Magyar válogatott

Kapuskérdés - ki legyen Király utódja?

  • Kele János

Igenis van kapuskérdés a magyar labdarúgó-válogatottnál - hiába véd jól ugyanis Bogdán Ádám a nemzeti tizenegyben, ha a klubcsapatában továbbra is kispados. Íme hat futballista, akikből a jövő nagy formátumú magyar kapuvédője lehet, természetesen a Bolton Wanderers portása mellett.


Bogdán Ádám
Barátságos vereséggel zárta az évet a magyar válogatott Poznanban, minket azonban az eredmény kevéssé, a jövőre vetített kép annál jobban érdekel. Főleg úgy, hogy a beharangozottakkal ellentétben nem állította be Grosics Gyula rekordját Király Gábor, helyette inkább Bogdán Ádám gyarapította válogatottságainak számát. A fiatal boltoni portás remekül védett, az első gólban azonban érzésünk szerint kicsit benne volt, körbenéztünk hát tehetségeink között, hogy kicsit elmélázzunk a kérdésen, ki lehet Király utódja a válogatott kapujában.

Egervári Sándor a napokban úgy nyilatkozott, körülbelül két év áll rendelkezésre a kísérletezésre, illetve ez az az időintervallum, amelyet koránál fogva még akár Király Gábor is egészen nyugodtan végig védhet a válogatott kapujában. A 2014-es világbajnokságra egyébként sem lesz könnyű indulási jogot szerezni, a holland, török, román, észt négyes igencsak kemény diónak ígérkezik - a kettő esztendővel későbbi kontinensviadalon azonban elviekben már elvárás a részvétel, ha másért nem, akkor azért, mert 16-ról 24-re emelik a tornán részt vevő csapatok számát.

Az idő tehát nem szorítja a kapitányt, mi mégis úgy gondoljuk, túl fiatal portásban nem éri meg gondolkodni - vagy ha meg is éri, pusztán olyanokban, akik zsenge életkoruk ellenére már képesek kulcsszerepet játszani csapataikban és rendszeresen lehetőséget kapnak edzőjüktől. Így eshetett meg, hogy nem került be az összeállításba a Kecskeméten kispadozó 20 éves tehetség, Antal Botond, vagy éppen a Vasashoz a nyáron többéves Angliai kitérőt követően hazatérő Ambrusics Róbert. De nem lesz hosszabban szó a 22 éves Gróf Dávidról sem, aki jelenleg a Walsall csapatának többé-kevésbé foglalkoztatott portása, bár korábban a skót élvonalbeli Hiberniannál is megfordult.

6. Jova Levente (Ferencváros, 19 éves, piaci értéke: 100.000 euró)

Jova eddig hét NB I-es mérkőzésen kapott szerepet, ezeken öt gólt kapott, háromszor viszont érintetlen maradt a hálója. Sem az U20-as, sem az U21-es válogatottban nem szerepelt, bár utóbbi csapat keddi, olaszok elleni mérkőzésén legalább a keretbe bekerült. Nem különösebben gyakori, hogy a tradicionális magyar kirakatcsapat, a Ferencváros zöldfülű portásokat alkalmazna – még ebben az utóbbi, igencsak szűkösre sikeredett öt-hat évben sem ez volt a tendencia. Détári Lajos érkezésével azonban egy csapásra megváltozott minden, és bár elsőre az egykori világválogatott mester sem a mindössze 19 esztendős Jovát állította a kapufák közé, Gyenes Dávid sérülése után magától értetődő természetességgel nyúlt a IX. kerületiek saját nevelésű portásához. Jova pedig egyelőre úgy tűnik, meghálálja a bizalmat, vele végre győzni is elkezdett a Fradi, miközben persze nem egy olyan mérkőzés is akadt, ahol a még tinikorú kapus tartotta meccsben az együttest. Túl van már egy győztes örökrangadón is, ahol ráadásul gólt sem kapott, a tizedik forduló óta folyamatosan vele kezdődik a zöld-fehérek összeállítása, nem lehet nem észrevenni, hogy meccsről meccsre egyre magabiztosabb. Jó látni, hogy Kemenes és Megyeri után ismét van tehetséges és fiatal kapusa a Fradinak, kérdés persze, hogy vajon a válogatott is tud-e ebből profitálni.

