NFL előzetes

Kevés pont és sok izgalom várható Atlantában - Falcons-Jaguars sportfogadó szemmel

Csütörtök hajnalban rendezik az NFL 15. játékhetének nyitómeccsét, ahol az Atlanta fogadja a Jacksonville együttesét. A várhatóan parázs összecsapás a hazai csapat számára hatalmas téttel bír, hiszen egy esetleges győzelemmel életben tarthatnák a rájátszásról szőtt álmaikat.

Előzmények

Az Atlanta csapata múlt héten nagyon közel állt ahhoz, hogy kiszálljanak a wild card helyekért folytatott harcból, hiszen félidőben 16 pontos hátrányban voltak a Carolina otthonában, azonban Matt Ryan vezérletével sikerült megfordítani a mérkőzést, 31:23-ra győzött a Falcons. A fiatal irányító a második félidőben három touchdown-passzt adott, csapata pedig egy 24:0-s rohammal elintézte a Pantherst. Ryan összesen 320 yardot passzolt, 120,5-s passer ratinggel, továbbá egy alkalommal sem adta el a labdát. Érdekes adat Ryannel kapcsolatban, hogy eddigi pályafutása során összesen 21 alkalommal volt 100-nál magasabb passer ratingje, ezeket a mérkőzéseket pedig kivétel nélkül megnyerte a csapat. A Carolina elleni mérkőzés után aggodalomra adhatott okot a teljes Atlanta stáb számára, hogy Mike Smith vezetőedzőt kórházba szállították mellkasi fájdalmak miatt. Mint utólag kiderült, nincs komolyabb probléma, a 24 órás megfigyelés után Smith ismét csapata rendelkezésére állhatott.

A Jacksonville együttese két hete edzőt váltott, Jack Del Rio hosszú idő után állt fel a kispadról, a helyét a korábbi defensive coordinator Mel Tucker vette át. Tucker vezetésével a csapat elveszítette az első mérkőzését a San Diego ellen, azonban az előző játékhéten fölényes győzelmet arattak a liga egyik legrosszabb formájában lévő csapata, a Tampa Bay ellen. A mérkőzés végeredménye 41-14 lett, Maurice Jones-Drew négy touchdownt szerzett, a csapat újonc irányítója, Blaine Gabbert pedig 200 yardot passzolt, mindössze harmadik alkalommal sikerült átlépnie ezt a határt az idény során. Az előző játékhetet a Jaguars nem úszta meg komolyabb veszteség nélkül, Josh Scobee, a csapat rúgója lábsérülést szenvedett, neki el kellett hagynia a pályát.

Atlanta Falcons-Jacksonville Jaguars mérkőzés az NFL előszezonjában

A fontosabb előzmények után lássuk, hogy mi mindent kell figyelembe vennünk, amennyiben fogadni szeretnénk az esti mérkőzésre.

A piac első körben -11-es Atlanta-hendikeppel nyitott, ami a korai, túlnyomóan (nagyjából 60%-ban) a hazai csapatra beérkező fogadások miatt mindenhol legalább fél, de inkább egy ponttal mozdult el, így jelenleg ha valaki hendikepes fogadást szeretne kötni, azt -12-es határon teheti meg. A total határa a kezdeti 42.5-höz képest nem változott, ami érdekes, főleg annak tudatában, hogy a tömeg ugyan csak kicsivel, de jobban várja az overt a mérkőzésre (54%).

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy jelenleg az Atlanta hc (hendikep) nagyon népszerű tippnek tekinthető.

Trendek

Mint minden amerikai sportágnál, így az NFL-nél is nagyon fontos szerepet töltenek be a trendek, most ezek közül ismertetünk néhányat.

Atlanata:

-    Az ATL utolsó 9 mérkőzéséből 8 underrel végződött.
-    Az ATL utolsó 11 mérkőzésén, amelyet a 15. héten játszott 2-7-2-es ATS* mutatót ért el.
-    Az ATL utolsó 9 decemberi mérkőzésén 7-2-es ATS mutatót ért el.

