Bundabotrány

A gyanú szerint Siófok-meccseket befolyásolt a játékosügynök

  • MTI
megosztom

A kedden őrizetbe vett FIFA-licences labdarúgó játékosügynökkel, K. Zsolttal szemben három rendbeli, folytatólagosan elkövetett, gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedd esti, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntőt, továbbá a 2009. április 25-én rendezett Siófok-Kaposvár (2-5) és a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) NB I-es meccs eredményét próbálta befolyásolni.
   
"A megalapozott gyanú lényege szerint K. Zsolt a Honvéd-Siófok mérkőzés előtt megkereste H. Gábort, a Siófok FC labdarúgóját, hogy még legalább kettő vagy több játékostársát szervezze be ahhoz, hogy ők – fejenként 3-3000 euró ellenében működjenek közre abban, hogy a találkozót csapatuk legalább két góllal elveszítse.
   
H. Gábor ezt követően az ajánlatot közölte lakó- és csapattársával S. Lászlóval, majd közösen felkeresték másik csapattársukat, A. Attilát is, hogy a manipulációban a fentiek szerint vegyen részt. Megbeszélésüknek megfelelően mindhárman elfogadták az ajánlatot.
   
K. Zsolt és elkövetői köre végül a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor.
   
K. Zsolt a Siófok-Kaposvár bajnoki mérkőzés előtt megkereste S. Lászlót és H. Gábort, a Siófok FC labdarúgóját, hogy a korábbi megállapodásban foglaltak szerint – fejenként 3-3000 euró ellenében - működjenek közre abban, hogy a mérkőzést csapatuk legalább két góllal elveszítse.
   
H. Gábor és S. László ekkor megállapodtak K. Zsolttal, hogy benne vannak a mérkőzés befolyásolásában és a meccs előtt összesen 9000 eurót vettek át K. Zsolttól, amelyen A. Attilával osztoztak. A mérkőzésen a K. Zsolt által kívánt eredmény született.
   
K. Zsolt a ZTE-Siófok magyar bajnoki mérkőzés előtt megállapodott S. Lászlóval, H. Gáborral és rajtuk keresztül A. Attilával, hogy itt is fejenként 3-3000 euró ellenében működjenek közre abban, hogy a mérkőzésen a Siófok csapata ismét legalább két góllal kikapjon.
   
A mérkőzésen a K. Zsolt által kívánt eredmény született, ezért a mérkőzést követően a három játékos összesen 10 000 eurót kapott.
   
K. Zsolt a megalapozott gyanú közlésével, illetve az őrizetbe vételével szemben panaszt jelentett be, majd pedig vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését."
   
Hétfőn ugyanezen mérkőzések eredményének befolyásolása miatt lett gyanúsítottként eljárás alá vonva S. László, aki jelenleg a Vasas-Híd futballistája, illetve a már korábban is gyanúsított H. Gáborral szemben szélesedett a terhére rótt bűncselekmények köre.
   
A Központi Nyomozó Főügyészség ugyancsak ehhez kapcsolódóan hallgatta ki gyanúsítottként szombaton a jelenleg az NB II-es Kozármisleny játékosát, A. Attilát, akit saját klubja Andruskó Attilaként azonosított. A. Attila a Honvéd-Siófok Magyar Kupa-elődöntő előtt, a "sporttörvényben és a munkaszerződésben leírt kötelességeit megszegve" kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával is. Az egyezség szerint a labdarúgó eddig be nem azonosított játékostársai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét. Tehát A. Attilát két irányból is megkeresték e mérkőzés eredményének befolyásolása érdekében.
   
A Központi Nyomozó Főügyészség mindhárom játékost őrizetbe vette, azonban mivel A. Attila és S. László teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett, kedd délután velük szemben a kényszerintézkedéseket megszüntette.
   
A főügyészség a nyomozási bíró előtt indítványozza H. Gábor és K. Zsolt előzetes letartóztatásának elrendelését - áll a keddi közleményben, amely kiemeli: az eddigi gyanúsításközlések 11 "megvett" – 3 nemzetközi barátságos, 2 finn első ligás, 4 magyar felnőtt bajnoki, 1 magyar kupa és 1 magyar U19-es – mérkőzésre vonatkoznak.
   
Az ügyben jelenleg öt gyanúsított van előzetes letartóztatásban, két gyanúsított pedig őrizetben, míg a többiek szabadlábon védekeznek. A nyomozás jelenlegi határideje 2012. február 22.
   
A bundaügy az MLSZ feljelentése nyomán indult. A NNI 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változások miatt májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki, amely a nyomozást az NNI-vel szoros együttműködésben folytatja.

megosztom