Heti 6:3

Méltó búcsú a Császártól, Federer visszatérése, súlyemelőink és hokisaink leszereplése

  • Drégelyvári Anna

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból. Ezúttal - többek között - a magyar labdarúgó-válogatott és Roger Federer remek szereplésére, és hokicsapatunk valamint súlyemelőink csalódást keltő eredményeire hegyzetük ki összefoglalónkat.

Heti hatos

Győzelem Albert Flórián emlékére

Móltó módon búcsúzott a magyar labdarúgó-válogatott Albert FlóriántólA magyar labdarúgó-válogatott idei utolsó hazai mérkőzésén, a Puskás Ferenc Stadionban 5-0-ra legyőzte pénteken Liechtenstein együttesét, ezzel emlékezve az október 30-án elhunyt Albert Flóriánra, a Ferencváros egykori kiválóságára, az egyetlen magyar aranylabdás futballistára. A gólgáláról a duplázó Priskin Tamás, Dzsudzsák Balázs, Koman Vladimir és Feczesin Róbert gondoskodott, telt ház, 28 ezer néző előtt. Bár a második féldő elején (2-0-ás vezetésnél) visszavett a tempóból nemzeti csapatunk, de a rövid hullámvölgyet követően Dzsudzsák elegáns emelése adott lendületet adott az együttesnek.

Az év utolsó hazai válogatott fellépése előtt a drukkerek a Puskás Stadion több pontján elhelyezett emlékhelyeknél tiszteleghettek a Császár előtt, ahol rengetegen helyeztek el mécseseket. A találkozó előtt a kivetítőn egy ötperces filmmel emlékeztek az egykori kiválóságra, majd a kezdő sípszó előtt egyperces gyászszünetet tartottak. A nézőtér egyik lezárt szektorában egy hatalmas molinóval is Albertre emlékeztek.
   
Roger Federer menetelése

Federernek első ízben sikerült megnyernie a párizsi tornát, pályafutását tekintve pedig ez volt 69. diadala 99. ATP-döntőjébenA svájci teniszező vasárnap egy nagyon sima és egy szoros szettben, 6:1, 7:6-ra nyert a hazai közönség előtt versenyző Jo-Wilfried Tsonga ellen a párizsi fedettpályás férfi tenisztorna döntőjében. Federer remek formába hozta magát az esztendő utolsó versenyire, januári dohai tornagyőzelme után tíz hónapos szünetet követően másfél héttel ezelőtt szülővárosában, Baselben diadalmaskodott (a fináléban a japán Kei Nisikorit felülmúlva), franciaországi sikere pedig azt jelenti, hogy 2010-ben is győzött Masters-versenyen, a Bercy Sportcsarnokban egyébként karrierje során először. Pályafutását tekintve pedig ez volt 69. diadala 99. ATP-döntőjében.

A 30 éves, volt világelsőt sokan már temették, főleg, miután október 16-tól a világranglista negyedik helyére csúszott. 2003. július hetedike, vagyis első wimbledoni győzelme óta először szorult majd ki a legjobb háromból. Nos, Federer Párizsban csattanós választ adott a benne kételkedőknek, és az egyik fő esélyessé lépett elő a vasárnap kezdődő londoni Mesterek Kupáján, vagyis az ATP-világbajnokságon.

Tíz magyar úszó az Egyesült Államok-Európa viadalon

Cseh László is ott lesz az Európa-válogatottbanTíz magyar úszó vehet részt az Egyesült Államok-Európa válogatott összecsapáson, melyet december közepén Atlantában rendeznek. Az magyar úszósport nemzetközi elismertségét jelzi, hogy az amerikai szervezők a korábban meghívott Gyurta Dániel, Cseh László, Kis Gergő, Takács Krisztián, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn után Verrasztó Dávidot, Biczó Bencét és Bernek Pétert is meghívták az Európa legjobbjait felvonultató, összesen 44 fős csapatba, melynek így közel egynegyedét a magyarok teszik ki.

