Sífutás

Ismét doppingügybe keveredett egy finn élversenyző

  • VNA
megosztom

Doppingolás gyanújába keveredett a finn sífutó, Juha Lallukka, akinek a szervezetében az első hírek szerint növekedési hormon jelenlétét mutatták ki.

A 2001-ben Lahtiban rendezett, hatalmas doppingbotrányt hozó északi sí-világbajnokság óta különösen érzékeny a témára a finn közvélemény. Az amúgy Finnországban nemzeti sportnak számító sífutásban az elmúlt évek női sikerei és az utóbbi két évben a férfiaknál is tapasztalható előrelépés gyógyította ugyan a korábbi sebeket, Lalluka esetleges lebukása azonban újra feltépheti azokat. A 32 éves sífutónál az egyik közelmúltban elvégzett doppingvizsgálat során az „A”-mintában növekedési hormont találtak. Amennyiben a hétfőn már elemzett és hamarosan publikálásra kerülő „B”-próba eredménye is pozitív lesz, akkor Lallukka eltiltásra számíthat.

A finn sífutó tavaly indult a vancouveri olimpián és az utóbbi években állandó résztvevője volt a Világkupa sorozatnak, ahol legjobb eredménye egy 2005-ben Lahtiban szerzett negyedik hely volt. Az idén 50 kilométeren finn bajnoki címet szerző sífutó menedzsere, Juha Vanhanen állítása szerint a mintában talált anyagokat Lallukka saját szervezete termelte. A finn sífutó tagja volt ugyan a nemzeti csapatnak, de az utóbbi időben kevés kapcsolata volt a szövetségi kapitánnyal, Magnar Dalennel és a finn síszövetség pénzügyi támogatásában sem részesült. Az eset különösen rosszkor jött a finnek számára, hiszen a hétvégén a norvégiai Sjusjoenben kezdetét veszi a sífutók 2011/12-es Világkupa sorozata.

megosztom