Emlékezés

Öt éve hunyt el Puskás Ferenc

2006. november 17-én, életének 80. évében távozott az élők sorából Puskás Ferenc, minden idők legeredményesebb és legnépszerűbb magyar labdarúgója, az Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója.

2006. november 17-én, életének 80. évében távozott az élők sorából minden idők legeredményesebb és legnépszerűbb magyar labdarúgója, az Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója.

Puskás Ferenc 1927. április 1.-én született Budapesten. Pályafutását a Budapest Honvédben, illetve elődeiben, a Kispesti FC és a Kispesti AC csapatában kezdte a klubot 1942 és 1956 között erősítette. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után Spanyolországba költözött, a Real Madridba igazolt. A királyi gárdával többek között hét spanyol bajnoki címet és három BEK-győzelmet ünnepelhetett. Nyolcvanöt alkalommal szerepelt a magyar válogatottban - négyszer a spanyol nemzeti tizenegyben is pályára lépett – s nyolcvannégy gólt szerzett. Sikerlistája elképesztő: világbajnoki ezüstérmes (1954), világkupa-győztes (1960), olimpiai bajnok (1952), Európa Kupa-győztes (1953), az Aranylabda-szavazás második helyezettje (1960), háromszoros BEK-győztes, kétszeres BEK-ezüstérmes, hatszoros spanyol és ötszörös magyar bajnok, kétszeres spanyol kupagyőztes.

Kilenc országban edzősködött, és szakvezetőként is sikeres volt. Kétszer szerzett görög bajnoki címet a Panathinaikosszal, amelyet BEK-döntőbe is vezetett, s egyszer az AEK Athénnel. Ausztráliában a South Melbourne Hellas trénereként bajnoki és kupagyőztesi címet is szerzett.

Volt Szaúd-Arábia szövetségi kapitánya, s 1993-ban négy mérkőzésen irányította a magyar válogatottat is.

Számtalan elismerésben részesült: Európa legjobb góllövője (1948), világválogatott (1963), Európa-válogatott (1965). A Halhatatlanok Klubjának tagja (1991), alezredessé (1992), majd ezredessé (1995) léptették elő a Magyar Honvédségben. A NOB Olimpiai Érdemrend (1997) a Köztársasági Elnök Arany Emlékérme (1997) és a Magyarság Hírneve-díj (1997) birtokosa. A FIFA S.O.S. gyermekfalu mozgalmának magyarországi nagykövete (1998-tól), a FIFA Hírességek Csarnokának (International Football Hall of Fame) tagja (1998), a XX. század legjobb magyar sportolója (2001), a Nemzet Sportolója (2004). Megkapta a FIFA Erény Rendje díjat (2004), az UEFA-tól az elmúlt fél évszázad legjobb játékosa-díjat (2004) és az UEFA Európa Bajnoka-címet (2006), valamint Golden Foot-díjas is (2006).

"Öcsi bácsi" emlékére ma este szentmisét tartanak, illetve jótékonysági koncertet rendeznek az Alzheimer-kór - melyben a Száguldó Őrnagy is szenvedett - magyar áldozataiérta budapesti Szent István Bazilikában.

A koncerttel széles körben szeretnék felhívni a társadalom figyelmét az Alzheimer-kórra, mivel e gyógyíthatatlan betegség a társadalmi körülményektől, szociális és kulturális háttértől függetlenül mindenkit érinthet. Az esten többek között fellép Kováts Kolos Kossuth-díjas operaénekes, Molnár András Kossuth-díjas operaénekes és Berkes Gabriella musical színművész. A hangverseny dirigense Virágh András Liszt-díjas orgonaművész-karnagy lesz. A koncerten Mozart Requiemje hangzik majd el. A hagyományokhoz híven idén is felhangzik Szöllősi Zoltán költő Puskás Ferenc ravatalánál című verse, melyet Nemcsák Károly színművész, a József Attila színház igazgatója előadásában hallgathatnak majd meg a vendégek. A hangverseny díszvendégei Puskás Ferenc özvegye, Erzsébet asszony, illetve az Aranycsapat még két élő tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, valamint a legendás rádióriporter, Szepesi György lesznek. A 18 órakor kezdődő szentmisére a belépés ingyenes.