Atlétika

Paula Radcliffe megvédte maratoni világcsúcsát - a tárgyalóteremben

Sikeresen lobbizott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetőinél Paula Radcliffe, brit hosszútávfutónő, így a 2003-as London Marathonon futott ideje ismét világcsúcsnak számít azt követően, hogy azt augusztusban a világ legjobb eredményévé minősítették vissza.

Paula Radcliffe ünnepli a győzelmét a 2009-es New York-i félmaratonon

Az IAAF azért "degradálta le" Radcliffe 2 óra 15 perc 25 másodperces idejét, mert úgy döntöttek, csak tisztán női versenyen elért eredmény lehet világcsúcs, a 2003-as futáson pedig két férfi irammenő is segítette a futónőt.

A nemzetközi szövetség most visszakozott, visszaadta a Lamine Diack elnöknél személyesen tiltakozó Radcliffe-nek a világcsúcsot, de bejelentették azt is, hogy ezt az rekordot a jövő évtől már csak "különnemű" versenyben dönthetik meg. Helmut Digel, az IAAF végrehajtó bizottságának tagja azt mondta, elismerik a korábbi teljesítményeket, ezért nem akarják azokat elvenni a versenyzőktől.

"A rekord rekord marad. Senki nem fogja azt elvenni Paulától, ez biztos. Egyáltalán nem akartunk a régi csúcsok elleni intézkedést hozni. Elismerjük, hogy azok kiemelkedő teljesítmények voltak" - mondta a sportvezető.