5. Dibusz Dénes (Pécsi MFC, 21 éves, piaci értéke: 300.000 euró)

Dibusz idén 15 NBI-es mérkőzésen 1390 percet töltött a kapuban, ezeken 25 gólt kapott és csak háromszor úszta meg beszedett találat nélkül. A Videoton, az Újpest, a Paks és a Diósgyőr is négyszer vette be a kapuját bajnoki meccseken. A Nemzeti Sport őszi osztályzatai alapján azonban így is a második legjobb magyar hálóőrnek bizonyult. Nem vitás, a fiatal pécsi hálóőr az őszi NBI-es szezon legnagyobb felfedezettje, 21 éves kora ellenére talán máris az élvonal legjobb kapusai között a helye. Idén mind a tizenöt meccset végigvédte a jóval a várakozásokon felül teljesítő Pécs színeiben, ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy már az előző évadban is ő volt a mecsekiek kezdőkapusa (igaz, csak az NBII-ben), máris láthatjuk, alig van ma olyan kapusa Magyarországnak, aki 21 éves korára több felnőtt mérkőzésen védett volna, mint Dibusz. Pazar szereplése természetesen felkeltette a tradicionális magyar nagycsapatok érdeklődését is, Jova berobbanása előtt vitte volna a Fradi, komolyan szemez vele az Újpest, és állítólag Győrött vele pótolnák a korban egyre inkább benne lévő Sztevanovicsot. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, nála is bőszen emlegetik a külföldi lehetőségeket, eddigi karrierje azonban nem azt mutatja, hogy idő előtt rá lehetne beszélni egy olyan klubváltásra, amely a menedzsereken kívül senkinek az érdekeit nem szolgálná. Egy szó, mint száz, Dibusz eddigi pályafutása a tökéletes ellentéte a hagyományosan nagy tehetségnek kikiáltott portásaink karrierjének. Azt mondjuk nem állítanám, hogy a pécsiek legújabb büszkesége bármiben is le lenne maradva ezek mögött a tehetségek mögött…

4. Kovácsik Ádám (Reggina Calcio, 20 éves, piaci értéke: 100.000 euró)

Kovácsik a Reggina színeiben eddig összesen 15 profi felnőtt mérkőzést játszott - melyeken tizenhat gólt kapott. Magyar felnőtt bajnoki mérkőzést sosem játszott, egyszer viszont lehetőséget kapott az U19-es válogatottban.Már az egyiptomi U-20-as vb-n is ott volt a Reggina kapusa, s bár csupán harmadik számú cerberusnak számított, világbajnoki bronzérmesnek vallhatja magát. Viszonylag korán, a 2009/2010-es szezonban bemutatkozott a Serie B-ben, az előző évadban viszont csak a kupában kapott lehetőséget, úgy tűnt, ő is a külföldön elveszett kapusaink számát fogja gyarapítani. Az új idény kezdetén azonban varázsütésre szárnyalni kezdett, az eddigi 15 B-ligás fordulóból 12-szer ő védte a Reggio Calabria-i együttes kapuját, sőt a kupában is volt egy bevetése. Stabil U-21-es kerettag, védeni azonban ritkán véd, Gulácsi és Megyeri is előrébb áll nála Róth Antal rangsorában. Alig néhány hete a komplett olasz sajtó róla cikkezett, miután a Brescia elleni bajnokin két tizenegyest is hárított - és a mérkőzés legjobbja lett. 192 cm-es magasságának hála a beadásokkal ritkán gyűlik meg a baja, legnagyobb erényének viszont a távoli lövések lefülelése és a tizenegyes-védések számítanak.

Gulácsi az U-20-as VB-n

3. Gulácsi Péter (Hull City, 21 éves, piaci értéke 200.000 euró)

Gulácsi fiatal kora ellenére rengeteg profi felnőtt mérkőzésen van már túl: 35-ször szerepelt kezdőként az angol harmadosztályban, hatszor a Championshipben, nyolcszor pedig a tartalékok ligájában ölthette magára aktuális csapata mezét. Magyar bajnokin sohasem szerepelt.Évekig ő számított a legnagyobb magyar ígéretnek a kapusok között, mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy az utánpótlás-válogatottakban valósággal halmozta a szerepléseket: a tizenhét éven aluliak mezét négyszer, a tizenkilenc alattiakét 15-ször öltötte magára, de tizenkétszer U-20-as és húszszor U-21-es válogatott is volt. Bekerült már a nagyválogatott keretébe is, igaz, pályára még nem léphetett. 17 éves volt, amikor szinte teljesen ismeretlenül a Liverpool csapatához került, ahol először az U18-as, majd a tartalék együttesben kapott szerepet. Később kölcsönadták a harmadik ligában szereplő Hereford és Tranmere csapatainak is, utóbbi együttesben két különböző időszakban is szerepelt. A tavalyi évad második felében a korábban Premier League-meccseken is bizonyító, ausztrál válogatott kerettag Brad Jones-t szorította ki a Liverpool kispadjáról, a januári Ázsia-kupát követően az összes bajnoki és kupatalálkozón ő lehetett Pepe Reina tartalékja. A nyáron Kenny Dalglish-sal konzultálva döntött úgy, hogy a játéklehetőség reményében kölcsönbe aláír a Hull City-hez, a számításai azonban csak félig-meddig váltak be: bár az első három fordulóban kezdett, később kiszorult az együttesből, csak a tizedik mérkőzésen kapott újra lehetőséget csereként, Adrian Basso sérülése miatt. A rutinos brazil kapus a tizenötödik fordulóban ismét kidőlt a sorból, így megint eljött Gulácsi ideje, aki a legutóbbi mérkőzésen már kezdőként kapott szerepet, Basso térdszalagjával ugyanis továbbra is problémák vannak.

