Alpesi sí

Alakulóban a légzsák-technika, de még csak az adatgyűjtésnél járunk

  • VNA

Hamarosan speciális légzsákokkal védhetik az alpesi sízőket - a hétvégén ezért is tesztelik Svindalékat egy olasz cég munkatársai.

Korábban már írtunk róla, hogy az alpesi sízőknél hamarosan tesztelhetik az autósportban jól bevált légzsák (airbag) rendszereket, ezzel próbálván enyhíteni a súlyos bukások által előidézett következményeket. Ezen a hétvégén Olaszországban már a világ legjobbjai közé tartozó sízők is tesztelik a legújabb fejlesztéseket. A teszt része lesz annak a programnak, amelyet a Nemzetközi Síszövetség (FIS) egy olasz gyártóval (Dainese) közösen dolgozott ki. A motorversenyeken már 2009 óta alkalmazott technológia ugyan még nem áll készen az alpesi sízők számára, de a fejlesztések folyamatban vannak.

Hasonló lesz majd a jövő légzsákja is az alpesi sízőknél
Ezen a héten a FIS a gyártó rendelkezésére bocsátott olyan speciális chipeket, amelyek a versenyző hátára szerelve adatokat szolgáltatnak a száguldás sebességéről, a fordulók szögéről illetve az esetleges extrém lassulás mértékéről és irányáról is. A hétvégi versenyeken, a legendás Saslong-pályán - nyolc társuk mellett - az összetett Világkupát vezető Aksel Lund Svindal és a kanadai lesikló világbajnok Erik Guay is viseli majd a chipeket, az ő mozgásuk adhat fontos támpontot a fejlesztőknek arra vonatkozóan, hogy a világ legjobbjai verseny körülmények között milyen erőhatásokkal szembesülnek. Az olasz cég az ígéri, hogy a 2013/14-es szezonra fejleszti ki a légzsák rendszert olyan szintre, amely akár már a Világkupában is használható lehet.