Amerikai foci

Szexuális zaklatási ügy miatt kirúgták az elnököt és a legendás edzőt, a hallgatók tüntettek

A Penn State Egyetem amerikai futballcsapatánál kirobbant szexuális zaklatási ügy miatt menesztették Graham B. Spaniert, a csapat elnökét és Joe Paternót, a legendás edzőt. A hallgatók emiatt nemtetszésüknek hangot adtak, és kisebbfajta lázadás tört ki a campuson: a diákok tüzeket gyújtottak, és autókat borítottak fel.

Graham B. Spanier és Joe paterno a Penn State Egyetem amerikai focicsapatának elnöke és vezetőedzője
A múlt hét szombaton kirobbant eset kapcsán a Penn State Egyetem amerikai futball csapatának két ikonikus alakját is elbocsátotta az intézményi kuratórium. A rendőrség egyelőre nyomoz, hogy a csapat másodedzője, Jerry Sandusky által elkövetett bűncselekményekről tudtak-e a csapat alkalmazottai. A napokban ugyanis kitudódott, hogy Sandusky az elmúlt 15 évben legalább 8 fiatal játékost zaklatott szexuálisan.

A hivatalos szervek elsősorban a sportigazgató, Tim Curley, és a gazdasági alelnök, Gary Schultz szerepét vizsgálják az ügyben. Érdekesség, hogy sem a csapat elnökét, Graham B. Spaniert, sem edzőjét, Joe Paternót nem vádolják a bűntett elhallgatásával, az intézmény vezetése mégis úgy döntött, hogy távozniuk kell. A kuratórium az egyetem renoméjának helyreállítása érdekében ítélt, arra azonban nem számítottak, hogy ezzel kivívják a hallgatók ellenszenvét.

A bejelentést követően a diákok ellepték az egyetemi campust, ahol hangos tüntetés kezdődött a legendás edző, Joe Paterno mellett. Autókat borogattak, tüzet gyújtottak és vuvuzelát fújtak. „Joe-t akarjuk!” - skandálta a tömeg, majd a rendőrség vetett véget a spontán kialakult demonstrációnak.

Joe Paterno egyedüliként több mint 400 győzelmet jegyez pályafutása során, ötször is veretlenül vezette bajnoki címhez a Penn State csapatát. A 84 éves tréner a szezon végén vonult volna vissza, 46. szezonját töltötte, mint az egyetem futballistáinak vezetőedzője.