Nemzetközi foci

Íme, a futballpályák tíz leghíresebb sztrájkja

Összegyűjtöttünk 10 olyan futballtörténelmi esetet, amikor egy (vagy több) játékos valamilyen okból kifolyólag hirtelen úgy döntött, hogy nem hajlandó pályára lépni. Íme, a futballiparban fekete pontot szerzett focisták tízes listája:

Carlos Tévez

10. Carlos Tévez - A bohókás Señor Tévez jelenleg a "pokol tornácán" ül a Manchester Citynél (és a pénztárcája is könnyebb körülbelül egy millió fonttal), miután nem volt hajlandó részt venni a Bayern München elleni bemelegítésen pár hónappal ezelőtt. 

Dimitar Berbatov

9. Dimitar Berbatov - Nem volt hajlandó pályára lépni a Tottenhammel; nem is egyszer, hanem kétszer. Először a 2007/2008-as szezonban, amikor nem állt be a Newcastle ellen, mert edzője nem tette be a kezdő 11-be, másodízben pedig 2008 januárjában. Ekkor a Manchester United-hoz való igazolását próbálta ilyen módon elérni. 

Andy O'Brien
8. Andy O'Brien - A Leeds menedzsere, Simon Grayson megesküdött, hogy O'Brien nem fog többé pályára lépni, miután Andy megesküdött, hogy nem fog többé a Leeds csapatával pályára lépni, mert saját rajongói kifütyülték. Az ígéretek végülis be lettek tartva. 

A skót válogatott egyedül a pályán
7. Az 1996-os észt nemzeti válogatott - Miután megtudták, hogy a skótok panaszkodtak a stadionjuk világítását illetően, az észtek nem jelentek meg skótok ellen játszandó vb-selejtezőn. A skót válogatott volt az egyetlen csapat a pályán a kezdőrúgásnál, és azt hitték, így könnyű győzelmet arattak. Ez nem így történt, mert a FIFA a meccs újrajátszását rendelte el, ami gólnélküli döntetlent eredményezett. 

Paul Scholes
6. Paul Scholes - Mindig alárendelte magát a futballnak, ám egyszer a 'maestro' is hibázott: nem jelent meg a United Arsenal elleni ligakupa meccsén, mert az előző, Liverpool elleni mérkőzésen nem kapott szerepet. 

Pierre Van Hooijdonk
5. Pierre Van Hooijdonk - A holland remekelt 1998-ban, amikor Kevin Campbellel együtt szétzúztak minden védelmet és bajnokságot nyertek a Foresttel. Aztán Campbell a Trabzonspor-hoz került, és Hooijdonk hónapokon keresztül sztrájkolt, mondván, hogy klubja nem tartotta be a neki tett ígéreteket. Később ismét bekerült az első csapatba, de addigra már saját csapata is ellenségként tekintett rá. Olyannyira, hogy amikor gólt lőtt a nagy rivális Derby ellen, még a csapattársai sem akartak ünnepelni vele.

Kieron Dyer
4. Kieron Dyer - Nem akart a középpálya jobb szélén pályára lépni a Newcastle-el a Middlesborough ellen 2004-ben, pedig ezt kérte tőle menedzsere, Sir Bobby Robson. Dyer azóta azt nyilatkozta, hogy Sir Bobby cserbenhagyása karrierje legnagyobb hibája volt. 

George Best
3. George Best - Három edzésnapot hagyott ki, mert saját éjszakai szórakozóhelyén mulatott (Slack Alice's) 1974-ben, amiért ki kellett hagynia egy FA kupa meccset. Best később még egyszer megtagadta a Unitednál a pályára lépést, majd több hónapig sztrájkolt, míg végül a FIFA közbelépésével elengedte a klub. 

George Eastham
2. George Eastham - A Newcastle középpályása az 1959/1960-as szezon végén kezdett sztrájkba. Több hónapon keresztül parafát árult Guildfordban, aztán a Newcastle végülis eladta az Arsenal-nak nyolc hónappal később. Eastham azonban folytatta a jogi küzdelmet a "borzasztó körülmények" ellen, és szerepet is játszott egy, a játékosok adás-vételét szabályozó reform megvalósulásában 1968-ban. 

A francia válogatott a 2010-es vb-n
1. A francia válogatott a 2010-es vb-n - Sztrájkolni igen divatos Franciaországban, de a nemzeti csapatuk ezt minden eddiginél látványosabban művelte tavaly nyáron Dél-Afrikában. Először is, a fiúk nagyon rosszul játszottak. Ezt hamar párosították öltözőbeli vitákkal, vádaskodással, játékosok kizárásával, edzések bojkottálásával, buszba zárkózással és eltiltásokkal. Voilá!