Sportpolitika

Lillehammerben lesz a 2016-os téli ifjúsági olimpia

  • VNA

Öt év múlva, 2016-ban Lillehammer rendezheti meg a második téli ifjúsági olimpiai játékokat - erről döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán.

Lillehammer 2016-ban téli ifjúsági olimpiát rendezBár korábban Luzern, Lake Placid, Zaragoza és Szófia is gondolkozott a pályázaton, nagy meglepetést nem okozott a végeredmény, hiszen a norvég kisváros végül egyedüli pályázó volt a versenyekre. Az 1994-ben téli olimpiát is rendező Lillehammer általános vélekedés szerint minden idők egyik legjobb hangulatú versenyeit rendezte 17 évvel ezelőtt, így most nem okozott meglepetést, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői bizalmat szavaztak nekik a 14-18 éves korosztály versenyeinek megrendezésére is.

„Örülünk annak, hogy visszatérhetünk Lillehammerbe. Felejthetetlen olimpiát éltünk meg ebben a városban annak idején” - nyilatkozta a NOB belga elnöke, Jacques Rogge a szavazás után. „Ez a döntés segíteni fog nekünk abban, hogy tovább fejlesszük Norvégiában az utánpótlás sportot” - mondta a norvég kultuszminiszter, Anniken Huitfeldt, aki elmondta, hogy a sportolók elszállásolásáról most is az a négy település gondoskodik majd, amely 1994-ben a világ legjobb téli sportolóit látták vendégül. Az olimpiai mozgalom történetében az első téli ifjúsági olimpiát jövő januárban Innsbruckban rendezik majd meg.