Súlyemelő-vb

Egyelőre egyetlen kvótát sem szereztek a magyar nők Párizsban

  • MTI

Valamivel túl a félidőn rosszul áll a magyar súlyemelés szénája a franciaországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon: ha most lenne vége a csúcsviadalnak, egyetlen női emelő se indulhatna a piros-fehér-zöld színek képviseletében a jövő nyári londoni ötkarikás játékokon.

A tavalyi, hasonló - első - pontszerző vb-n, a törökországi Antalyában, ahol teljes, hatfős magyar férficsapat nem indult, a négyszemélyes - Nagy Nikoletta, Krutzler Eszter, Bazsó Bianka, Magát Krisztina összetételű - női válogatott az egyéni összetett eredmények alapján 56 pontot gyűjtött. Ezzel a nemzetek közötti kvalifikációs csapatversenyben a 18., vagyis két londoni kvótát érő helyen kötött ki. Csakhogy a megszerezhető indulási jogosultság két vb-re együttesen igaz, vagyis az antalyai pontokhoz a mostani világbajnokságon szerzett pontok hozzáadódnak, s a 2010-es és 2011-es világbajnokságokon gyűjtött összpontszám alapján dől el, melyik ország hány kvótához jutott. Az IWF, a sportági világszövetség szabálya szerint a női csapatverseny 1-9. helyezettje 4-4, a 10-16. helyen végzettek 3-3, a 17-21. pozíció birtokosai pedig 2-2 súlyemelőt küldhetnek Londonba.

A Párizs közelében zajló idei vb-n eddig fellépett magyarok közül a csütörtök délután szerepelt, 75 kg-os Bazsó Bianka végső helyezése - ennél fogva az érte járó pontmennyiség - csak valamikor az esti A döntőt követően ismerszik meg, az viszont a nem hivatalos számítások szerint biztosnak mondható, hogy a 63 kilós Nagy Nikoletta 14, s a 69 kilós Krutzler Eszter 12 pontjával csütörtök délután 82 pontja van Magyarországnak, amivel a 24., tehát kvótamentes helyen áll. Igaz viszont, hogy a verseny rendkívül szoros, hiszen például a 16. Örményország 90, a 25. Egyiptom pedig 77 ponttal rendelkezik, ennél fogva a kvótás vetélkedés messze nem lefutott még. A magyar női csapat végeredménye példának okáért nagyban függ attól, hogy az utolsóként fellépő Magát Krisztina hol végez az összetettben a plusz 75 kilósok súlycsoportjában.

Nagyon szerencsés esetben még a három kvóta sem kizárt, a kettő még meglehet, de bizony az sem lehetetlen, hogy a csapat kicsúszik a "huszonegyek" közül...

Ha ez utóbbi eset következne be, a nők ugyanabba a helyzetbe kerülnek, mint a magyar férfiak, vagyis már csak egyetlen olimpiai kvótát szerezhetnek a jövő áprilisi, törökországi Európa-bajnokságon.