Jacksonville:

-    A JAC utolsó 13 mérkőzéséből 10 underrel végződött.
-    A JAC utolsó 11 mérkőzéséből underdogként** 8 underrel végződött.
-    A JAC utolsó 8 idegenbeli mérkőzésén 2-5-1-es ATS mutatót ért el.

Megjegyzés:

•    ATS: Főleg amerikai sportoknál jellemző rövidítés. Jelentése At The Spread, azaz hendikeppel szemben. Az Atlanta 2-7-2-es ATS mutatója azt jelenti, hogy a 11 alkalomból csupán kétszer tudtak hendikeppel nyerni, vagy ellenük adott hendikep határán belül maradni, hét alkalommal nem tudtak hendikeppel nyerni, vagy határon belül maradni, míg két alkalommal pusholtak, azaz pontosan annyival nyertek, vagy kaptak ki, amekkora hendikepet adtak rájuk, vagy ellenük.
•    Underdog: Underdognak nevezzük azt a csapatot, amelyet előzetesen a bukmékerek esélytelenebbnek találnak, vagyis nagyobb odds-ot kínálnak az adott csapatra.

A trendekből levonhatjuk, hogy jelen körülmények között mindkét csapat nagyon sok undert játszik, így talán kicsit érthetetlennek tűnik, hogy a többség miért fogad inkább az overre. Az is érthetetlennek tűnhet, hogy miért favorizálják ennyire egy nagy, -11-12 között mozgó hendikeppel az Atlantát, ugyanis látható, hogy az Atlanta nagyon rossz mérleggel rendelkezik hendikeppel szemben.

Head-to-head (egymás ellen):

A head-to-head statisztikák sajnos nem sokat árulnak el a mai mérkőzésről, ugyanis legutoljára 2007-ben találkozott a két csapat, akkor hasonló felállásban a Jaguars diadalmaskodott 13-7 arányban. Azt azonban mindenképp érdemes megjegyezni, hogy 1996 óta négy mérkőzést játszott a két csapat egymással, kivétel nélkül mind a négy összecsapás underrel végződött, íme:

Atlanta Falcons-Jacksonville Jaguars
Időpont Mérkőzés Eredmény Under/over határ
2007 ATL-JAC 7-13 Total line: 34.5
2003 JAC-ATL 14-21 Total line: 43.5
1999 JAC-ATL 30-7 Total line: 40.5
1996 ATL-JAC 17-19 Total line: 45.5











Sérültek

A Falcons idei szezonja meglehetősen jónak mondható sérülések szempontjából, ugyanis Ovie Mughelli fullback és Mike Johnson guardon kívül nincs hosszabb időre kidőlt játékosuk, azonban ők I-R listán vannak, ami azt jelenti, hogy a szezonban már biztosan nem léphetnek pályára. Rajtuk kívül azonban több meghatározó játékos küzd kisebb sérülésekkel. Az első ilyen Michael Turner runningback, akinek kisebb lágyéksérülése van, ennek ellenére várhatóan pályára lép. A védelemben várhatóan két fontos láncszem pótlásáról kell gondoskodnia Mike Smith vezetőedzőnek. Brent Grimes cornerback műtét után lábadozik, szinte biztos, hogy kihagyja a mai összecsapást. A védelem másik fontos láncszeme a defensive tackle Jonathan Babineaux, aki bokasérüléssel bajlódik, emiatt egész héten nem edzett, játéka pedig erősen kérdéses.

A Jacksonville már közel sincs ilyen szerencsés helyzetben, mint az Atlanta, hiszen hatalmas sérüléshullám sújtja a csapatot szinte az egész idény során. Jelen pillanatban 16 játékos van I-R listán, mint már említettük, ezen játékosok számára már biztosan véget ért az idény. A legkomolyabb fejtörést vélhetően a már korábban említett Josh Scobee sérülése okozhatja. A Tampa Bay elleni mérkőzésen megsérült rúgó pótlására biztonsági okokból igazoltak új játékost. Scobee idén minden 40 yard alatti kísérletét berúgta, ráadásul 50 yard, vagy annál távolabbi kísérletek alkalmával hat próbálkozásából csak egyet rontott el. Scobee várhatóan kihagyja a ma esti mérkőzést.

