Magyar válogatott

Bogdántól Vanczákon át Priskinig - értékelés

  • Göbölyös János

A magyar labdarúgó-válogatott vereséggel zárta a 2011-es esztendőt. Poznanban egy félidőnyi előnyt adtunk Lengyelországnak, s bár sikerült egyenlítenünk, egy öngóllal a házigazdák nyertek 2-1-re. A mieink első - a kapus Bogdán Ádám - és utolsó - a center Priskin Tamás - játékosa nyújtotta a legjobb teljesítményt, a többiek csak a szünet után tudtak felpörögni. Egyenként osztályoztuk a válogatott tagjainak teljesítményét.

Kezdőcsapat

6
BOGDÁN ÁDÁM (24 éves, Bolton Wanderers, 4/0)
A negyedik válogatottságán igazolhatta először, hogy miért ő az elsőszámú kiválasztott Király Gábor helyett. A félidő derekán Mierzejewski szabadrúgását védte bravúrral, sajnos az első lengyel gól előtt középre pattant ki róla labda, más kérdés, hogy a védőktől ekkor semmi segítséget nem kapott. A második félidőben sem sokat, így aztán kellett néhány parádés védés - lábbal is -, hogy megóvja kapunkat az újabb góltól. Hogy ez mégsem sikerült, az nem rajta, és nem is a lengyeleken múlott…

6
VARGA JÓZSEF (23 éves, Debrecen, 10/0)
A finnek elleni mérkőzés után másodszor játszott a jobbhátvéd poszton, és csakúgy, mint akkor, most sem okozott csalódást. Keményen védekezett, és jó ütemben kapcsolódott be a támadásokba. Sokszor Koman helyett is megoldotta a szélsőjátékot, de ha kellett, a túloldalon is feltűnt, ott segített. A lengyel vezetés előtt ő volt ugyan a legközelebb Brozekhez, de nem elsősorban ő okolható azért, hogy gólt kaptunk.

4
VANCZÁK VILMOS (28 éves, Sion, 60/2)
Belső védőként, a sérült Korcsmár Zsolt helyett került be a válogatottba. Hamar kiderült, hogy a későbbiekben nem ezen a poszton kellene számításba venni, többször hintába ültették őt a lengyel csatárok. Nem érezte a ritmust Juhásszal, helyezkedési hibák jellemezték a játékát, a szerencsétlen öngólja már csak ,,hab volt a tortán”. Jót akart, lelkes volt, de rosszkor és rossz helyen botlott bele a labdába.

5
JUHÁSZ ROLAND (28 éves, Anderlecht, 69/5)
Az első félidőben neki is meggyűlt a baja néhányszor a hazai támadókkal, ám a rutinjának köszönhetően az esetek nagyobb százalékában ki tudta venni a lengyel akciók élét. A védőmunkája összességében nem volt annyira meggyőző, mint ahogyan azt megszokhattuk tőle. A szünet után ő is együtt ébredt a csapattal, bár egy-két lengyel helyzet előtt nem ártott volna éberebbnek lennie.

4
LACZKÓ ZSOLT (24 éves, Sampdoria 17/0)
Rajta látszott meg talán a leginkább, hogy alig-alig játszik klubjában. Hol Rybus, hol pedig Mierzejewski hagyta faképnél, a lengyelek ráéreztek arra, hogy a védelmünk az ő oldalán a sebezhetőbb, ezért az első félidőben szinte valamennyi hazai támadást kénytelen volt hol közelről, hol távolabbról szemlélni. A meccshiány tökéletesen kiütközött rajta.

5
KOMAN VLADIMIR (22 éves, Sampdoria, 18/5)
Övé volt az első lövés, kár, hogy erre tizennyolc percet kellett várni. Akkor azt hihettük, hogy a Sampdoriában jegelt középpályás kifutballozza magából a hónapok óta felgyülemlett tartalékot. Tévedtünk. Az a néhány akció, amit az első félidőben vezettünk, sokszor miatta akadt meg, tanácstalan volt, visszafelé passzolt. A fordulást követően az ő teljesítménye is feljavult, akkor végre valami ötlet is felfedezhető volt a futballjában.