Puskás Ferenc a Futball Halhatatlanjainak Csarnokában

Puskás Ferenc is bekerült a futballtörténelem tizenöt legnagyobb labdarúgója közé. A 2011 nyarán a mexikói Pachuca városában felavatott "Futball Halhatatlanjainak Csarnokában" november 8-án rendezték meg a 2011-ben kiválasztásra került harminc (tizenöt mexikói és tizenöt nemzetközi) híresség - játékos és edző -, köztük Puskás Ferenc legendás magyar labdarúgó ünnepélyes beiktatását. Az mlsz.hu szerint a Hírességek Csarnokát a FIFA hivatalosnak ismerte el, ezt jelzi, hogy a múzeumot júliusban Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke avatta fel.

Brazíliát Pelé, Garrincha és Mario Zagallo, a németeket Lothar Matthäus, Franz Beckenbauer és Gerd Müller képviseli. Maradona és Alfredo Di Stefano az argentin tagok, míg Michel Platini és Zinedine Zidane a francia beválasztottak. A listát Puskás Ferenc mellett Eusebio, Johan Cruyff, Bobby Charlton és Lev Jasin teszi teljessé.

Overdose győzelemmel tért vissza

Overdose győzelemmel igazolta klasszisát RómábanA csodaló a júniusi Royal Ascoton, a King's Stand Stakes futamon versenyzett utoljára (negyedik hely), vasárnap megnyerte a római Premio Carlo e Francesco Aloisi elnevezésű Group III-as futamot, nyergében a világ legjobb zsokéjának tartott olasz Frankie Dettorival.

A pannoniaoverdose.hu beszámolójában kiemelte, hogy Dettori szerint a "ló a versenyt nagyobb előnnyel is megnyerhette volna, de a taktika szerint annyit kért tőle, amennyi a biztos győzelemhez kellett." A piros-fehér-zöld dzsekiben hajtó sztárzsoké örült, hogy Overdose-zal mehetett, s annak is, hogy pályafutása során először tudott nyerni ezen a futamon, melyen a magyar ló 2008 után másodszor győzött. Overdose 1:08.40 perces győztes eredménye mindössze egy másodperccel maradt el a pályacsúcstól. Ez különösen annak fényében nevezhető nagy teljesítménynek, hogy Dettori elmondása szerint "csak 75 százalékot kért a lótól".

"Dózi" 2009-ben savós patairha-gyulladást kapott, veszélybe került további karrierje, mostani sikere után az is elképzelhető, hogy tulajdonosai télen is versenyeztetik, és elkezdődhet a felkészítése a hongkongi, valamint a dubaji nagy sprintversenyekre.

Sebastien Loeb zsinórban nyolcadik világbajnoki címét nyerte

Sebastien Loeb zsinórban nyolcadik világbajnoki címét nyerteA ralisport francia királyát sorozatban nyolcadszor koronázták meg a hétvégén Walesben. A vb utolsó, versenyének második napján egyetlen riválisa, a finn Mikko Hirvonen feladta a versenyt. A 37 éves pilóta (navigátorával, a monacói navigátora, Daniel Elenával) a sportágban példa nélküli sikersorozatot ért el újabb diadalával, és az autósportban is letette névjegyét.

A rali-világbajnokok örökranglistáján két finn pilótát, az egyaránt négyszeres világbajnok Juha Kankkunent és Tommi Mäkinent előzi meg. Loeb, aki 1999-ben indult először a WRC-sorozatban, sokáig kacérkodott az F1-es karrierrel is, de végül maradt ralinál. Franciaországban nemzeti hős, magas állami kitüntetések birtokosa, tagja a "Bajnokok a békéért" klubnak, annak az 54 híres sportoló alkotta csoportnak, amely elkötelezett azért a nemes célért, hogy a sport elősegítse a békét a világon.

