La Liga

El Clásico délben, avagy mennyire fontos a távol keleti piac? - szavazás

Kedvező TV-közvetítési időpontokkal nyerné el a távol-keleti szurkolók szívét a spanyol szövetség - de vajon lehet-e vonzóbb egy Sevilla-Valencia az angol bajnokiknál? Szavazz Te is!

Real Madrid-Osasuna 7-1
A spanyol bajnokság legutóbbi fordulójában a Real Madrid vasárnap délben verte el 7-1-re a Osasunát – a blancók szurkolói valószínűleg nem repestek a boldogságtól, hogy a létező legembertelenebb időpontban játszott a csapatuk. Volt, aki a tradicionális vasárnapi ebédről, volt, aki a szombati buli utáni méretes szunyókálás egy részéről volt kénytelen lemondani a mérkőzés miatt; és bár viszonylag sokan engedtek a csábításnak, azt a legnagyobb jóindulattal sem mondhatjuk, hogy színültig megtelt a Bérnabeu. Cserébe viszont milliók izgulhattak főműsoridőben Indiában és Kínában – a kérdés csak az, vajon megéri-e kvázi semmibe venni a klubok hazai szurkolóit némi plusz haszon bezsebelése érdekében.

Persze lehet, hogy kissé erőltetett a konfliktus, az igazi Real-drukker biztosan kijár vasárnap délben is a meccsekre, meg aztán a bérlet sem olcsó, ha már kifizeti érte azt a rengeteg (még spanyol mércével mérve is!) pénzt az ember, akkor nyilván ott fog ülni minden olyan mérkőzésen ahol csak tud. A vasárnap déli időpont ettől függetlenül nem nevezhető sem szurkoló-, sem játékos-barátnak, ellenben éppen megfelelő annak a sok tízmillió kínai Real- és Barca-drukkernek, akik este kilenc órakor ülhetnek le egy jéghideg sörrel a kezükben megnézni kedvenc csapatuk mérkőzését.

Ne áltassuk magunkat, a spanyol liga is kőkemény üzleti vállalkozás, most éppen a világ két legsikeresebb és legjobb csapatát is ők adják, bennük a világ két legnépszerűbb és legjobb játékosával, bolondok lennének, ha nem próbálnák ezt kihasználni anyagilag is. Éppen az a legnagyobb gondjuk, hogy a fentebb elsoroltak igazsága mellett sem a hispán világ legnézettebb, ezzel párhuzamosan pedig legjövedelmezőbben működő TV-társasága, és nem azért, mert a spanyol TV-társaságok ne fizetnének eleget a közvetítési jogokért – a Premier League-hez képest kétségkívül meglévő lemaradás oka a távol-keleti piac kiaknázásában keresendő.

Angliában ugyanis már jó ideje kiemelt figyelmet fordítanak az indiai, kínai, japán, vagy éppen dél-koreai piacra, persze könnyű nekik, százéves hagyomány, hogy szombaton, ebédidőben is meccset játszanak náluk, ráadásul David Beckhamnek hála a távol-keletiek mindenért odavannak, ami angol és köze van a focihoz. Mi sem jobb példa erre annál, mint, hogy Indiában egy Blackburn-szintű kiscsapat bemutató meccseire is összejön a teltház, a gyerekek pedig zömmel Manchester-,Chelsea-,Liverpool-,vagy éppen Arsenal-mezekben szaladgálnak az utcákon. Bár mindenki ismeri Messit és C. Ronaldót, mivel nem Premier League-ben játszanak, népszerűségük nem vetekszik a világ többi táján tapasztalhatóval.

Nem véletlenül lépett a tettek mezejére a spanyol liga vezetése: idéntől minden fordulóban rendeznek egy mérkőzést vasárnap délben, a nem is titkolt cél pedig az, hogy megtörjék a Premier League töretlen hegemóniáját a dél- és kelet-ázsiai régióban. Nem ők viszont az elsők: az olasz szövetség már 2008 óta Pekingben rendezi az idény eleji hagyományos Szuperkupa-döntőt, náluk is van egy mérkőzés vasárnap délben, sőt, időről-időre felmerül az, hogy bajnoki mérkőzéseket is vigyenek a Föld legnépesebb országába. A harc tehát megdöbbentően éles a piacon, nem nehéz viszont belátni, hogy a spanyolok igencsak későn eszméltek.

