Magyar válogatott

Rokonlátogatás az ivócimboráknál

  • Göbölyös János

A magyar válogatott idei utolsó fellépésére készül Lengyelország legjobbjai ellen Poznanban. A kedd este fél kilenckor kezdődő összecsapásra a jövő évi lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínén kerül sor.

juhász Roland küzd a labdáért Pawel Brozekkel a Lengyelország-Magyarország (0-1) barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzésen 2007-ben
A két nép történelmi barátsága kuriózumnak számít Európában. Olyannyira, hogy közmondás is született róla, a rímbe szedett teljes lengyel változat (,,Polak, Węgier, dwa bratanki - I do szabli, i do szklanki - Oba zuchy, oba żwawi - Niech im Pan Bóg błogosławi”) magyar fordítása szerint: ,,Lengyel-magyar két jó barát - Együtt harcol, s issza borát - Vitéz, s bátor mindkettője - Áldás szálljon mindkettőre”. Az idők során mi azért letisztítottuk a fenti idézetet, melynek számos egyszerűsített alakja közül a ,,magyar, lengyel, két jó haver, együtt harcol, együtt vedel” a legpuritánabb. Ám, hogy a kapcsolatunkat nem csak a harc és a pia táplálta, azt egy nemrégiben elvégzett kutatás eredménye támasztja alá. Eszerint a közmondásnak akár genetikai alapjai is lehetnek. A két nemzet génállományában fordul elő Európában leggyakrabban az Y kromoszómán található R1a1 mutáció. Ennek gyakorisága 56-60% a lengyel és a magyar népcsoportnál. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a két nép egy körülbelül tízezer évvel ezelőtti közös őstől származik. Nesze neked finn-ugor kötődés…

A fentiekkel szemben a közös futballtörténelmünk már nem annyira barátságos. Mert bár az eddig lejátszott harmincegy mérkőzés közül mindössze hatnak volt tétje, a kölcsönös látogatások során a bratyizás csak a kezdősípszóig tartott. A randevúk túlnyomó többségén mi oktattuk a lengyeleket, az 1921-ben kezdődő párharc hatból hat magyar győzelemmel indult, az első gólt a sikersorozat utolsó találkozóján kaptuk tőlük. Tizenhárom esztendő telt el a következő mérkőzésig, amely azonban nem a lengyelek első győzelme miatt marad emlékezetes - öt nappal később ugyanis kitört a második világháború. 1948-ban találkozott újra a két válogatott, az alakuló Aranycsapat első nekifutásra megszórta a lengyeleket, akik majd két évtizeden át a pofozógép szerepére kárhoztatva - kizárólag baráti alapon - tűrték a megpróbáltatásokat, mindössze egyszer, 1966-ban sikerült egy döntetlent kiizzadniuk.

Az 1972-es müncheni olimpia jelentette a fordulatot a két nemzet addig meglehetősen egyoldalú, számunkra örömteli futballkapcsolatában. A döntőben találkoztunk a lengyelekkel, s bár Várady Béla révén mi szereztünk vezetést, a meccset, s ezzel együtt az aranyérmet barátaink nyerték. Mészöly Kálmán sokat emlegetett 1969-es marseille-i mondata, miszerint ,,a mi időnk lejárt”, ismét megerősítést nyert, nem is elsősorban az eredmény miatt, hanem a játékunk minősége okán. A FIFA akkori elnöke, Sir Stanley Rous meg is jegyezte a finálé után, hogy ,,ilyen gyenge magyar csapatot nagyon-nagyon régen láttam”. Szegény akkor még nem tudhatta, hogy azóta a müncheni ezüst a legjobb eredményünk. Nem úgy a lengyeleknek, akik az ezt követő évtizedben érték el legnagyobb sikereiket, 1974-ben és 1982-ben két vb-bronzot futballoztak össze. 

Európa-bajnoki selejtezőt 1987-ben játszottunk egymással először, a Détári Lajos nevével fémjelzett, Verebes József által dirigált magyar válogatott remek mérkőzésen 5-3-ra nyert a Népstadionban. Döme parádés szabadrúgásgólján a mai napig csámcsognak az ínyencek, a szánk íze mégis keserű marad, ha arra gondolunk, hogy a gólparádé csupán gyógyírt jelentett a sebeinkre, hiszen a továbbjutásnak már korábban búcsút intettünk. Az őszi visszavágó a lengyeleké volt, és az ezt követő három barátságos mérkőzés sem rólunk szólt.

