Curling

Skót és norvég siker a moszkvai Európa-bajnokságon

  • VNA

A férfiaknál a címvédő norvég, a nőknél viszont a skót válogatott győzött a Moszkvában szombaton véget ért curling Európa-bajnokságon.

Szombaton a női és férfi döntővel ért véget a Moszkvában zajló curling Európa-bajnokság. A női döntőben meglepetés született, hiszen az eddig veretlen svéd válogatott tíz győztes találkozó után kikapott. Az Eve Muirhead vezette skótok ügyesen játszottak és használták ki a svédek befejező emberének, Maria Prytznek a hibáit. A döntő első felében csak a svédek hibáiból építkezett a skót csapat, amely négy endet is ellopott (nem befejező csapatként írt pontot), így 7-0-s előnyt szerzett. A végjátékban nem sikerült a címvédő svédeknek felzárkózniuk, így az utolsó end előtt már fel is adták a küzdelmet. Muirhead pályafutása első Eb-sikerét érte el, így a skótok a legelső kontinenstorna (1975) megnyerése után másodszor lettek a legjobbak, ráadásul mostani sikerükkel visszavágtak a svédeknek a tavalyi döntőbeli vereségért.

Norvégia megvédte címét a moszkvai curling Európa-bajnokságon
A bronzmérkőzésen az orosz női csapat az utolsó end 5-0-s megnyerésének is köszönhetően 13-7-re győztek Dánia ellen. Szombatra maradt még a magyar érdekeltségű találkozó, a Szekeres Ildikó vezette magyar csapat (a bravúros feljutás után) a csehek ellen játszott selejtezőt a jövő évi világbajnoki szereplésért. A mieink a pénteki 7-4-es vereség után most ugyanilyen arányban maradtak alul, így a Linda Klimova vezette csehek jutottak ki a jövő márciusban Kanadában sorra kerülő világbajnokságra. A norvég férfi válogatott története során ötödször nyerte meg az Eb-t, viszont először sikerült címet védenie. Érdekesség, hogy itt is az első Eb-torna (1975) győztese szerezte meg a bajnoki címet.

A férfiak tornájának döntőjében is északi rangadóra került sor, ahol a címvédő Norvégia győzött 7-6 arányban Svédország ellen. Érdekesség, hogy a Thomas Ulsrud vezette norvég csapat a csoportkörben és a play-off első fordulójában is kikapott a Nicklas Edin vezette svédektől, de a döntőben szerencsésebben játszott és egyetlen pont különbséggel győzött. A férfi tornán a dánok lettek a bronzérmesek, akik még pénteken este 9-6-ra győzték le a története legjobb eredményét elérő cseh válogatottat. A magyar férfiak a B-csoport második helyén végezve szintén kiharcolták a feljutást az A-csoportba, a magyar curling tehát aranybetűkkel írhatja fel a moszkvai helyszínt a sportág históriás könyvébe.