NFL

A Dallas leamortizálta a Billst

  • Molnár Dávid

A Cowboys 44-7-es győzelemmel kezdte meg a szezon második szakaszát, a Houston is simán nyert, míg a Miami és a St. Louis második győzelmüket aratták az idén.

Tíz mérkőzéssel rajtolt el az NFL 10. fordulójának vasárnapi játéknapja, melyek számos meglepetéssel szolgáltak, és miután a legizgalmasabb meccsek csak ezután kerülnek sorra, elmondható, hogy az NFL drukkereknek nincs okuk panaszra a héten. A Steelers a Bengals otthonában korrigálta a múlt heti vereséget, a Houston védelme meg letaglózta a Tampa Bayt hazai pályán. A Dallas szintén nagyarányú győzelemmel vágott neki a szezon második felének, de a St. Louis és a Miami drukkerek is fellélegezhetnek, hiszen mindkét csapat rövid időn belül már a második győzelmét szerezte. A Denver Broncos Tim Tebow-val úgy tűnik megtáltosodtak, és a csoportrivális Kansas City otthonában harcolták ki idénybeli 4. győzelmüket, mellyel azonos mérlegre tettek szert a Chiefsszel és a Chargersszel. Még akár sorsdöntő is lehet ez a siker a végelszámolásnál.

Harapós texasiak

Matt Schaubék jó formában érkeztek a Buccaneers otthonába, és nem is engedték meg maguknak, hogy megcsússzanak a jó széria közepén. Dominanciájuk már az első percben nyilvánvalóvá vált, Schaub 80 yardos passzát Jacoby Jones húzta le, és 12 másodperc elteltével már touchdownt ünnepelhettek a vendégek. Schaub elképesztő teljesítményt produkált, nem kísérletezett a passzokkal sokat, de ha igen, akkor is a hosszúakra koncentrált, és azokat elég pontosan tette: 73%-os hatékonysággal dobálta a játékszert, és 242 yarddal, valamint 2 TD passzal zárta a mérkőzést.
Azonban nem Schaub volt a kulcsfigura a Houston 37-9-es győzelmében, hanem a houstoni védelem, mely megkeserítette a hazaiak támadóalakulatának életét. Négy alkalommal sackelték az ellenfél irányítóját, Josh Freemant, háromszor kaparintották meg rossz átadását követően tőlük a labdát, és egy fumble is a nevükhöz írható. Ha ez önmagában nem lett volna elég, a Texans futójátékára sem volt igazán válasza a hazaiaknak, három különböző running back is touchdownt jegyzett a találkozón: Arian Foster, Derrick Ward, valamint Ben Tate.
A Tampa Bay zsinórban harmadik vereségét szenvedte el a szezonban, és egyre messzebb kerül attól a pozíciótól, hogy beleszóljon a Saints és a Falcons csoportelsőségért vívott harcába. A Texans ezzel szemben továbbra is magabiztosan vezeti csoportját, és egyre reálisabbá válik a csapat első rájátszása.

A Cowboys ismét nyert - Fotó:  AFP

Hirtelen halál Georgiában

Ha már a Falcons és a Saints szóba kerültek, akkor nem mehetünk el szó nélkül a párharcuk mellett, hiszen egy vérbeli csoportrangadónak lehettek tanúi a kilátogató nézők, mely 23-23 után hosszabbításba torkollott. Drew Brees, valamint a hazaiak irányítója, Matt Ryan egyaránt két-két touchdown passzal tűntek ki a mezőnyből, azonban a várakozásoknak megfelelően inkább a rúgójátékosok szállították a pontokat ezen a meccsen. John Kasay és Matt Bryant összesen 7 mezőnygólt rúgtak, azonban a döntőnek mégis Kasay negyedik rúgása bizonyult, mely a hosszabbítás 8. percében eldöntötte a találkozót. A Falcons azért is bánkódhat a meccs miatt, mert sokkal többet támadtak, és több yardot is tettek meg a csoport favoritjánál – 481-et a Saints 363 yardjával szemben – egyszóval felnőttek a feladathoz, hogy méltó kihívóivá válhassanak Drew Breeséknek, azonban Fortuna még nem fogadta őket kegyeltjei közé. A Saints most egy időre fellélegezhet, viszont az utolsóelőtti héten rendezendő visszavágó előreláthatólag nem akármilyen meccs lesz.

Steelers siker a csoportrangadón

A Ravens után újabb csoportbelivel csapott össze a Pittsburgh, melyet ezúttal 24-17-es győzelemmel abszolvált. A Cincinnati Bengals eddig remek teljesítményt nyújtott a szezonban, azonban Ben Roethlisberger, jobban mondva a Steelers védelme túl nagy falatnak bizonyult a hazaiak támadóalakulatának. Mindössze 279 yardot engedélyeztek a Bengalsnak a Steelers védők, és a szezon során 8. alkalommal sikerült 20 ponton vagy az alatt tartania ellenfelüket, ami eddig csupán egyszer eredményezett vereséget, a Houston ellen, mely 17-10-re végződött a texasiak számára. Mondhatni józanító pofont kapott a Bengals, pedig egy győzelemmel igazán érdekessé tehették volna az AFC északi csoportjának hajráját.

