Súlyemelés

Egyelőre nincs kvóta, de nem jogos a kritika - Dobos Imre

  • VNA

Jogtalan kritikát kapott egykori főtitkárától a magyar súlyemelő sport - Dobos Imre elnök a párizsi gyengébb eredmények ellenére bízik a két londoni kvóta jövő évi megszerzésében.

A napokban számoltunk be a párizsi súlyemelő világbajnokság utáni heves Internetes reakcióról, amelynek kapcsán kíváncsiak voltunk a másik fél véleményére is. A hatharom.com-nak Dobos Imre a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke nyilatkozott:

- Elnök úr, bizonyára Ön is olvasta a sportág hivatalosnak tűnő honlapján az Önt és a sportág több szereplőjét ért kritikát. Mit szól hozzá?
- Tudok róla természetesen, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) egykori hivatalos honlapján megjelennek minket folyamatosan rossz színben feltüntető írások. A helyzet egykori főtitkárunknak köszönhető, aki annak idején tíz évvel ezelőtt jó érzékkel vásárolta mag az mssz.hu domaint, amelyet idén májusi menesztése óta már magáncélokra használ. A főtitkári posztból történő távozása után 5 millió forintért felkínálta ugyan megvételre a szövetségnek, amit mi nyilvánvalóan nem fogadhattunk el, ezért jelenleg más címen működik az oldalunk, ahol a szövetségi hivatalos kommunikáció is zajlik. Egykori főtitkárunk most olyan sportolók és sportvezetők ellen folytat lejárató hadjáratot, akik az ő idejében kezdték a versenyzést és akik egykoron a barátai voltak. Az általa a világbajnokság után leírtak abszolút nem fedik a valóságot.

- A magyar súlyemelő sport ettől függetlenül még nem szerzett kvótát a londoni olimpiára, pedig a párizsi világbajnokság előtt egyértelműen ez volt a cél. Mi volt a vártnál gyengébb szereplésnek az oka?
- Sajnos több körülmény is összejátszott ellenünk. A fiúknál az alacsonyabb súlycsoportokban többen nem viselték jól a fogyasztást, így az előzetesen várthoz képest rosszabbul emeltek. A lányoknál viszont Magát Krisztina hihetetlen lábikrasérülése borított fel mindent. Azon a versenyen én is kint voltam személyesen Párizsban és a szakítás után már többen gratuláltak nekünk a londoni kvótákhoz, amikor kaptam a döbbenetes hírt, hogy teljesen begörcsölt Kriszta vádlija, aki így könnyeivel küzdve nem tudott kijönni a lökésre. Azért is voltunk különösen pechesek, mert hasonló sérülés százévente egyszer fordul elő. Addig minden a terv szerint zajlott, neki bőven elég lett volna a 18. hely megszerzése is ahhoz, hogy megtartsuk a helyünket a nemzetek közötti erősorrendben és zsebbe kerülhessenek a londoni kvóták. Sajnos ez nem így alakult, de ebben nem szakmai hibát követtünk el.

Nagy Péter érte el a legjobb magyar helyezést az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon

- A magyar súlyemelők nem maradtak le végleg Londonról, mire számíthatunk a jövő évi pótkvalifikációs versenyen?
- A sportágnak egyetlen lehetősége maradt csupán, mégpedig a 2012-es antalyai Európa-bajnokság, ahol a férfiaknál és a nőknél is az első hat nemzet szerezhet 1-1 olimpiai indulási jogot. A nemzetek rangsorába itt természetesen nem számítanak bele azok az országok, amelyek korábban már kiharcolták a londoni részvételt, de azért így sem lesz könnyű dolgunk. Amíg Párizs előtt optimistán láttam a jövőt, most inkább pesszimistán tekintek az Eb elé. De remélem a szerencse ezúttal velünk lesz, hiszen vannak remek versenyzőink, akikre továbbra is számítunk. A nőknél Krutzler Eszter, Magát Krisztina és Nagy Nikoletta, a férfiaknál pedig Gyurkovics Ferenc, Baranyai János és a mostani vb-n szakításban ötödik, összetettben nyolcadik helyen végző Nagy Péter tehetnek sokat a londoni kvalifikációért. Utóbbi versenyző kapcsán friss hír, hogy Péter személyre szóló meghívást kapott Moszkvába az Elnök Kupára is, ahol Medvegyev elnök úr személyesen is jelen lesz.

- Bízunk benne, hogy mindkét nem esetében sikerül kiharcolni az olimpiai szereplés lehetőségét. Van-e már a szövetségben irányelv arra vonatkozóan, hogy ebben az esetben ki képviselje a magyar színeket Londonban?
- Pontos kvalifikációs kritériumok még nincsenek, de a korábbiakban is az volt a döntő hasonló esetekben, hogy ki az, aki eredményeit tekintve a legközelebb áll a nemzetközi élmezőnyhöz. A mostani teljesítményeket alapul véve úgy látom, hogy a nőknél Krutzler Eszter, a férfiaknál pedig Nagy Péter lenne ez alapján a „kiválasztott”. Jövőre persze még sok minden változhat, és előbb legyen meg a kvóta, az a legfontosabb.

- A világbajnokság egyik üde színfoltja volt az ausztrálok vak súlyemelője, Malek Chamoun, vele kapcsolatban milyen reakciók voltak Párizsban?
- Sajnos az ő súlycsoportjában, 85 kg-ban nem volt magyar versenyző, így az ő emelését nem láthattam személyesen. Az viszont biztos, hogy elég nagy csoda, amit véghezvisz. A súlyemelésben irgalmatlan súlyokat mozgatnak meg a versenyzők, ahol minden egyes centiméternek jelentősége van, így aki vakon odaáll ezekhez a súlyokhoz, azt én roppant bátor embernek tartom. Le a kalappal előtte.