Analízis

Az Atlanta 4:2-es mérleggel áll hazai pályán a szezonban, ráadásul az amúgy is mindig félelmetesnek számító Georgia Dome-ba ma egy meglehetősen gyenge, több sebből vérző Jacksonville látogat, akik idegenben nagyon gyenge, 1:5-s mérleget tudnak felmutatni.

A vendégek legerősebb fegyvere Maurice Jones-Drew futó, aki idén 277 futásból 1222 yardot szerzett. Vélhetően Mo-Jonak nem lesz egyszerű dolga, hiszen a liga egyik legjobb futás elleni védelmével találja majd szemben magát. A Falcons futójátékokból átlagosan 95.2 yardot enged ellenfeleinek, ezzel a liga ötödik legjobb csapatának számít ilyen tekintetben.

A hazai csapat futójátéka elsősorban Michael Turnerre épül (szintén klasszis futó), aki az elmúlt hetek során kisebb sérülésekkel bajlódott, de ennek ellenére minden alkalommal pályára lépett. Összességében középszerűnek tekinthető a Falcons futójátéka, azonban ki kell hangsúlyozni, hogy Ryan mellett nincs is akkora szüksége a csapatnak arra, hogy sokat fussanak, hiszen egy jó irányítóval sokkal kiegyensúlyozottabb játékot lehet folytatni. A Jacksonville futás elleni védeleme a középmezőnyben található, a 16. helyen.

A vendégek passzjátéka rendkívül gyenge, Blaine Gabbert újonc irányító idén háromszor tudott csak 200 yard fölé kerülni, tíz touchdown-passz mellett kilenc alkalommal adta el a labdát. Fontos lehet még megjegyezni, hogy a Jaguars a liga legkevesebbet passzoló csapata (mérkőzésenként 140.8 yard), ezzel szemben viszont a liga negyedik legjobb passz elleni védelmével rendelkezik, meccsenként csupán 190.8 yardot tesznek meg az ellenfeleik passzokkal. Az Atlanta mérkőzésenként 254.2 yardot ér el átadásokból, ezzel a ligában a 10. legtöbbet passzolja a csapat.

Fontos kiemelni a két csapat támadójátéka közötti legnagyobb különbséget, amit a passzjátékok jelentenek. Alapvető minőségi különbség van Gabbert és Ryan között, Ryan nagyjából 20-szal jobb passer ratinggel rendelkezik, mint a Jaguars-irányító. Azt, hogy Gabbert mire lehet képes valójában, sajnos egyelőre nem tudhatjuk meg, addig legalábbis biztosan nem, amíg nincsenek normális, megbízható célpontjai, mint mai vetélytársának.

Hathárom tipp
Összes pont: UNDER 42.5
Az Atlantának vélhetően komoly problémái lesznek a passzjátékkal, ami azt eredményezheti, hogy nagyobb szerep hárul majd Turnerre. A másik oldalon szintén a futójáték kerül előtérbe, így nagy valószínűséggel hosszú drive-ok fogják jellemezni a meccset, kevés ponttal. Fontos még kiemelni Scobee hiányát a Jaguarsnál, az ő magabiztos rúgásai sok pontot eredményeztek a csapatnak, azonban ma nem léphet pályára. A trendek is mind az undert támasztják alá, ráadásul az egymás elleni statisztikáról sem szabad megfeledkeznünk. A tömeg viszonylag magas %-ban veszi az overt, azonban még nem mozdult el a határ, ez azért jó hír a tipp szempontjából, mert a bukmékerek még mindig jónak gondolják a jelenlegi line-t.