Philadelphiában pakolhatnak

A John Skelton által vezetett Cardinals az utolsó pillanatokban szúrta szíven az Eagles játékosokat és szurkolókat. 1:53-mal a vége előtt Skelton kiszórta harmadik touchdown passzát a találkozón, mellyel először és utoljára a meccs során vezetést szerzett a vendég gárda, és eloszlatta Michael Vickék nagyratörő álmait. Vicket könnyen kikiálthatják az egyik bűnbaknak, hiszen elképesztően rossz teljesítménnyel rukkolt elő ezen a nagyon fontos találkozón: 47%-os hatékonysággal passzolgatott társainak, és kétszer el is adta a játékszert – TD-passz ezúttal nem párosult a nevéhez. Ezzel a vereséggel reálisan nézve el is búcsúzott az idei rájátszásért folytatott harcoktól az Eagles, hiszen még ha a további mérkőzéseit meg is nyeri az alakulat, akkor is a többi csapat teljesítményétől fog függni a sorsuk. Bár amilyen formának örvendenek a Sasok, nehéz elképzelni róluk, hogy 7 győzelemmel zárják a szezont.

Tebow varázs Kansasben

Tim Tebow futott, passzolt, és többre nem is volt szüksége a Broncosnak az újabb győzelemhez – immáron a másodikhoz zsinórban! A győzelem azért is lehet még édesebb a Broncos számára, hiszen csoportriválist győztek le, és beérték a Chiefst, valamint a Chargerst is, és csak egy győzelem választja el őket az éllovas Oaklandtől. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Tebow elég gyatrán osztogatta a labdákat, 8 kísérletből csupán kétszer volt pontos a passza – más kérdés, hogy az egyik rögtön touchdownt eredményezett. Az előző hetek játékképéhez hasonlóan ismét a futásokra helyezték a hangsúlyt a denveriek, 244 yardot futottak összesen John Fox legényei. A Broncos utóbbi négy mérkőzéséből háromszor győztesként vonult le a pályáról, úgyhogy lassan komoly tényezőkké válnak – jövő héten a New York Jets ellen mutathatják meg képességeiket, és hogy az elmúlt hetek eredményeinek köze sincs a véletlenhez.

Dallasi KO a Bills ellen

A Cowboysnak sikerült az, ami az Eaglesnek nem – győzelemmel kezdeni a szezon hajráját, hogy legyen esély még a rájátszásra. Nem is akármilyen skalpot szereztek Tony Romóék, hiszen a szezon elején domináns Buffalo Billst verték el 44-7-re, mely nem akármilyen önbizalmat adhat a dallasi együttesnek. Azonban hozzá kell tenni, hogy a Bills, Ryan Fitzpatrickkel az élen rendkívül szétszórtan játszott – a vendégek négyszer adták el a labdát, Fitzpatrick egyik pontatlan passza közvetlenül touchdownt eredményezett alig 5 perccel a lefújás előtt: Terence Newman kaparintotta meg a labdát, majd 43 yardról befutott a végzónába. Romo ezzel szemben labdaeladás nélkül, 88%-os passzolási rátával vezette csapatát a kiütéses győzelem felé, melyet megspékelt még három TD-passzal is. A többit elintézte Dan Bailey, aki három mezőnygólt szerzett a meccs folyamán. A Bills egyre mélyebben találja magát, a kezdeti sikerekből adódó hátrányt a csoportriválisok már le is dolgozták, úgyhogy ha nem kapják hamarosan össze magukat, akkor Chan Gailey és csapata könnyen rájátszás nélkül maradhat, immáron sorozatban 12-szer.

Felemás formában lévő kiscsapatok

A St. Louis Rams és a Miami Dolphins is jó eredményekkel zárhatták a fordulót – előbbi a Cleveland Brownst fektette két vállra idegenben 13-12-re (a hazaiaknál Phil Dawson négy mezőnygóllal tartotta az iramot a vendégekkel, de ez is kevésnek bizonyult a végén), utóbbi pedig a Washington vendéglátójaként aratott 20-9-es győzelmet. Reggie Bush mindössze 47 yardot futott a meccsen, azonban ez is elegendő volt ahhoz, hogy két touchdownt szerezzen, és megnyerje csapatának a találkozót, amivel már két forduló óta veretlenek a Delfinek! Persze ez még nem jogosítja fel őket arra, hogy merészebb álmokat szövögessenek, de a győzelmek mindig jót tesznek a játékosok önbizalmának.

Az Indianapolis Colts futballistáinak is szüksége lenne már egy győzelemre, de a vereségek csak gyűlnek és gyűlnek. A liga egyetlen nyeretlen csapata újabb pofonba szaladt bele, ezúttal a Jacksonville Jaguars győzött a Colts vendégeként 17-3-ra. Ezzel sorozatban tizedszer maradt alul a gárda, és már csak hat találkozó választja el őket attól, hogy a Detroit után a liga történetében második csapatként nyeretlenül zárják a szezont.

A Panthersnél Cam Newton végül hadba állt, habár sokáig kérdéses volt játéka vállsérülése miatt, azonban csapata még így is sima 30-3-as vereséget szenvedett a Tennessee Titansszel szemben. Chris Johnson a vendégek részéről végre olyan játékkal hozakodott elő, amit minden meccsen vártak tőle a Tennessee menedzserei, amikor álomgázsiért leigazolták a futójátékost a holtszezonban: 130 yardot futott és egy touchdownt is szerzett a 26 éves futballista. A Panthers becsületpontjait Olindo Mare szerezte mezőnygólból.

NFL
10. forduló
Indianapolis Colts – Jacksonville Jaguars 3-17
Atlanta Falcons – New Orleans Saints 23-26 hosszabbítás után
Tampa Bay Buccaneers – Houston Texans 9-37
Cincinnati Bengals – Pittsburgh Steelers 17-24
Carolina Panthers - Tennessee Titans 3-30
Philadelphia Eagles – Arizona Cardinals 17-21
Kansas City Chiefs – Denver Broncos 10-17
Dallas Cowboys – Buffalo Bills 44-7
Cleveland Browns – St. Louis Rams 12-13
Miami Dolphins – Washington Redskins 20-9