Magyar foci

Íme, az NB I őszi álomcsapata!

  • Kele János

Világbajnoki bronzérmes, tizenegyes-specialista gólkirály-jelölt, és veterán spanyol irányító is helyet kapott az NB I őszi álomcsapatában. De vajon igazunk van-e? Kik üljenek az álomcsapat cserepadján? Véleményeteket a kommentek között várjuk.

Varga József
Bár két fordulót már a „tavaszi” pontvadászatból is letudtak a csapatok, hagyományosan mégis az utolsó december eleji, és november végi mérkőzések után szokás megvonni a magyar bajnokság „őszi” mérlegét. Mi is erre teszünk kísérletet, amikor összeállítjuk a félszezon álomcsapatát, amelyben fiatal magyar tehetségek mellett örökös csereember, és Bundesliga-csapat által is csábított támadó is található.

Dibusz Dénes (magyar, 21 éves, Pécsi MFC)

17 mérkőzés, 26 kapott gól, 4 gólnélküli meccs - ez Dibusz Dénes őszi teljesítménye számokban. Korábban a fiatal magyar kapustehetségeket összegyűjtő cikkünk alkalmával már kitértünk a sellyei születésű portásra, aki tulajdonképpen a semmiből robbant be alig néhány forduló alatt a magyar köztudatba. A mecsekiek mind a 17 őszi mérkőzésén kezdő volt, az Üllői úton például bravúrok sorozatával járult hozzá a pécsiek meglepetés-győzelméhez, de szinte bármelyik mérkőzését nézhetjük, hibákra nem igen fogunk bukkanni. Bár kapott négy gólt Székesfehérváron, a Megyeri úton, Pakson és Diósgyőrben is, egyértelmű, az őszi szezon csapatából nem lehet kihagyni.

Alváro Brachi (spanyol, 25 éves, Videoton)

16 mérkőzés, 1 gól, 1 gólpassz, 5 sárga lap - Alvaro Brachi bemutatkozó félszezonja számokban.  Sousa spanyol-portugál kontingensének valószínűleg ő a leghasznosabb tagja, a jobb oldalon hasonló teljesítményre volt képes, mint az előző években a másik vonal mellett a szerb Andjics. Felfutásai állandó veszélyt jelentenek, és bár csak egy gólpasszt adott a félszezon során, a rúgótechnikájára sem lehet panasz. A Diósgyőr ellen brutális szabadrúgásgólt szerzett, és úgy összességében, egyáltalán nem az ő számlájára írható, hogy a tavaly még utcahosszal bajnok Vidi most csak harmadik a fordulásnál.

Brachi Alvaro

Debreceni András (magyar, 22 éves, Budapest Honvéd)

15 mérkőzésen 1 gólt szerzett az ősszel Debreceni András, de teljesítményéről talán többet elmond, ha azt jegyezzük meg, hogy a Honvéd idén eddig mindössze 9 gólt kapott otthonában. A 2009-es U-20-as világbajnokság után sokan már külföldre küldték volna, ő azonban itthon maradt, é megpróbálta magát végleg bejátszani a kispesti kezdőcsapatba. Ez mostanra bőven sikerült neki, sőt, a védelem irányítója, a gárda egyik motorja lett. Jobb napjain megkerülhetetlen sziklafal, de akkor is képes kellemetlen pillanatokat okozni az NB I legjobb támadóinak, ha éppen bal lábbal ébred. Fejjel kiváló, és bár az összjátékban még van mit fejlődnie, hosszú labdái már most aranyat érnek.

Vlagyimir Djordjevics (szerb, 28 éves, Győri ETO)

13 meccs, 2 gólpassz, 1 piros lap -Vlagyimir Djordjevics idei teljesítménye számokban. Elődjéhez, Pintér Attilához hasonlóan Csertői Aurél is a stabil csapatjátékban hisz, ehhez pedig mindenekelőtt egy nagyon masszív védelem szükségeltetik. Győrött ez évek óta megvan, ráadásul a vezér Djordjevics idén átlagon felüli teljesítménnyel rukkolt ki a hátsó alakzatból. Bár csak 13 meccsen játszott, és gólt sem szerzett, a szerb bekknek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a kisalföldi gárda mindössze 18 gólt kapott az őszi meccseken.

Korhut Mihály (magyar, 22 éves, Debreceni VSC)

Mind a 17 meccsen játszott, és négy gólpasszt is jegyez - klasszis teljesítmény a debreceni Korhut Mihálytól. Idén robbant be a köztudatba a mindössze 22 éves, saját nevelésű debreceni balhátvéd, aki ráadásul korábban nem fért be többek között az egyiptomi sikercsapatba sem. Kondás Elemér azonban bizalmat szavazott neki, a fiatal bekk, pedig nem volt hálátlan, Pazar, már-már válogatott szintű teljesítménnyel hálálta ezt meg. A kupában megszerezte élete első gólját is a DVSC felnőtt csapatában, tavasszal azt várjuk, még több gát szakadjon fel benne.

Korhut Mihály

Varga József (magyar, 23 éves, Debreceni VSC)

14 mérkőzés, 1 gól, 3 gólpassz, és számtalan kiváló szerelés Varga őszi mérlege. Nem vitás, eljött a feljebb lépés ideje Varga József karrierében - az egykori kedves hajdúsági srácból mára a bajnokság vitathatatlanul legjobb középső középpályásává avanzsált. Sikeres szerelések tömkelege, kemény távoli lövések, javuló passzjáték, és persze a győzelmek halmozása jelzi, hogy Varga lassan de egyre biztosabban növi ki Debrecent és a bajnokságot is. Okosan talán már a télen is lehetne váltani, de jövő nyáron már egészen biztosan külföldi bajnokságban kell szerencsét próbálni a Kárpátok Gravesenjének.