4
SÁNDOR GYÖRGY (27 éves, Videoton, 8/0)
Alapfeladata a középen futó lengyel támadások szűrése volt, bár a felépítésénél fogva az ütközésekben, a test test elleni harcban a nála termetesebb ellenfelekkel szemben nem sok esélye adódott. Ha mégis, akkor ritkán tudta megtartani a labdát, arra pedig szinte képtelen volt, hogy pontos indításokkal, passzokkal indítsa a támadóinkat.  

5
TŐZSÉR DÁNIEL (26 éves, Genk, 20/1)
Ezúttal a védőfeladatára kellett nagyobb hangsúlyt fektetni, a hátsó négyes előtt próbálta lassítani a lengyel akciókat - váltakozó sikerrel. Sem ideje, sem energiája, de sajnos lehetősége sem igen adódott arra, hogy a péntekihez hasonlóan aktív részese legyen a támadásainknak. Sándorral együtt indokolt volt a cseréje, az volt az ember érzése, hogy gátolják, kioltják egymás játékát.

5
DZSUDZSÁK BALÁZS (24 éves, Anzsi Mahacskala, 41/7)
Az első félidőben alig ért labdába, és bár csak rajta volt kesztyű, azért kellett aggódni, hogy meg ne fázzon. Sem középről, sem pedig a mögötte futballozó Laczkótól nem kapott támogatást, de ekkor ő sem tett meg mindent annak érdekében, hogy megjátszható legyen. A szünet után feljavult a játéka, kezdett az igazi balszélsőkéhez hasonlítani, bejöttek a cselek, a beadások - eredménytelenül. 

5
GERA ZOLTÁN (32 éves, West Bromwich Albion, 73/21)
Árnyékékként kezdett, de sokáig árnyéka volt önmagának. Szokás szerint sokat futott, ha középen nem volt rá lehetősége, akkor a jobb és a bal oldalon próbálta megbontani a lengyel védőket, kevés sikerrel. A második félidőben összekapta magát, agilisabban, pontosabban futballozott, volt néhány remek passza, lövőhelyzetbe is került - csak az az első negyvenöt perc ne lett volna.   

7
PRISKIN TAMÁS (25 éves, Ipswich Town, 38/10)
Neki jutott az a nem túl hálás szerep, hogy éket verjen a lengyel védőfalba. Az első félidőben erre alig volt alkalma, hol Wasilewskibe, hol pedig Glowackiba ütközött. Amikor néha sikerült őket lerázni, önzetlenül megpróbálta helyzetbe hozni a második hullámban érkezőket - ha lettek volna…A szünet után a kreatívabb középpályás játékunknak köszönhetően neki is több lehetősége volt, a lerántásáért az észt bíró elfelejtett büntetőt ítélni, a gólja előtt pedig a védők feledkeztek meg róla.

Cserék

6
ELEK ÁKOS (23 éves, Videoton, 17/1)
Tőzsér helyett állt be a szünetben, és csakúgy, mint pénteken Liechtenstein ellen, ezúttal is lendületet adott a támadásainknak, egy ilyen felfutása után gólpasszal szolgálta ki Priskint. Rajta már nehezebb volt átjutniuk a lengyeleknek, hatásosabban szűrt, mint váltótársa, bátran vállalkozott felfutásokra.

5
HAJNAL TAMÁS (30 éves, Stuttgart, 46/5)
Beállásával karmestert kapott a válogatott, végre volt olyan játékos a pályán, akinek a vérében van az irányítás, a labdák elosztása. Jól mozgatta a társait, az első félidővel ellentétben az akcióink zömének volt fazonja. Mindez azonban kevésnek bizonyult ahhoz, hogy felidézze a stuttgarti formáját, a péntekit viszont felülmúlta.

4
FECZESIN RÓBERT (25 éves, Brescia, 11/4)
Most a csereszerep jutott neki, Priskin produkcióját kellett volna lemásolnia. Kevés lehetősége volt erre, nem brusztolt annyit, mint csatártársa, igaz, kevesebb labdát kapott, mint az Ipswich centere.