Olimpia 2012

FBI-ügynökökkel védik az amerikai csapatot

  • VNA

Az amerikaiak nem bíznak a londoni szervezőkben, így FBI-ügynökökkel megerősített biztonsági csapattal védenék jövőre sportolóikat.

Sportolóik megfelelő védelme miatt aggódnak az amerikaiak, így a jövő évi londoni olimpiára 1000 biztonsági embert, közte 500 FBI-ügynököt utaztatnak a csapat mellé. A Guardian információi szerint az amerikai diplomácia időnként nemtetszését fejezte ki a londoni biztonsági előkészületek miatt, a mostani döntés pedig jelzi, hogy továbbra sem bíznak a londoniak rátermettségében, így inkább saját szakembereikre bíznák sportolóik és diplomatáik biztonságának felügyeletét. Amerikai szakemberek elsősorban a létesítmények biztonságát érzik szűk keresztmetszetnek. A londoni szervezők eredetileg 10.000 főben állapították meg a 32 olimpiai létesítmény biztonsági személyzetének létszámigényét, de az amerikaiak által is forszírozott újabb elemzések alapján immáron 21.000 fővel számolnak - a kérdés csak az, hogy ezt a növekményt ki fogja finanszírozni.

„Az amerikaiak túlságosan aggódnak a veszélyek miatt. Éppen ezért mindent látni akarnak, mindenről tudni akarnak, ami nálunk történik biztonság címszó alatt. Nem vagyunk egyenrangú partnerek ebben a kérdésben. Ők akarnak mindent megszabni, a védelem felépítésétől kezdve a terrorista elhárítási stratégián át egészen a VIP-személyeik védelméig mindenbe bele akarnak szólni” - idézi a brit lap az egyik brit biztonsági főnököt. A londoni olimpia szervezőbizottságával (LOCOG) szerződésben álló biztonsági cég egyelőre továbbra is csak 10.000 fővel számol, így elképzelhető, hogy a növekvő létszámigényeket - állami forrásból - a hadsereg állományából oldják majd meg a londoni szervezők.