Bundabotrány

Egy FIFA-licences menedzsert őrizetbe vettek

  • MTI
megosztom

Ezúttal egy FIFA-licences játékosügynököt vettek őrizetbe Szarvason, a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben, kedden.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy kollégái a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársaival együtt délután nemcsak őrizetbe vették a menedzsert, hanem házkutatást is tartottak nála, melynek során lefoglalásra is sor került. Hozzátette: az őrizetbe vett személyt még ma kihallgatják.
   
A magyar szövetség honlapján megtalálható, MLSZ-engedéllyel rendelkező játékosügynökök listáján egyetlen szarvasi található: K. Zsolt.
   
A szóvivő azt is elárulta: a szombaton őrizetbe vett kozármislenyi labdarúgó, A. Attila, valamint a Vasas-Híd hétfőn őrizetbe vett játékosa, S. László egyaránt részletes, feltáró jellegű, beismerő vallomást tett. Kedden mindkettőjük őrizetbevételét megszüntették, így a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek.
   
A bundaügy az MLSZ feljelentése nyomán indult. A NNI 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változások miatt májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki, amely a nyomozást az NNI-vel szoros együttműködésben folytatja.
   
A főügyészség a rendőrséggel közösen június 28-án összehangolt, nagyszabású akciót hajtott végre. Egyidejűleg 12 helyszínen tartottak házkutatást, számos okiratot, adathordozót és mintegy 100 millió forint értékben készpénzt foglaltak le.
   
Az akció során hét embert, három volt és jelenlegi futballistát és négy bírót vettek őrizetbe, akiket gyanúsítottként hallgattak ki többrendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és vesztegetés bűntette miatt. A játékosok közül H. Gábor, K. Zoltán és L. Mátyás a gyanúsított, a játékvezetők esetében pedig L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás.
   
A gyanú szerint K. Zoltán - akit a magyar sajtó Kenesei Zoltánként azonosított - tavaly olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett tagja, egyben magyarországi vezetője, amelyet egy távol-keleti illetőségű személy irányított, és amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten K. Zoltán mellett még négy szervező állt. Február 9-én három magyar bíró, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen, ügyükben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség indított vizsgálatot és mindhárom bírót örökre eltiltotta. A 2-2-re végződött meccs összes gólja 11-esből született.
   
Augusztusban a főügyészség P. Csabát, a Videoton Puskás Akadémia U19-es csapatának játékosát is meggyanúsította azzal, hogy a Ferencváros U19-es gárdájának kapusát a két együttes U19-es bajnoki mérkőzésének manipulálására próbálta rábírni.
   
Októberben a főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Sz. Györgyöt három rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozójának, tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja miatt.
   
A gyanú szerint Sz. György a 2010. május 5-én lejátszott Diósgyőr-Nyíregyháza (0-1) NB I-es mérkőzés előtt - a hazai találkozók manipulálásában szervezőként tevékenykedő K. Zoltán és L. Mátyás utasításainak megfelelően - H. Gábor segítségével felkereste a Diósgyőr három játékosát, akiknek 3-3 ezer eurót ígértek, majd adtak azért, hogy - a sporttörvényben és a munkaszerződéseikben írt kötelességeiket megszegve - az elkövetői kör fogadása szerinti eredmény elérése érdekében és kívánságának megfelelően befolyásolják a mérkőzés végeredményét. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, ezért a megkeresett játékosok a vesztegetési pénzt a mérkőzés után visszaadták.
   
Szintén októberben Törtei Tamást, a Pécs labdarúgóját a Siófok elleni Ligakupa-mérkőzés eredményének befolyásolására próbálták rávenni. A futballista az MLSZ szabályzatával, valamint a PMFC házirendjével és etikai szabályaival ellentétesen cselekedett, mert az esetet nem azonnal jelezte a klub vezetőségének, s mielőtt ezt megtette volna, egyik játékostársának is beszámolt a megkeresésről. Az MLSZ Törteit december 31-ig eltiltotta.
   
Szombaton újabb labdarúgót vettek őrizetbe: a Győr II-Kozármisleny NB II-es mérkőzést követően fogták el A. Attilát, a vendégek játékosát. A klub akkori közleménye szerint Andruskó Attila neve – még nem Kozármisleny-játékosként – egy korábbi bundaügy kapcsán merült fel.
   
Vele szemben egy rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja merült fel. Eszerint A. Attila 2009. április 21-én, a Honvéd-Siófok Magyar Kupa-elődöntő előtt, a Siófok labdarúgójaként, a "sporttörvényben és a munkaszerződésben leírt kötelességeit megszegve" kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával. Az egyezség szerint a labdarúgó eddig be nem azonosított játékostársai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét. A túl nagy kockázat miatt az elkövetői kör végül mégsem fogadott a mérkőzésre, így a pénzt sem fizették ki a játékosnak.
   
Hétfőn újabb két előállításra került sor: S. Lászlót, az NB I-es Vasas-Híd futballistáját, valamint H. Gábor volt labdarúgót vették őrizetbe. Utóbbi már eddig is gyanúsítottja volt az ügynek, júniusban egyszer már előzetes letartóztatásba helyezték, de akkor a Fővárosi Bíróság úgy ítélte meg, hogy elegendő vele szemben a lakhelyelhagyási tilalom. A korábbi futballista mostani őrizetbe vételére azért volt szükség, mert újabb bűncselekmények megalapozott gyanúja merült fel vele szemben.

megosztom