Felkészülés

Anglia Lampard góljával tíz év után legyőzte a spanyolokat

Az angol labdarúgó-válogatott 1-0-ra nyert a vendég Spanyolország felett a Wembleyben rendezett szombati felkészülési mérkőzésen. A gólnélküli első félidőt követően a második játékrész elején a csapatkapitány Frank Lampard fejesével szereztek vezetést a Háromoroszlánosok. A hajrában nagy fölényben futballozott az Európa- és világbajnok Selección, Cesc Fabregas többször is egyenlíthetett volna, de végül győzött a hazai csapat 1-0-ra.

Ez volt a 23. hivatalos összecsapás a két ország között, az eddigi mérleg az angoloknak kedvezett, 11 angol győzelem állt szemben nyolc spanyol sikerrel, négy döntetlen mellett, ugyanakkor a legutóbbi négy mérkőzésből hármat az ibériak nyertek, a Háromoroszlánosok utoljára 2001. februárjában tudták legyőzni a spanyolokat.

A hazai csapat játékosai az Emlékezés Napja alkalmából karszalagjukon pipaccsal léptek pályára. Néhányuknak, köztük Theo Walcottnak, a cipőjén is láthatóak voltak a szimbólumok. Az Emlékezés Napja november 11., ugyanis 1918-ban ezen a napon ért véget az első világháború.

A vendégek kapusa, egyben csapatkapitánya, Iker Casillas beállította Andoni Zubizarreta válogatottsági rekordját, ma 126. alkalommal öltötte magára hazája mezét.

Az első tíz percben tapogatózó volt a játék, majd a 12. percben David Villa próbálkozott kapura lövéssel, szögletre mentettek előle. A spanyolok szokás szerint a Barcelonából "ismerős" futballt játszották, az angolok inkább a kontrákra építettek. A spanyol csiku-csukit megunva a 32. percben Frank Lampard távolról vette célba Casillas kapuját, a portás magabiztosan fogta a labdát. A másik oldalon David Silva éles szögből lőtt, klubtársa, Joe Hart is biztosan hárított.

A 36. percben David Silva sarokkal tette vissza a labdát Iniestának, aki ellőtte azt, Lescott blokkolt. A szöglet után Xabi Alsono ívelte be a labdát az ötösön álló Busquetsnek, aki védője szorításában a kapu fölé pörgetett. Jól járatták a labdát a spanyolok, de Lescott és Jagielka az első félidőben áthatolhatatlan falat jelentett a vendégeknek Hart kapuja előtt.

A szünetben Vicente del Bosque egyből hármat, Fabio Capello egyet cserélt, a vendégeknél érkezett két angliai és egy volt szigetországi légiós, Pepe Reina, Juan Mata és Cesc Fabregas, míg az olasz tréner Stewart Downingnak szavazott bizalmat.

Az első játékrész hajrájára felpörgő mérkőzés a másodikban is izgalmasan telt, elsősorban annak köszönhetően, hogy a hazaiak rögtön a félidő elején megszerezték a vezetést: balról beívelt szabadrúgás után Bent fejese a vetődő Reina mellett a bal kapufáról visszapattant, az érkező Lampard az üres kapuba fejelt (1-0).

Az ibériaiak egyből felpörgették az iramot, az 56. percben David Villát ugratták ki, de a Bara támadója kisodródott jobbra, 8 méterről csak az oldalhálót találta el. Del Bosque a védekező középpályás Busquetset is lekapta, és érkezett a helyére a Darren Bent által a Premier League legjobb csatárának titulált Fernando Torres. A 73. percben ismét Villa villant, a támadó szerdán, a Király-kupában is nagy lövőkedvvel futballozott, de ahogyan akkor, most sem zörgette meg a hálót, ezúttal a bal kapufára tüzelt.

Az angol labdarúgó-válogatott Frank Lampard góljával nyert a világ- és Európa-bajnok spanyol csapat ellen szombat este barátságos mérkőzésen.

A hajrában egyértelműen fölényben volt az Eb- és vb-címvédő, Fabregas menthette volna döntetlenre a meccset, de a 82. percben 23 méterről a kapu mellé csavart, majd az utolsó percben előbb 15 méterről Hart kezébe lőtt, majd még közelebbről, középről, ziccerben gurított a kapu mellé.

1-0-ra nyertek az angolok, akik meglehetősen felforgatott csapattal álltak ki, de a Phil Jagelka-Jolen Lescott belső védőkettős nagyszerűen teljesített, és bár Wayne Rooney hiányzott a csapatból, Darren Bentet sem érheti kritika, a csapatkapitány Frank Lampard pedig gondoskodott a győzelemről.

Felkészülési mérkőzés
Anglia-Spanyolország 1-0 (0-0)
London, Wembley Stadion, vezette: Frank De Bleeckere (belga).
 
Anglia: Hart - Johnson, Jagielka, Lescott, Cole - Jones (Rodwell, 57.), Parker (Walker, 85.) - Walcott (Downing, 46.), Lampard (Barry, 57.), Milner (A. Johnson, 76.) - Bent (Welbeck, 64.).
Cserepad: Carson, Walker, Baines, Cahill, Terry, Barry, Rodwell, Adam Johnson, Downing, Zamora, Welbeck, Sturridge, Stockdale. Szövetségi kapitány: Fabio Capello.
Spanyolország: Casillas (Reina, 46.) - Arbeloa, Ramos (Puyol, 75.), Piqué, Alba - Busquets (Torres, 64.), Xavi (Fabregas, 46.), Xabi - Iniesta (Cazorla, 75.), Silva (Mata, 46.), Villa.
Cserepad: Valdes, Albiol, Puyol, Torres, Fabregas, Monreal, Mata, Llorente, Santi Cazorla, Jesus Navas, Reina. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.
Gólszerző: Lampard (49.)
Sárga lap: Milner (42.), illetve Ramos (60.), Fabregas (61.)