Női kézilabda-vb

Még izgulhatunk az olimpiai részvételünkért - esélylatolgatás videóval

  • Maruzsa István

Vasárnap a nyolcaddöntőkkel folytatódik Brazíliában a női kézilabda-világbajnokság. A magyar válogatott szempontjából az a legfontosabb, hogy valósággá válik-e a minimális esély arra, hogy ott lehessen a 2012 tavaszán rendezendő olimpiai selejtezőtornák egyikén.

A brazil női kézilabda-válogatott tagjai örülnek a Franciaország elleni győzelmüknek a világbajnokságon 2011 decemberében

Ahogy azt a kézilabdában lassan megszokhatjuk, elég bonyolultan írható körül, hogy mi kellene ahhoz, hogy olimpiai selejtezős legyen a magyar válogatott. Röviden: arra lenne szükség, hogy a világbajnoki címet és a vele járó automatikus londoni részvételt, illetve a hat selejtezős helyet olyan csapatok szerezzék meg, amelyek a 2010-es Európa-bajnokságon előttünk végeztek, így pedig az Eb-n elért 10. helyünkkel is jogot szereznénk a kvalifikációs részvételre.

Női kézilabda-világbajnokság
A nyolcaddöntők programja
vasárnap
Oroszország-Izland 17:30
Koreai Köztársaság-Angola 17:30
Norvégia-Hollandia 20:15
Montenegró-Spanyolország 20:15
hétfő
Svédország-Franciaország 17:30
Románia-Horvátország 17:30
Dánia-Japán 20:15
Brazília-Elefántcsontpart 23:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így azért kell szurkolnunk, hogy a legjobb nyolc közé Oroszország, Montenegró, Svédország, Románia, Dánia és Brazília mindenképp bejussanak. Izland kiesése azért lenne fontos, mert mögöttünk végzett a kontinenstornán, ahogy Spanyolország és Horvátország is. A franciák búcsújáért azért kell drukkolnunk, mert a 9-16. helyekért nem játszanak mérkőzéseket a világbajnokságon, hanem a csoportkörben a továbbjutott csapatok ellen elért eredmények alapján rangsorolják a nyolcaddöntők veszteseit. Mivel Norvégia papírforma szerinti továbbjutása és Dél-Korea sikere esetén két biztos, Angola sikerével pedig (a januári afrikai torna favoritjaként) egy valószínűsíthető olimpiai résztvevő kerülne a negyeddöntőbe, várhatóan a világbajnokság 9. helye is olimpiai selejtezőt ér majd, onnan pedig a legnagyobb valószínűséggel a franciák szoríthatják le a spanyolokat.

Női kézilabda-világbajnokság
A nyolcaddöntős csapatok rangsora a csoportok továbbjutói ellen elért eredmények alapján
Oroszország 6 pont (102-72)
Dánia 6 (81-55)
Norvégia 6 (81-61)
Brazília 6 (91-74)
Franciaország 4 (102-68)
Horvátország 4 (82-69)
Spanyolország 4 (85-81)
Svédország 2 (73-72)
Montenegró 2 (76-76)
Angola 2 (74-78)
Dél-Korea 2 (88-94)
Izland 2 (60-76)
Románia 1 (76-100)
Japán 1 (74-101)
Hollandia 0 (79-107)
Elefántcsontpart 0 (62-102)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy az a fenti táblázatból kiderül, Norvégia is hátrébb szoríthatja az ibériai együttest, így egy holland siker szintén növelné a magyar esélyeket, viszont a papírforma és a csapatok eddig mutatott játéka nem sok reményt ad számunkra.

Ami a többi párharcot illeti, Oroszország rendkívül magabiztosan menetelt a csoportjában, és ahogy Németh András, korábbi szövetségi kapitány a handball.hu-nak adott interjújában is elmondta, ők tekinthetők a torna legnagyobb esélyeseinek.

Németh András véleménye a vb eddigi mérkőzéseiről

Dél-Korea és Angola mérkőzése nagyon kemény párharcnak ígérkezik, és azt kell mondanunk, hogy egy kicsivel talán az afrikai együttes az esélyesebb az eddigiek alapján. A montenegrói-spanyol találkozó mindkét résztvevője hullámzóan teljesített eddig, és az lehet a kulcs, hogy melyik csapat lesz koncentráltabb, melyikük formája mutat majd javuló tendenciát.

Svédország és Franciaország közül eddig utóbbiak voltak meggyőzőbbek, a skandinávok váratlanul sokat szenvedtek a csoportjukban. Igaz, a galloknak is volt rossz mérkőzésük, hiszen hiába voltak nagy előnyben a brazilok ellen, vereséget szenvedtek az óriási szívvel játszó házigazdáktól. Románia és Horvátország mérkőzésének a múlt alapján mindenképp előbbiek esélyesei, de a csoportkörben mutatott játékhoz képest sokat kellene javulniuk. A dán-japán párharcban óriási meglepetés lenne az ázsiaiak sikere, ahogy a Brazília-Elefántcsontpart mérkőzésen is az lenne az afrikaiak továbbjutása.