztályzat
1. Lionel Messi (argentin) Barcelona 8.3
2. Karim Benzema (francia) Real Madrid 7.25
3. Zlatan Ibrahimovic (svéd) Milan 7.25
4. José Callejón (spanyol) Real Madrid 7.17
5. Ezequiel Lavezzi (argentin) Napoli 7.08