Atlétika

Három évet várt az olimpia aranyra a kenyai futó

  • VNA


Elég sok időt várt jól megérdemelt pekingi aranyérmére Asbel Kipruto Kiprop, aki Rashid Ramzi kizárása után lett az 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoka.

Azt már régóta tudni lehetett, hogy a bahreini színekben versenyző Rashid Ramzitól doppingügye miatt elvették a pekingi 1500 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét, az igazi győztes azonban csak három év és 110 nappal a finálé után kapta meg az aranyérmet. A szerdán kenyai fővárosban, Nairobiban rendezett ünnepségen Kipruto Kiprop az egykori legendás kenyai futótól, Kipchoge Keino-tól vette át az aranyérmet. A Kenya történetének első olimpiai bajnoki címét (1968) nyerő Keino most már hazája olimpiai bizottságának elnökeként adta át a medáliát jogos tulajdonosának.

Ramzi után Kiprophoz került az 1500 méter pekingi aranyérme

Ramzi kizárása után a szám ezüstérme a harmadikként célba érő új-zélandi Nicholas Willishez került, míg bronzérmes a francia színekben szereplő Mehdi Baala lett. Kipropnak most kellemes hónapjai voltak az esztendő második felében, hiszen a tegui világbajnokságon megnyerte az 1500 métert, a mostani ceremónia után pedig így már mindkét fontos címet magáénak mondhatja. Az ünnepségen meghatódó Kiprop elmondta, hogy bár lehet, hogy Kenya 30 vagy 50 év múlva képes lesz olimpiát rendezni, örökre ő marad az első, aki kenyai földön kapott olimpiai aranyérmet.