Dopping

A Btk. módosítása után börtönbüntetés várhat a dílerekre

  • MTI

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a Magyar Antidopping Csoport (MACS) konferenciáján szerdán. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

Molnár jelezte, hogy a doppingszerek terjesztőire akár öt év börtön várhat a megfelelő jogi szabályozással - a MACS tájékoztatása szerint. A Btk. tervezett módosítása alapján egy-egy bűnszövetkezet dílereit kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik - mondta a MOB főtitkára, aki jelentős eredménynek nevezte, hogy az államtitkárság munkájának köszönhetően - az olimpiai bizottság korábbi tervei alapján - hamarosan a hatóságok is üldözik majd a dílereket. Molnár megjegyezte, hogy a sportolókra ez nem vonatkozik, kivéve ha maguk is terjesztik a tiltott szereket, egyébként a versenyzők továbbra sem a polgári bíróságok, hanem a doppingeljárást lefolytató testület előtt felelnek. Kiemelte, hogy az ellenőrzések szigorát nem lehet mérsékelni, a magyar sportnak nincs szüksége csalással elért eredményekre. A főtitkár fontosnak nevezte a felvilágosító munkát, az olimpiai kerettagoknak részt kell venniük ilyen előadásokon, a jövő júliusi londoni kiutazásig pedig három negatív tesztre van szükségük. Az olimpikonoknak nyilatkozatot is kell tenniük, hogy tisztán és fegyelmezetten, a szabályokat betartva készülnek és versenyeznek, a dokumentumokat pedig alá kell írniuk az érintett orvosoknak, edzőknek, csapatvezetőknek, szövetségi kapitányoknak, valamint az egyesületi és a szövetségi vezetőknek is.

Molnár Zoltán hozzátette, hogy csak a közvetlen érintettek után vethető fel a MOB vagy az állami sportvezetés felelőssége az egyes esetekben. Arról is beszélt, hogy a szabályokat kijátszókra, a visszavonulásukat doppingolásra felhasználókra, majd "vigyorogva visszatérőkre" is lesújtanak. Akik trükköznek, nem tartják be az előírásokat, azokat kizárhatják az olimpiáról - hangsúlyozta. A MOB a jövőben sem támogatja étrend-kiegészítőkkel a sportolókat, nem is fogalmaznak meg ajánlásokat, de felhívják a versenyzők figyelmét a táplálék-kiegészítők alapos bevizsgálására - mondta kérdésre válaszolva.

Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt a MACS konferenciáján, hogy a doppingellenes küzdelemben az uniós elnöki ciklus alatt számos egyeztetésen kellett vezető szerepet betöltenie. A magyar elnökség három évre uniós munkatervet dolgozott ki. Azt az álláspontot támogatta ő maga és az unió is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kiadásai nem emelkedhetnek, a tagállamoknak ne kelljen több pénzt fizetniük - hangsúlyozta a korábbi olimpiai bajnok úszó. A WADA alapító testülete ülésének most hétvégi témái között ez a kérdés is központi szerepet kap majd, ahogy a szervezet kódexének előírásai, a követelményeknek való megfelelés és az ADAMS adatszolgáltató rendszer is - jelentette ki Czene.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője megjegyezte, hogy a nemzetközi tárgyalásokon, konferenciákon és a WADA alapító testületének ülésein a résztvevők megkülönböztetett figyelemmel kísérték Czene Attila felszólalásait, hiszen ő egyszerre képviselte hitelesen az állami sportvezetést és olimpiai bajnokként a versenyzőket, a hitelességéhez így nem férhetett kétség. Megjegyezte, hogy a WADA ellenőrzése is a fontos kérdések között lesz a hétvégén, hiszen az ügynökség állam az államban, nyomást gyakorolhat országokra. A MACS ellenőrzéséről azt mondta, hogy a WADA évenként vizsgálja a tagszervezetek tevékenységét, és a szervezet kötelezően elvárja az ISO-minősítést is.

A következő időszakban a MOB orvosi testületének szakemberei is figyelemmel kísérik a nemzeti doppingellenes szervezet működését - jelentette be Tiszeker Ágnes és Molnár Zoltán.

A MACS vezetője a tanfolyammal egybekötött konferencia első szakaszában a doppingolás történetéről, a tiltott szerekről, az egészségi kockázatokról és az ellenőrzések fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy nem legalizálható a doppingolás, nem lehet hagyni, hogy a sportolók veszélyes anyagokkal rombolják szervezetüket.

Az ingyenes tanfolyamra csaknem kétszázan jelentkeztek, a 15 órás OKJ-s képzés végén a tesztet megfelelően kitöltők oklevelet kapnak.