2. Megyeri Balázs (Olimpiakosz Pireusz, 21 éves, piaci értéke: 600.000 euró)

Megyeri Balázs 2010 nyarán 24 NBI-es mérkőzéssel a háta mögött szerződött az Olimpiakosz csapatához, ahol viszont eddigi majd’ másfél szezonja alatt csupán öt meccsen kapott lehetőséget. Generációjának egyetlen olyan kapusa, aki már BL-partin is védhetett.Nem is kérdés, az utóbbi hetekben az ő szekere indult be leginkább a magyar kapusoké közül - előbb vetélytársa váratlan hibája miatt a Dortmund elleni, sorsdöntőnek beillő BL-partin kapott bizalmat Ernesto Valverde vezetőedzőtől, majd az ott nyújtott kielégítő teljesítmény hatására a legutóbbi, Arisz Szalonoki elleni bajnokin is ő védhetett. Napok alatt ugrásszerűen megnőtt az értéke, sőt, a helyzet olyannyira komoly, hogy a játékos maga kérte meg Róth Antal, U-21-es szövetségi kapitányt, ne kelljen a csapattal tartania az olaszok elleni EB-selejtezőre (ahol egyébként jó eséllyel csak csere lett volna Gulácsi Péter mögött). Megyeri ugyanis jobb szeretett volna Pireuszban maradni, s készülni a Panathinaikosz elleni, szombati örökrangadóra - jó az esélye ugyanis annak, hogy ő állhasson az Olimpiakosz kapujába. Megyeri egyébként rendesen kiböjtölte a lehetőséget, a tavalyi szezonban ugyanis alig kapott szerepet, hiába igazolta őt 300.000 euróért a görög rekordbajnok, csak az utolsó három, már tét nélküli fordulóban vetette be. Az idei évadot is csak a kispadon kezdte, ám Franco Costanzo formaingadozása váratlan lehetőséget kínált fel a nagyon fiatalon az angol Bristolban már próbálkozó kapusnak arra, hogy a Ferencváros után újra egy nemzetközi szinten is patinásna számító csapat kezdőkapusa lehessen.

Megyeri a BL-ben

1. Kemenes Szabolcs (Budapest Honvéd, 25 éves, piaci értéke: 300.000 euró)

Kemenes Szabolcs eddig 56 mérkőzésen állt a gólvonalon az NBI-ben, ezeken 66 gólt kapott, tizenegyszer viszont nem tudtak betalálni neki az ellenfelek.Az egykoron a Ferencvárosban is megforduló Kemenest hatalmas tehetségnek tartották néhány éve, főleg annak köszönhetően, hogy az első kapusok között volt, akik nagyon fiatalon külföldre szerződtek. A Charltonban azonban nem tudott gyökeret verni, hamarosan hazatért, de csak azért, hogy postafordultával álljon is tovább, ciprusi Ethnikos Achnas csapatához. Itt aztán úgy tűnt, végleg kisiklik a karrierje, kénytelen volt hazatérni, de az MTK-ban, valamint eleinte a Honvédnál sem védett. A tavalyi szezonban aztán hirtelen a kispestiek kapujában találta magát, 27 mérkőzésen állt a kapufák között, a teljesítményére pedig nem lehetett panasz, 11 góltalan meccse azt eredményezte, hogy a piros-feketék megmenekültek a kieséstől. Idén aztán bombaformában kezdte az évet, sorrendben a Vasas, a ZTE, majd a Ferencváros ellen is lehúzta a rolót, majd ugyanezt megismételte a Videoton, az Újpest és a Siófok ellen is. Nem egyszer válogatott formában védett, az előtte ügyködő védelem hibáit is rendszeresen javította, sokszor köszönhetett neki pontot, pontokat a Supka-csapat. Az itthon játszó kapusok közül kiemelkedett az ősszel, nagy kár, hogy éppen az utolsó mérkőzésekre és a válogatott csapat kihirdetésére sérült meg, talán több helye lett volna neki a bő keretben, mint a Paksban nem egyszer hibázó, több potyagólt is beszedő Csernyánszky Norbertnek.