Férfi kézilabda BL

A nyolckarú balatoni polipok felfalták a rókákat - német sajtóvisszangok

A berlini "Rókák" nem bírtak a veszprémi "óriásokkal" - írta csütörtökön Németország legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild, amely több más újsággal együtt valósággal magasztalta az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának előző esti teljesítményét.

A veszprémiek legalább egy számmal túlnőtték a berlinieket - fogalmazott a Bild, utalva arra, hogy a Bajnokok Ligájának 5. fordulójában a Füchse Berlin felett aratott 29-24-es magyar győzelem jogosságához nem fért semmi kétség. Az újság meg is magyarázta az általa használt "óriás" hasonlatot, kiemelve, hogy Mocsai Lajos csapatában hatan 2 méter, és tizenketten 100 kiló felettiek, akikről a "Rókák" úgy pattantak vissza, mintha egy bevehetetlen falat ostromoltak volna. De nemcsak "óriásokhoz", hanem "nyolckarú, balatoni polipokhoz" is hasonlította a rendkívül népszerű újság a veszprémieket, hangoztatva, hogy a Füchse labdáinak többsége elhalt a veszprémi védők magasba emelt karjain. Ha pedig néhány mégis áthatolt a "kézerdőn", a kapuban ott állt a szintén kétméteres és 111 kilós Mirko Alilovic.

Bild cikke a mérkőzésről

A horvát kapusról felsőfokon írtak a berlini lapok, teljesítményét szenzációsnak nevezve. Az újságok szerint parádés védéseivel - a többi között három hétméteres megfogásával - a berliniek idegeire ment. A kommentárok szerint ugyanakkor a veszprémiek minden csapatrészükben felülmúlták ellenfelüket, nemcsak erősebbek, de frissebbek és gyorsabbak is voltak, miközben a Füchse játékosainak nem sikerült elkapniuk a tempót. Idézték Dragur Sigurdsson izlandi edzőt, aki szerint csapata nem csupán a fizikai erőben, de "fejben és szívben" is elmaradt a veszprémiek mögött. "És ez volt az egyik legkeserűbb felismerés" - fogalmazott Sigurdsson, aki szerint a november 27-i, magyarországi találkozón mindez még egyszer nem fordulhat elő.

A Berliner Zeitung az MKB Veszprémet az egyik legegyenletesebb teljesítményt nyújtó nemzetközi kupacsapatnak minősítette, utalva arra, hogy a Mocsai-legénység Magyarországon épp olyan domináns szerepet tölt be, mint a THW Kiel Németországban. Egyedül a BL-győzelem az, ami még nem sikerült a Veszprém számára - írta a lap, emlékeztetve arra, hogy több esetben már igen közel állt ehhez a csapat. Így például 2002-ben, amikor csak egy hajszál választotta el a győzelemtől az SC Magdeburg ellen - idézte fel a Berliner Zeitung, amely a szerda esti találkozóval kapcsolatban a veszprémi játékosokat ugyancsak olyan óriásokhoz hasonlította, akiktől - mint írta - a "Rókák" még a kaput is csak nehezen látták.

A Der Tagesspiegel  szerint a második félidő a veszprémiek egyértelmű fölényét hozta, és Mocsai csapatát ebben a játékrészben már nem sikerült megszorítani. A "Rókák" ereje fizikailag és fejben is elfogyott, a veszprémiek viszont előnyüket rutinosan őrizték a lefújásig. Az újság idézte Mocsai Lajost, aki az ellenfelet méltatva nagyon jól felépített és hatalmas potenciállal rendelkező csapatról beszélt. Ez azonban a berlinieket aligha vigasztalhatja - fogalmazott a lap.