Détári Lajos szenzációs szabadrúgásgólja a lengyelek elleni 1987-es Eb-selejtezőn


2003-ban ismét tétmeccsen, szintén Eb-selejtezőn hozott össze minket a sors. A Gellei Imre vezette magyar válogatott - Király Gáborral a kapujában - gólnélküli döntetlent játszott Chorzówban, az idegenben szerzett egy pont miatt ha a szemünk nem is, de legalább a remény felcsillant a jó folytatásra. A mérkőzés egyébként kínos közjátékkal indult, hasonlóan az 1987-ben történtekhez, technikai okokból most sem tudták lejátszani a magyar himnuszt, mire a rendezők - kínjukban - gondoltak egy merészet, és hangosbemondón keresztül megkérték a mintegy kétezer fős magyar szurkolótábort, hogy énekeljék el ők. Amúgy is megtették volna, ám így különös hangulata lett a mérkőzés felvezetésének, amit a lengyelek ütemes tapssal jutalmaztak. Bocsánatos baki volt, baráti befejezéssel. El tudják képzelni mindezt Pozsonyban, vagy Bukarestben…? Az októberi visszavágó előtt elindult a szokásos össznépi számolgatás, hiszen esélyünk volt a pótselejtezőt jelentő második helyre. Ehhez egyrészt nyerni kellett volna, másrészt bízni abban, hogy a már csoportelső svédek nem kapnak ki otthon a lettektől. Egyik sem jött be. A legdühítőbb az volt, hogy a lengyelek történelmük során először - a legrosszabbkor - legyőztek minket hazai pályán (Szabics Imre szerezte az egyenlítő gólunkat), így aztán a play-off helyett maradt nekünk a csoport negyedik helye, de legalább San Marinót megelőztük…

A legutóbbi baráti összejövetelen a Várhidi Péter által megfiatalított válogatott győzelmének a jelenlegi keretből sokan részesei voltak, Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Tőzsér Dániel, Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs, Priskin Tamás és Feczesin Róbert is pályára lépett Lódzban. A 80. percben Hajnal tizenegyes góljával győztük le az azóta már Újpesten is ,,megcsodált”, akkor éppen lengyel kapitányként regnáló Leo Beenhakker vezette lengyeleket.

A közelmúltban örömteli események történtek a két ország futballjában - már ami a válogatottakat illeti. Barátaink ugye társrendezőként a jövő évi Európa-bajnokságra készülnek, a mieink pedig Egervári Sándor irányításával az utóbbi negyedszázad legjobb teljesítményét produkálták a selejtező-sorozatban. S bár Eb-részvételt ez sem ért, a trend felfelé mutat. A keddi mérkőzésnek számunkra éppen az a célja, hogy az egy év múlva kezdődő világbajnoki-selejtezőknek továbbjutásra esélyes csapattal vágjunk neki.

Pénteken Liechtenstein ellen sikerült a bemelegítés, a valódi erőpróba Poznanban következik. A lengyelek egyébként valamivel veretesebb ellenféllel szemben próbálták igazolni, hogy nem csak házigazdaként van ott a helyük a kontinenstornán, ám az olaszok Balotelli és Pazzini góljával helyre tették őket. Franciszek Smuda szövetségi kapitány a Szczęsny - Piszczek, Głowacki, Perquis (Wasilewski), Wawrzyniak - Murawski (Dudka), Polanski  (Matuszczyk) - Błaszczykowski, Obraniak (Brożek), Peszko (Mierzejewski) - Lewandowski csapatot szerepeltette, ellenük kellene emlékezetes produkcióval lezárni a 2011-es esztendőt.

Meg hát, a futballmúlt is kötelez. A kromoszómákat, a mutációt, a rokoni szálakat most felejtsük el, ráérünk majd a meccs után összeborulni, és ízlelgetni a közmondás valódi jelentését, miszerint: magyar, lengyel, két jó haver, együtt harcol, együtt vedel.

MAGYAR-LENGYEL MECCSMÉRLEG
A két válogatott eddig összesen 31 hivatalos mérkőzést játszott egymással
A mérlegünk 20 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség 86-37-es gólkülönbség
Magyarországon: 13 mérkőzés, 11 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (43-12)
Lengyelországban: 16 mérkőzés, 8 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség (37-23)
Semleges pályán: 2 mérkőzés, 1 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség (6-2)
Barátságos: 25 mérkőzés, 18 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség (72-27)
Olimpia: 2 mérkőzés, 1 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség (6-2)
EB-selejtező: 4 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség (8-8)

 

 

 

 

 

 

 

MAGYAR-LENGYEL LEGEK
Legutóbbi győzelem (4 éve)
2007. Lengyelország-Magyarország 0-1, barátságos
Legutóbbi döntetlen (8 éve)
2003. Lengyelország-Magyarország 0-0, EB-selejtező
Legutóbbi vereség (8 éve)
2003. Magyarország-Lengyelország 1-2, EB-selejtező
Legnagyobb különbségű győzelem (6 gólos)
1949. Magyarország-Lengyelország 8-2, barátságos
1951. Magyarország-Lengyelország 6-0, barátságos
Legnagyobb különbségű vereség (2 gólos)
1939. Lengyelország-Magyarország 4-2, barátságos
1975. Lengyelország-Magyarország 4-2, barátságos
Legtöbb rúgott gól (8)
1949. Magyarország-Lengyelország 8-2, barátságos
Legtöbb kapott gól (4)
1939. Lengyelország-Magyarország 4-2, barátságos
1975. Lengyelország-Magyarország 4-2, barátságos
Legtöbb gól egy mérkőzésen (10)
1949. Magyarország-Lengyelország 8-2, barátságos
Legkevesebb gól egy mérkőzésen (0)
2000. Magyarország-Lengyelország 0-0, barátságos
2003. Lengyelország-Magyarország 0-0, EB-selejtező