 

Heti hármas

Súlyemelőink leszereplése

Nagy Péteren és (az egyébként sérülten versenyző) Krutzler Eszteren kívül nem remekeltek súlyemelőink a franciaországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Előbbi 415 kilós összteljesítménnyel a 8. lett a férfiak plusz 105 kg-os versenyében, utóbbi csoportjában a 6., a teljes mezőnyt tekintve a 17. helyen végzett a 69 kg-os kategóriában.

A hölgyeknél az athéni ezüstérmes Krutzler helytállásán kívül nem sok babér termett, a válogatott a remélt kettő helyett egyetlen londoni ötkarikás kvótát sem tudott szerezni. Pedig minden esélye megvolt rá, Nagy Nikoletta és Krutzler Eszter "majdnem megfelelő", s Bazsó Bianka kevésbé jó teljesítménye nyomán az utoljára fellépő magyar, Magát Krisztina szereplése előtt a hölgygárda még az éppen két kvótát érő 21. pozícióban állt a csapatversenyben, de az ólomsúlyú magyar egyetlen lökésgyakorlatot sem tudott elvégezni, mivel pódiumra szólítása előtt begörcsölt a vádlija.... Egyetlen sovány esély maradt: a tavaszi, törökországi Európa-bajnokság, ahol a női csapatnak az első hatban, a férfi válogatottnak pedig az első hét között kell végeznie.

Az az erősebbik nemet illeti, a szakvezetés a tavalyi, első kvalifikációs vb-hez hasonlatosan - nem látván reményt ütőképes gárda kialakítására - az ideire sem küldött teljes csapatot, ennél fogva egyéni indulóként mutathatta meg a Párizshoz közeli Disneylandben megrendezett csúcseseményen előbb Gyurkovics Ferenc, majd Nagy Péter mutatta meg, mit tud. Nagy Péterről fentebb már szóltunk Gyurkovics sérülés miatt visszalépett a versenytől...

A csalódást keltő szereplés után a Magyar Súlyemelő Szövetség honlapján döbbenetes írás jelent meg ennek kapcsán. A cikk - egyelőre nem ismert szerzője - katasztrofális állapotokat ír le a sportágon belül.

Jégkorong-válogatottunk az utolsó lett a Négy Nemzet Tornáján

A Miskolcon rendezett hokitornán a magyar csapat a nyitónapon Japántól, szombaton Olaszországtól, vasárnap Ausztriától kapott ki, ezzel az utolsó, negyedik helyen végzett. Kevin Primeau szövetségi kapitány tömören értékelte az eredményt: "Tanultunk ebből a tornából, kiderült, nem minden esetben tudjuk úgy keverni a sorokat, hogy ez javítsa a teljesítményünket."

Tanulni lesz mit, hiszen a zárómeccsen - ne szépítsük - pocsék játékkal kapott ki a csapat az előz két vereségen látott egy-egy biztató jelen után. És azzal sem lehet takarózni, hogy több kulcsember is hiányzott, négyből négy vereség egy felkészülési tornán sem "fér ele".

A hajviselete miatt nem kellett Neymar Mourinhónak (???)

Neymar loboncával (is) kiemelkedik a mezőnybőlMúlt szerdán hónapokig húzódó hajcihő után megújította szerződést a Santosszal Neymar, a brazilok 19 éves ígérete. A csatár a hazai rendezésű világbajnokság végéig írt alá, vagyis jelen állás szerint még három évig várni kell rá kérőinek, leginkább a Real Madridnak. A királyiakhoz kötődő spanyol sportlap, a Marca szerint a Florentino Pérez klubelnök szóban már megegyezett Neymar leigazolásáról, decemberben szentesítették volna az ügyletet. Ennek most lőttek, a Santos elnöke, Luiz Alvaro Ribeiro nevetséges indokkal magyarázta a spanyolországi átigazolás meghiúsulását. "José Mourinho azt kérte tőle, hogy vágassa le a haját, ha a Realhoz akar jönni."

A támadó legfőbb jellemzője külsejét tekintve az irokéz-hajviselet, amelytől a jelek szerint még a madridi sztárcsapat kedvéért sem akar megválni....