Ráadásul meglehetősen faramuci megoldással kezdtek bele az ázsiai piac meghódításába: az idény kezdeti szakaszában enyhén szólva sem túlzottan közönségvonzó csapatok meccseit izgulhatták végig a kínai szurkolók - valljuk meg őszintén, a világ túlsó sarkában nem sokakat érdekel egy félház előtt lejátszott Rayo Vallecano-Betis, vagy egy Gijon-Bilbao meccs.

Alig egy hete azonban robbant a bomba, a Real vasárnap délben zúzta porrá az Osasunát, a leginkább komolytalan edzőmeccsre hasonlító mérkőzést pedig a hivatalos adatok tanúsága szerint csak Kínában 60 millióan követték figyelemmel a televízió képernyőin, s legalább ugyanennyien az interneten keresztül. Döbbenetes szám, főleg, ha belegondolunk, hogy Spanyolország összlakossága alulról súrolja a 45 milliót.

Egy indonéziai Real-szurkoló viszont úgy vélekedik, nem feltétlenül az európai idő szerint délben sugárzott Real-és Barca-meccsek jelentenek nagy nyereséget a ligának, mert az emberek szívesen nézik meg más, kisebb csapatok mérkőzéseit is. „Mivel errefelé az emberek többsége Real-, vagy Barca-szurkoló, érthető, hogy az ő meccseiket nézik a legtöbben. Viszont én úgy tapasztaltam, hogy Ronaldo vagy Messi góljaiért eddig is fent maradtak a szurkolók, akár hajnali 3-4 óráig is - az igazán nagy dolog az, hogy most már a kedvező időpont miatt egy Valencia-Bilbao vagy egy Sevilla-Villarreal mérkőzést is el lehet adni a Távol-Keleten.”

Az igazán érdekes persze az, hogy vajon a kevésbé érdekes mérkőzések fel tudják-e venni a versenyt egy-egy Premier League-rangadóval a térségben, erre azonban emberünk sem ad egyértelmű választ: „Hajnal kettőkör senki nem nézi meg a Valenciát, viszont egy Real-Barcára szívesen felkelnek az emberek, ebben eddig sem volt hiba. Hogy a Premier League-gel versenyezhetnek-e a kisebb spanyol csapatok? Hosszú távon lehetséges, most viszont nem hiszem, itt ugyanis a közepesen erős PL-csapatoknak is van rajongótáboruk.”

Egy szintén indonéziai, de Barcelonáért szorító szimpatizáns viszont úgy látja, hogy nincsen helyzeti előnyben a Premier League, minden attól függ, hogy a helyiek milyen mérkőzések közül választhatnak a számukra kedvező időpontban. „Hajnalban az angol kiscsapatokért sem hiszem, hogy felkel valaki, ebben ők sincsenek előrébb, mint a spanyolok. Viszont abban is biztos vagyok, hogy ha este kilenctől egy Villarreal-Sevilla és egy Manchester United-Arsenal közül választhatok, akkor utóbbit részesítem majd előnyben.”

Az egész ügyben az a legérdekesebb, hogy az LFP (spanyol liga) még nem döntött arról, hogyan osztja szét a klubok között a távol-keleti piacról beérkező extra TV-közvetítési jogdíjat - amennyiben ezen bevételek nagy részét is a Barcelona és a Real Madrdid kapná, sok értelme nem lenne az új szabályozásnak. Kézenfekvő megoldás lenne, ha a déli időpontban elsősorban kisebb csapatok játszanának, és a szereplések mennyiségének megfelelően kapnának a keresett pénzből - így a csapatoknak meglenne a mérlegelési lehetőségük, hogy a déli szerepléssel keresnek egy kis pénzt, kockáztatva ezzel, hogy a meccsnapi bevételük csökken, avagy inkább a biztosra utaznak. Ennek a lehetőségnek viszont az a hátránya, hogy a kisebb csapatok szereplése miatt a távol-keleti piac immunissá válhat a spanyol bajnokikra, a bevétel csökken, a folyamat pedig visszafordul önmagába, vagyis a Barcelona és a Real Madrid gyakoribb szerepléseit vonja maga után, gazdaságilag pedig tovább nő az olló az üldözők és az üldözöttek között.

A kérdés legkésőbb december 11-ére eldől, ekkor rendezik ugyanis a Real Madrid-Barcelona örökrangadót a bajnokságban, melyet a liga szeretne a vasárnap déli időpontban megrendezni - így kedveskedve a távol keleti szurkolóknak. Az időpontot azonban egyik fél sem tartja elfogadhatónak, ahogyan Sandro Rosell egy interjúban fogalmazott: „egy ilyen mérkőzést nem szabad ebédidőben rendezni.”

És ti, hogy gondoljátok?