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HELYEZÉSEK, EREDMÉNYEK, CSÚCSTARTÓK
FIFA ranglista helyezés (2011. október)
36. Magyarország
(legjobb: 27., 2011. szeptember, legrosszabb: 87., 1996. július)
64. Lengyelország
(legjobb: 16., 2007. szeptember, legrosszabb: 73., 2010. december)
Nemzetközi szereplések
Magyarország
VB részvétel: 9, ezüstérmes 1938, 1954
EB részvétel: 2, bronzérmes 1964
Lengyelország
VB részvétel: 7, bronzérmes 1974, 1982
EB részvétel: 1, csoportkör 2008
Szövetségi kapitány
Magyarország: Egervári Sándor (2010-)
Lengyelország: Franciszek Smuda (2009-)
Legtöbb válogatottság
Magyarország: Bozsik József (101)
Lengyelország: Michal Zewlakow (101)
Legtöbb gól
Magyarország: Puskás Ferenc (84)
Lengyelország: Wlodzimierz Lubanski (48)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG
Összes eddig lejátszott mérkőzés
2007.10.17. Lengyelország−Magyarország 0-1

Barátságos, Lódź, Widzewa Stadion
2003.10.11. Magyarország−Lengyelország 1-2

EB 2004 sel., Budapest, Puskás Stadion
2003.03.29. Lengyelország−Magyarország 0-0

EB 2004 sel., Chorzów, Śląski Stadion
2000.03.29. Magyarország−Lengyelország 0-0

Barátságos, Debrecen, Oláh G. utca
1997.09.06. Lengyelország−Magyarország 1-0

Barátságos, Varsó, Legia Stadion
1994.05.04. Lengyelország−Magyarország 3-2

Barátságos, Krakkó, Hutnik Stadion
1987.09.23. Lengyelország−Magyarország 3-2

EB 1988 sel., Varsó, Legia Stadion
1987.05.17. Magyarország−Lengyelország 5-3

EB 1988 sel., Budapest, Népstadion
1980.03.26. Magyarország−Lengyelország 2-1

Barátságos, Budapest, Népstadion
1979.04.04. Lengyelország−Magyarország 1-1

Barátságos, Chorzów, Śląski Stadion
1977.04.13. Magyarország−Lengyelország 2-1

Barátságos, Budapest, Népstadion
1975.10.08. Lengyelország−Magyarország 4-2

Barátságos, Lódź, LKS Stadion
1972.09.10. Lengyelország−Magyarország 2-1

Olimpia '72, München, Olimpiai Stadion
1970.05.02. Magyarország−Lengyelország 2-0

Barátságos, Budapest, Népstadion
1966.05.03. Lengyelország−Magyarország 1-1

Barátságos, Chorzów, Śląski Stadion
1962.09.02. Lengyelország−Magyarország 0-2

Barátságos, Poznań, K.S. Warta Stadion
1960.11.13. Magyarország−Lengyelország 4-1

Barátságos, Budapest, Népstadion
1958.09.14. Lengyelország−Magyarország 1-3

Barátságos, Chorzów, Śląski Stadion
1956.07.15. Magyarország−Lengyelország 4-1

Barátságos, Budapest, Népstadion
1952.06.15. Lengyelország−Magyarország 1-5

Barátságos, Varsó, Legia Stadion
1951.05.27. Magyarország−Lengyelország 6-0

Barátságos, Budapest, Megyeri út
1950.06.04. Lengyelország−Magyarország 2-5

Barátságos, Varsó, Wojska Stadion
1949.07.10. Magyarország−Lengyelország 8-2

Barátságos, Debrecen, Nagyerdei Stadion
1948.09.19. Lengyelország−Magyarország 2-6

Barátságos, Varsó, Wojska Stadion
1939.08.27. Lengyelország−Magyarország 4-2

Barátságos, Varsó, Legia Stadion
1926.08.20. Magyarország−Lengyelország 4-1

Barátságos, Budapest, Hungária körút
1925.07.19. Lengyelország−Magyarország 0-2

Barátságos, Krakkó, Wisla Stadion
1924.08.31. Magyarország−Lengyelország 4-0

Barátságos, Budapest, Üllői út
1924.05.26. Magyarország−Lengyelország 5-0

Olimpia '24, Párizs, Stade Bergeyre
1922.05.14. Lengyelország−Magyarország 0-3

Barátságos, Krakkó, Wisla Stadion
1921.12.18. Magyarország−Lengyelország 1-0

Barátságos, Budapest, Hungária körút