Európa Liga, E-csoport

A Besiktas hátrányból verte a Stoke Cityt és csoportelső

Az Európa Liga E-csoportjának 6. fordulójában a török Besiktas 3-1-es győzelmet aratott a mérkőzést 10 emberrel befejező Stoke City ellen, míg a másik mérkőzésen a Dinamo Kijev hatgólos mérkőzésen osztozkodott a pontokon a Maccabi Tel-Avivval. Az ukránok a félidőben még 2-0-ra vezettek, de a második játékrészben két piros lapot is összeszedtek, ez pedig megpecsételte a sorsukat.

Manuel Fernandes vezére volt a Besiktasnak

Dinamo Kijev - Maccabi Tel-Aviv A kijeviek csakis abban az esetben reménykedhettek a továbbjutásban, amennyiben hazai pályán legyőzik a Maccabi Tel-Aviv együttesét. Ennek szellemében valósággal nekirontott ellenfelének a Dinamo, leginkább Guszjev volt aktív, de a 12. percben mégsem ő, hanem Leandro Almeida fejesével szerzett vezetést a hazai gárda. Alig telt el öt perc, mikor Guszjev megduplázta csapata góljainak számát: az ukrán szélső Betao labdáját juttatta Haimov kapujába. A magabiztos vezetés tudatában sem vett vissza a tempóból a Kijev, Alijev két lövését is csak nagy erőfeszítések árán tudta hárítani az izraeli védősor, majd Ideye fejese ment mellé centikkel. Az első félidőbe gyakorlatilag végig az ukránok diktáltak, de a játékrész második felében kevesebb igazán veszélyes gólhelyzetet tudtak kialakítani. A második félidő elején az első gól szerzőjét kiállította a játékvezető, így a hátralévő 42 percben emberhátrányban volt kénytelen futballozni a Dinamo. Nem tétlenkedett sokáig a Maccabi, hiszen a 49. percben Omar Vered góljával szépíteni tudott. Nyolc minutummal később Jevgenyij Khacheridi-t is leküldte a pályáról a bíró, így már csak kilenc emberrel állt fel az első félidőben szárnyaló kijevi csapat. Akárcsak az első piros lapnál ezúttal is azonnal büntettek a vendégek: a 62. percben Elran Atar szerezte meg a tel-aviviak második és egyben egyenlítő gólját.  Ekkor már borítékolható volt, hogy nem nyeri meg a találkozót a Dinamo Kijev, a 75. percben Dabbur góljával pedig át is vette a vezetést a Maccabi Tel-Avivnak. Az ukránok azonban nem adták fel, és a vége lőtt 9 perccel Guszjev második góljával döntetlenre mentették a meccset.



Besiktas - Stoke City Az angolok igen tartalékos összeállításban léptek pályára Isztambulban, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen már biztosan továbbjutottak az egyenes kieséses szakaszba. Ennek ellenére egyenrangú partnere volt a Besiktasnak már a mérkőzés elejétől, és ugyan a hazaiak Hugo Almeida és a cseh Kavlak révén veszélyeztetett, a másik oldalon Ernst jelezte, hogy nem adják könnyen a bőrüket. Sőt, a 29. percben Fuller szerzett a török kaputól mintegy 40 méterre labdát, vezette tíz métert majd lőtt, a védőn megpattanó labda pedig a tehetetlen Rüstü mellett a kapuba hullott. Egy perccel később Fuller kis híján duplázott, de a Rüstüvel való találkozója után a labda az égből lehullva a felső lécre pattant, a védők pedig ezután tisztáztak. A 38. percben Maneuel Fernandes eresztett meg egy életerős lövést, de Begovic szögletre mentett. A szünetig már nem tudott egalizálni a török sztárcsapat, így a második félidőben kellett kiharcolnia a továbbjutást.


A fordulás után az utolsó emberként szabálytalankodó Matthew Upson az 59. percben kiállíttatta magát, ráadásul büntetőt rúghatott a török csapat. Az ítéletet Manuel Fernandes értékesítette, így egy óra játék után döntetlen állást mutatott az eredményjelző. Az egy pont biztos továbbjutást eredményezett a Besiktasnak, és mivel a hazaiak ekkor már emberelőnyben játszottak alaposan visszaesett a játék irama az utolsó harmadában a mérkőzésnek. Aztán a 74. percben egy jobb oldali szöglet után a csereként beálló Mustaffa Pektemekre nem maradt védő, így könnyedén fejelhetett a bal alsó sarokba. A 82. percben végérvényesen eldőlt a mérkőzés és egyben a csoportelsőség is: a csereként nem sokkal azelőtt beálló Edu egy lecsorgó labdát előbb megszelídített majd 17 méterről irdatlan erővel a hálóba bombázott.

Európa Liga
E-csoport 6. forduló
Dinamo Kijev (ukrán) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 3-3 (2-0)
g: Yeini (12., öngól), Huszjev (17., 81.), illetve Vered (49.), Atar (62.), Dabbur (75.)
kiállítva: Almeida (47.), Khacheridi (56.)
Besiktas (török)-Stoke City (angol) 3-1 (0-1)
g: Fernandes (59., 11-esből), Pektemek (74.), Edu (82.), illetve Fuller (29.)
kiállítva: Upson (58.)

 

 

 

 

 

 

 

Európa Liga
E-csoport végeredménye
1. Besiktas 6 4 0 2 13 7 12 p
2. Stoke City 6 3 2 1 10 7 11 p
3. Dinamo Kijev 6 1 4 1 7 7 7 p
4. Maccabi Tel-Aviv 6 0 2 4 8 17 2 p