UEFA

Vanczák Vilmosék nem kerülnek vissza az Európa Ligába

  • MTI

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntése értelmében az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) nem kell visszahelyeznie az Európa Ligába a sorozatból korábban kizárt, a magyar válogatott Vanczák Vilmost is foglalkoztató svájci Sion csapatát.

A CAS az UEFA javára döntött a hónapok óta húzódó vitában, azaz megerősítette, hogy a Sion jogosulatlanul szerepeltetett játékosokat az EL csoportkörébe jutásért rendezett párharcban, amelyet a skót Celtic ellen vívott és nyert meg Vanczák együttese. A CAS határozata értelmében a Sionnak 40 ezer svájci frank perköltséget is fizetnie kell.

Az ügy abból robbant ki, hogy a svájci klub nyáron a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tiltása ellenére igazolt futballistákat, s közülük több játékost szerepeltetett is az Európa Ligában. Az UEFA emiatt zárta ki a Siont a sorozatból, de egy svájci bíróság később úgy döntött, a kontinentális szövetségnek vissza kell vennie Vanczákékat az EL-be. Az UEFA ezt nem tette meg, s a CAS-hoz fordult, amely most a javára ítélt.

A Sion helyén szereplő Celtic az EL I csoportjában a harmadik helyen áll, s ahhoz, hogy továbbjusson, csütörtök este idegenben kell legyőznie az olasz Udinesét.