2014-es foci-vb

Emmanuel Adebayor visszatér a togói válogatottba

Emmanuel Adebayor, a Tottenham Hotspur csatára úgy döntött, hogy a brutális busztámadást követő 19 hónapos kihagyása után visszatér Togó válogatottjába.

Emmanuel Adebayor a Tottenham Hotspurs-ben

A 27 éves Adebayor 2010 áprilisában mondott le a válogatottságról, 3 hónappal azután, hogy az Afrikai Nemzetek Kupájára Angolába utazó csapat buszát fegyveresek megtámadták, és három ember halálát okozták. 

A Togói Futballszövetség (FTF) a következőket nyilatkozta: "Emmanuel Adebayor ismét játszani kíván Togo nemzeti válogatottjában, szerepelni fog a 2013-as Afrikai Nemzetek Kupája és a 2014-es vb-selejtezőkön. Reméli, hogy egy új fejezetet írunk. A fent említett két eseményen a kezdetektől fogva részt kíván venni."

A korábbi togói csapatkapitány már a jövő heti, Bissau-Guinea elleni vb-selejtezőre is a válogatott rendelkezésére áll, miután biztosították arról, hogy a jövőbeli meccseken minden játékos biztonságban lesz. 

"Boldog vagyok, hogy visszatérek Togo válogatottjába, és jelen leszek a Bissau-Guinea elleni meccsen jövő héten" - mondta Adebayor a BBC-nek. 

"Azért döntöttem úgy, hogy nem szerepelek válogatott meccseken, mert a cabindai eset után aggályaim voltak a játékosok épségét illetően. Hibák voltak a szervezésben. Most az FTF biztosított arról, hogy ezeket a biztonsági problémákat megoldják az összes játékos érdekében. Szeretném szolgálni a hazámat, de a játékosok biztonságánál semmi sem lehet fontosabb. Biztosítottak róla, hogy ezzel a jövőben nem lesz probléma."

"Most, hogy visszatérek a csapatba, már csak a szövetségi kapitányon múlik, hogy játszat-e vagy sem. Csapattagként térek vissza, és ugyanúgy is fognak kezelni, mint a csapat bármelyik másik tagját."

Az alábbi videóban a togói válogatottat láthatjuk közvetlenül a támadás után: