Manchester United

Az új Redondótól Sneijderig, avagy kivel erősítene Sir Alex?

Darren Fletcher sajnálatos betegsége miatt tovább gyengül a Manchester United középpályája, így Sir Alex Fergusonéknak nem árt elgondolkozniuk azon, vajon kivel, kikkel tudnák megfelelően megerősíteni a csapatot.

Azok után, hogy Darren Fletcher gyomorbetegsége miatt bizonytalan ideig szünetelteti a futballkarrierjét, Sir Alex Fergusonnak újabb "lukat" kell betömnie csapata középpályáján, ami talán a szégyenszemre a Bajnokok Ligája csoportköréből kihulló Vörös Ördögök egyik leggyengébb csapatrésze. Sokat bírálják a manchesteri klubvezetést, hogy Paul Scholes visszavonulása után nem szerződtettek egy klasszis  középpályást, Ruud Gullit pedig egyenesen aggódik emiatt a United idei szezonja miatt.

Persze nem véletlenül hívják Sir Alex Fergusonnak a Manchester United menedzserét, az immáron 25 éve a csapat élén dolgozó szakember karrierjében akadtak ennél nehezebb helyzetek is. A Vörös Ördögöket idén nem szereti túlságosan Fortuna asszonya, hiszen gyakorlatilag nem volt még olyan mérkőzés, melyen a skót tréner a lehető legerősebb összeállításban küldhette volna pályára övéit.

Fletcher kiválása újabb csapás a sorstól, Tom Clevery és Andersson személyében azonban két olyan játékos juthat állandó lehetőséghez, akinek képességei nem feltétlenül érik el egy ilyen szintű csapat által megkövetelt mércét.

Az alábbi összeállításban megnéztük, vajon kik lehetnek azok a játékosok, akik valódi erősítést jelenthetnének a manchesteriek középpályáján, enyhítve ezzel a skót szaktekintély gondjait.

Lucas Biglia (Anderlecht)
argentin, 25 éves,

Értéke: 10 millió euró
Biglia 2006 nyarán csatlakozott Bigliát tartják Redondo utódjának Juhász Rolandékhoz az argentin Independiente csapatától, és azóta több, mint 150 hivatalos mérkőzésen erősítette a brüsszeli alakulatot. A 25 éves labdarúgó játékát hazájában a legendás Fernando Redondóéhoz hasonlítják. Az argentin erőssége, hogy remekül lát a pályán, rossz passza szinte alig van, és mindezek mellett rengeteget ütközik is.

A dél-amerikai a nyáron 2015-ig meghosszabbította szerződését, ami azt jelenti, hogy minden csapat számára mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha meg akarja vásárolni őt. A játékos piaci értéke körülbelül 10 millió euró lehet, de ahogy azt Juhász Roland esetében is láthattuk, a belga csapat vezetői igen kemény tárgyalópartnerek, ha legjobbjaik értékesítéséről van szó.

Javi Garcia (Benfica)
spanyol, 24 éves

Értéke: 30 millió euró
Az 1987-es születésű védekező középpályás fokozatosan robog a nemzetközi elit irányába, remek labdaszerzéseivel és hihetetlen munkabírásával a Benfica egyik húzóemberévé vált. Ugyan a támadásokat elvétve segíti, arra Manchesterben ott van a Rooney-Nani-Hernandez trió.

A Real Madridban nevelkedett spanyol fiú a 2008/2009-es idényben 15 mérkőzésen is szerepelt a királyi gárdában, de az azt követő évben a lisszaboniakhoz került. Javi Garciát 2016-ig érvényes szerződés köti a portugálokhoz, a kivásárlási ára pedig kereken 30 millió euró. Ügynöke szerint a Benficánál nagyon vigyáznak az egyik ékkövükre, ezért aligha sikerül őt Sir Alex Fergusonnak Angliába vinnie ezen összeg alatt.
Javi Martinez
Javi Martinez (Athletic Bilbao)
spanyol, 23 éves

Értéke: 36 millió euró
A baszkok játékosa  szeptemberben töltötte be a 23. életévét, de fiatal kora ellenére máris csodás karrier áll mögötte. 2005 óta minden spanyol korosztályos válogatottnak tagja volt, ő volt a csapatkapitánya az Európa-bajnokságot nyert U21-es gárdának, és természetesen azóta már Vicente Del Bosque együttesében is bemutatkozhatott. Már akkoriban gyakorlatilag a fél kontinens szerződtetni szerette volna a középpályást, aki azonban aláírta új szerződését a Bilbaóval, így 2016-ig a baszkok játékosa.

Javi Martinez megszerzését ezen felül nehezítheti az Athletic játékospolitikája - a csak baszkokat szerepeltető klubnál nem szívesen válnak meg a legjobbaktól és a játékosok sem szívesen hagyják el Baszkföldet. Marcelo Bielsa vezetésével ennek tetejében nagy terveket szövögetnek arrafelé, így Manchesterben valami nagy dobással kell előállniuk -  mondjuk 36 millió euró -, ha vinni akarják Martinezt.

Luka Modric (Tottenham)
horvát, 26 éves

Értéke: 47 millió euró
A Tottenham Hotspur egyik kulcsfigurája optimális megoldás lehetne a Manchester United számára, csakhogy a horvát játékoshoz Harry Redknapp menedzser és David Levy klubelnök is foggal-körömmel ragaszkodik. A Chelsea már jó ideje ostromolja a városi riválist, hogy adja el a 26 évest labdarúgót - aki szíve szerint a nyáron ment is volna -, de a Abramovics által kínált 40 millió euró ellenére sem voltak hajlandóak róla lemondani a White Hart Lane-en.

A United nem arról híres, hogy dobálózna a pénzkötegekkel, ezért az ő elképzelésük szerint bevennék a bizniszbe Dimitar Berbatovot is, aki hajdanán szép sikereket ért el a Tottenham csapatával, de a Unitedben már csak mellékszereplőként láthatják a szurkolók. Modric januári távozása mindamellett gyakorlatilag esélytelen, de a nyár folyamán alighanem újra kezdődik a szappanopera.

Wesley Sneijder (Inter)
holland, 27 éves

Értéke: 42 millió euró
Ha valóban volt hosszas huzavona a nyári átigazolási Sneijder időszakban, akkor Wesley Sneijderé mindenképp az volt. Az Interrel klubszinten mindent megnyerő, a holland válogatottal pedig vb-döntőt vívó irányító távozását Milánóból többen biztosra vették, azonban végül sem a City, sem pedig a United nem szerződtette Moratti talán utolsó igazi gyémántját. Képességeit felesleges sorolni, korunk futballjának egyik legtehetségesebb középpályása, gyorsasága, technikai képessége kiemeli őt a mezőnyből.

Claudio Ranieri úgy tűnik megtalálta a győztes csapatot, a sérülés miatt hiányzó Sneijder nélkül is. Az azért nehezen képzelhető el, hogy ne férne be ebbe az Interbe, de ha egyénileg nem sikerül a legjobbra a holland szezonja, annak a kérők örülhetnek igazán, abban az esetben ugyanis talán nem kell érte leszurkolni a 42 millió eurós vételárat.


www.goal.com