Sportpolitika

Megszorítások lesznek jövőre az olasz sportban

  • VNA

A gazdasági válság az olasz olimpiai bizottságba is begyűrűzött, így sportolóit jövőre jóval kevesebb pénzből segítheti a szervezet.

Komoly megszorítások várhatóak az olasz sportéletben jövőre. A 2012-es olimpiai évben ugyanis az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) 39 millió euróval kevesebb összegből gazdálkodhat, mint az ezt megelőző naptári évben. Erről csütörtökön beszélt a CONI elnöke, Gianni Petrucci, aki beszámolt arról, hogy az európai pénzügyi válság által is különösen érintett országban az olimpiai sportági szövetségek költségvetését kénytelenek lesznek nagyjából 20%-al csökkenteni.

„Ha megnézzük, hogy az országban milyen nehéz helyzet uralkodik, akkor nem panaszkodhatunk még így sem. Nehéz idők járnak, így nekünk is áldozatokat kell hozni az ország érdekében” - mondta Petrucci, aki azt is hozzátette, hogy a legnagyobb pénzügyi veszteséget (1,6 millió euró) a labdarúgók és az atléták (1,3 millió euró) kénytelenek „benyelni”, emellett pedig a CONI több részlegét is be kell majd zárni. A 2011-es évben a CONI 447,8 millió eurós támogatást kapott az olasz államtól, így a mostani megvonás a büdzsé 8,7%-os megkurtítását jelenti.