Olimpia 2012

Bemutatták a londoni olimpia és paralimpia hivatalos érméit

  • VNA

Hamarosan forgalomba kerülnek a londoni olimpiára és paralimpiára tervezett érmék, amelyet nyilvános pályázaton választottak ki.

Hétfőn Londonban hivatalosan is bemutatták azt az ötfontos pénzérmét, amelyet a 2012-es nyári olimpia kapcsán nyilvános pályázat keretében terveztettek meg. Az egyik oldalon Erzsébet királyné portréjával, a másikon pedig London látképe köré gyűjtött sportági szimbólumokkal ellátott érmék hamarosan már forgalomba is kerültek. Az alábbi fotón látható kétféle változatban egyaránt helyet kap a londoni olimpia logója. Az olimpiára készült érméket a Brit Királyi Pénzverde készíti el, a 24 esztendős mérnök-hallgató, Saiman Miah tervei alapján.

Ezekkel az érmékkel emlékeznek a londoni játékokra a britek
Ők készítették el a londoni érméket„Egy klasszikus dizájnt képzeltem el, amely a hagyományos brit értékekre épül. A jövő évi olimpia modern lesz, így a régi és az új értékeket is ötvöztem a tervben. London fő nevezetességei mellett a sportági piktogramok utalnak az olimpia közeledtére. Büszke vagyok arra, hogy ezzel részese lehetek az olimpiának és egyben a brit örökségnek is” - nyilatkozta a nyílt pályázaton kiválasztott tervező, aki munkájáért ötezer fontot (kb. 1,8 millió forintot) kapott. A paralimpiai érme tervezője a dizájnernek tanuló Pippa Sanderson (ld. képen Miah-hal) volt, aki hasonló juttatásban részesült. Az érmék december elejétől vásárolhatóak meg. Az olimpiai érméket a Helsinkiben rendezett 1952-es nyári olimpia óta bocsátják ki a szervezőbizottságok.