Linas Pilibaitis (litván, 26 éves, Győri ETO)

A litván válogatott fedezet az idei őszön 16 mérkőzést játszott, ezeken 2 gólt, és egy gólpasszt jegyzett. Eleinte sokan megmosolyogták az ETO átigazolási politikáját, de egyre inkább látszik, a Baltikum legjobb játékosai pontosan annyira jók, hogy hazánk bajnokságának kiemelkedő futballistái váljanak belőlük. Ilyen Linas Pilibaitis, a győriek fedezete is: igazi box-to-box középpályás, a pálya minden szegletén feltűnik, ha kell, szerel, ha kell, passzol, ha kell lő. Igazi szürke eminenciás, akinek nem csekély érdeme fekszik a Győr hihetetlen masszivitásában és kellemetlen stílusában. Helye van a csapatunkban, nem is vitás.

Dudás Ádám (magyar, 22 éves, Győri ETO)

14 meccsen hat gól és három gólpassz a jobb oldali középpályás mérlege - nemzetközi szinten is kiválnak számító adatsor. Már-már megfenekleni látszott a korábbi utánpótlás Európa-válogatott Dudás karrierje, még a Paksban is alig játszott nem is olyan régen - ehhez képest ősszel az NB I talán legjobbja volt. Pazar szélső-teljesítménye mellett a gólokkal sem maradt adós, kiváló rúgótechnikáját többször is megcsodálhatta a közönség, és most végre a szorgalmával sem akadtak gondok. Úgy tűnik, végre képes összeszorított fogakkal küzdeni azért, hogy kiaknázza a tehetségében rejlő lehetőségeket - ez pedig előbb-utóbb egészen biztosan feltűnik majd Egervári Sándor szövetségi kapitánynak is. Ha már fel nem tűnt…

André Alves (brazil, 28 éves, Videoton)

17 meccsen játszott, 12 gólt és négy gólpasszt jegyzett - a számok nem azt mutatják, hogy visszaesett volna Andre Alves teljesítménye. Képzeletbeli álomcsapatunkban a bal szélen kap helyet a brazil gólkirály, és nem csak azért, mert középcsatárként akadt az övénél is jobb teljesítmény az ősszel, hanem azért is, mert ő maga is gyakorta indítja látványos cselsorozatait a bal oldali vonal mellől. Idén erre egyébként kevesebb példa akadt, a szezon elején ő is látványosan együtt szenvedett a csapattal, a gólpasszok és a gólok sem jöttek tőle a megszokott ütemben. Később aztán feljavult, talán annak is köszönhetően, hogy egyre többet és egyre gyakrabban játszhatott együtt kedvenc ékpárjával, Nikoliccsal. Képességei, és az utóbbi egy hónapban mutatott formája alapján megkérdőjelezhetetlen a helye az álomcsapatban.

Alves

Danilo (brazil, 25 éves, Budapest Honvéd)

16 meccsen szerzett 14 gólt bárhol a világon megsüvegelnek, pláne, hogy a gólmennyiségnek mindössze fele esett büntetőből. Ráadásul van mellette 5 assziszt is, amivel Danilo a hazai kanadai táblázat éllovasa. Ő az idei bajnokság igazi gyöngyszeme, egy Torghellébe oltott Bajzát, egy Coulibalyval keresztezett Kuttor Attila. Merthogy valami egészen elképesztő módon érzi a kaput, nem csak fejjel, vagy lábbal, de bármelyik testrészével képes a ketrecbe terelni a bogyót. Az sem túlzás, hogy ő a büntetőlövés Mozartja, szinte képtelen hibázni, gyilkos ösztöne itt is segítségére van, a kapusok többsége már akkor „halálra van ítélve”, amikor nekifut a labdának. Mozgása a debreceni gólzsákot, Coulibalyt idézi, de felrémlik helyenként a mostanság a Bundesligában focizó Kouemaha képe is - utóbbi talán csak azért, mert hősünket is a német bajnokságba hívják, éppen próbajátékon van a Stuttgartnál, és ha igazak a hírek a svábok nem is restek kifizetni az 500.000 eurós vételárat. Egy ilyen kaliberű támadó az álomcsapatból sem hiányozhat.

José Luque (spanyol, 35 éves, Diósgyőri VTK)

15 meccsen szép termés a hét gól, pláne három assziszttal fűszerezve. Persze egy egykori spanyol első osztályú futballistától hasonló teljesítményt is vár a szakvezetés.Álomcsapatunk rangidőse, aki a pályán és azon kívül is igazi vezér Diósgyőrben. Már 34 is elmúlt, de a technikai tudása, a sistergős löketei, és a tűéles passzai nem koptak meg, bár tény, talán gyorsabb és erőszakosabb lehetne egy kicsit. Nagy probléma persze így sincsen vele, a hazai mezőny talán legkiválóbb futballistája ő (a szó lehető legkomplexebb értelmében), aki nem rest sorsdöntő pillanatokban is a vállára venni csapatát. Tizenegyünkben az egy szem támadó mögött kap helyet az eredendően balszélsőként futballozó egykori Malaga-játékos, nincs kétségünk, labdáiból alsó hangon mesterötöst gurítana Danilo.

Jose Luque

Ez tehát a magyar bajnokság őszi szezonjának álomcsapata a hatharom.com szerint, de a kommentek között szívesen várjuk a kiegészítéseket. Kik üljenek a cserepadon? Kit vessünk be, ha netán megsérül Alves, vagy eligazol Danilo? És a legégetőbb kérdés: kire bízzuk a csapat felkészítését?