Bundabotrány

Az MLSZ a felfüggesztéssel jogsértést követett el Aczélék szerint

Az MLSZ maga sértette volna meg több ponton saját szabályzatát, az értesítési és egyéb garanciális szabályok figyelmen kívül hagyásával - írja Aczél Zoltán hivatalos blogja.

Aczél Zoltánt felfüggesztették - Fotó:sport1tv.hu

Ahogy arról beszámoltunk, A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága kedden felfüggesztette a sportszakmai tevékenység alól Aczél Zoltánt, a Haladás vezetőedzőjét. A tréner nyugat.hu-n vezetett blogjában ezzel kapcsolatban egy közlemény jelent meg, amit változtatás nélkül közlünk.

"A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben Aczél Zoltán sportszakmai tevékenységének felfüggesztéséről az MLSZ Fegyelmi Bizottsága valószínűleg még nem folytatott le eljárást. A Szövetség Fegyelmi Szabályzatának 32. § (2) bekezdése ugyanis lehetővé teszi, hogy már a fegyelmi eljárást elrendelő határozatban felfüggeszthető legyen a sportszakember sporttevékenységének a folytatása. Így feltételezhető, hogy az arra jogosult (pl. az MLSZ elnöksége, elnöke, főtitkára, Fegyelmi Felügyelő Testülete, Fegyelmi Bizottsága) a fegyelmi eljárás lefolytatását indítványozta, mely indítvány alapján a fegyelmi bizottság elnöke elrendelte azt. Az erről szóló határozatában pedig egyben felfüggesztette Aczél Zoltán szakmai tevékenységének folytatását.

A bizottság elnökének az eljárás megindításáról 5 napon belül értesítenie kell az eljárás alá vont személyt. Egy esetleges fegyelmi eljárás lefolytatása és elsőfokú határozat meghozatala egyébként ellentétes lenne az MLSZ szabályozásával, hiszen így az MLSZ maga sértette volna meg több ponton saját szabályzatát, az értesítési és egyéb garanciális szabályok figyelmen kívül hagyásával.

A Bizottság a Szabályzat értelmében dönthetne úgy is, hogy az eljárás lefolytatását a folyamatban lévő büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggeszti. A fegyelmi tárgyalást legkésőbb az eljárás elrendeléséről szóló értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül meg kell tartani. Rendkívül sérelmes, hogy az MLSZ előbb tájékoztatta a fegyelmi eljárás elrendeléséről a sajtót, mint magát az érintettet. Az pedig, hogy az MLSZ szóvivője olyan látszatot kelt, mintha elsőfokú fegyelmi döntés született volna Aczél Zoltánnal szemben, jogsértő."

Mint ismert, a gyanú szerint Aczél a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő előtt elfogadta játékosai, Sütő László és Horváth Gábor ajánlatát, amely arra vonatkozott, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A tréner ekkor azt ígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül Aczél és játékosai hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan kifizetésre nem került sor. A 2009. május 23-i ZTE-Siófok bajnoki előtt Aczél - a gyanú szerint - szintén elfogadta két játékosa ajánlatát, melynek értelmében 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének befolyásolásában. Aczél - a gyanú szerint - tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze és a meccs után átvette a neki ígért 4000 eurót.