Súlyemelő-vb

A vak ausztrál emelőn ámult a közönség Párizsban

  • VNA

Eredményei alapján vélhetően nem sokat foglalkoznánk Malek Chamounnal - az ausztrál súlyemelő azonban vakon indult el az ép sportolók világbajnokságán.

A műlábbal versenyző 400-as futó (Oscar Pistorius) vagy a fél lábbal is sikeresen úszó dél-afrikai Natalie du Toit neve már sokak számára ismerős. Mindketten olyan sportolók, akik fizikai korlátaikat átlépve az ép sportolók között is megállják helyüket és világversenyeken is elindulnak. Ebbe a sorba csatlakozott be a párizsi súlyemelő világbajnokságon csütörtökön az ausztrál Malek Chamoun. A férfi 85 kg-os súlycsoport „C”-csoportjában induló 22 esztendős versenyző ugyanis vaksága ellenére is tagja volt a mezőnynek. A Sydney-ből származó emelő a múlt hónapban rendezett ausztrál bajnokságon kvalifikálta magát a vb-re. A mostani versenyen két érvényes fogást bemutató emelő a kezdősúlyának számító 135 kg-ot szakított, és mivel a 170 kg-ot (harmadikra) kilökte, így 305 kg-os összteljesítménnyel a csoport tizedik helyén zárta a versenyt.

Chamount hét éves korában diagnosztizálták a retinitis pigmentosa nevű szembetegséggel, 15 éves korára pedig teljesen vak lett, ma pedig már csak a fehér bot segítségével tud közlekedni. A súlyemeléssel 12 esztendős korában megismerkedő Maleket édesapja, George motiválta, aki korábban szintén ausztrál válogatott volt ebben a sportágban. „Amíg más emberek a látásukat használják arra, hogy érezzék, hogy sikeres-e az emelés, én megtanultam érezni a mozgásokat. Más érzékeimet használom a gyakorlatok segítésére, amelyek közül a legfontosabb az egyensúly” - mondta Chamoun, aki az ausztrál bajnokságon a Nemzetközösségi Játékokon érmet szerző Simplice Ribouem mögött alig hat kilóval elmaradva végzett a második helyen. Az ob-t 319 kg-os összteljesítménnyel zárta, amelyhez az egyéni csúcsot jelentő 140 kg-os szakítás és 179 kg-os lökés járultak hozzá.

Mark Chamoun a párizsi világbajnokság üde színfoltja volt
„Nem tudom, hogy hányan fognak versenyezni a súlycsoportomban Párizsban, de az sem érdekel, hogy hányadik leszek. Büszke vagyok arra, hogy elég jó voltam arra, hogy eljussak a vb-re, még akkor is, ha az éremre nincs esélyem” - nyilatkozta még az elutazás előtt a héttagú ausztrál emelő csapat legkülönlegesebb hátterű tagja. Chamoun edzéseit édesapja irányítja, aki az egyes gyakorlatokhoz is odakíséri a pódiumra fiát. Edzéseit otthon a 2000-es nyári olimpián Sydneyben használt dobogón végzi (ld. kép), amelyet apukája egy korábbi aukción vásárolt meg neki.

„Valamennyire látom, érzékelem a súly helyzetét, de csak enyhe foltokban. A sok piros szín jelzi, hogy nagy súlyt kell emelni. Azt tudom, hogy a rúdnak valahol a két piros folt között kell lennie. Addig szoktam előre menni, amíg a lábam a rúdhoz nem ér” - mondta Chamoun, aki első vak súlyemelőként a jövő évi olimpiára is eljutna, igaz ehhez meg kellene nyernie az ausztrál válogatót, hiszen a világbajnoksággal ellentétben Londonban egy súlycsoportban egy országból csak egy emelő szerepelhet. Ha eljut a brit fővárosba, akkor akár teljesülhet újabb nagy álma is, hiszen nagyon szeretne találkozni a nála már sokkal ismertebb, de hozzá hasonlóan szintén nagy hátrányból induló dél-afrikai futóval, Oscar Pistoriusszal.