Ökölvívás

Bacskainak döntőznie, Darmosnak nyernie kell a kvótához a kvalifikációs versenyen

  • MTI

A felső súlycsoportokban nagyon nehéz dolguk lesz a magyar ökölvívóknak az európaiaknak kiírt jövő áprilisi ökölvívó olimpiai kvalifikációs tornán, amelyen a 69 kg-os Bacskai Balázsnak döntőznie, míg a 91 kg-os Darmos Józsefnek győznie kell az ötkarikás szerepléshez.

A nemzetközi szövetség (AIBA) egy hónappal a bakui kvalifikációs világbajnokság zárását követően, szerdára készítette el a 146 még - versenyen - megszerezhető ötkarikás indulási hely kontinensek és súlycsoportok közötti megoszlását, amely alapján Európának 26 kvótája maradt.

A 2010-es Európa-bajnok Bacskai és a kétszeres Eb-bronzérmes Darmos József mellett a kvótaszerzésre legnagyobb magyar esélyesnek tartott Szellő Imrének némileg könnyebb a helyzete, neki már a harmadik helyezés is londoni repülőjegyet ér. Ugyanakkor a magyar csapat a vb után még azzal számolt, hogy 81 kg-ban öt hely lesz kiadó.

A pekingi olimpián már szerepelt Kalucza Norbertnek jó esélyei lehetnek Törökországban, az ő kategóriájában ugyanis már az elődöntőbe jutás is biztos kvótát jelent majd.

Magyarország jelenleg három londoni indulót mondhat magáénak: Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64 kg) és Harcsa Zoltán (75 kg) már a bakui világbajnokságon biztosította helyét a 2012-es nyári játékokon.

Ökölvívás
Az isztambuli olimpiai kvalifikációs versenyen kiosztható kvóták
49 kg 5 hely
52 kg 3 hely
56 kg 4 hely
60 kg 4 hely (Varga Miklós kvótás)
64 kg 1 hely (Káté Gyula kvótás)
69 kg 2 hely
75 kg 1 hely (Harcsa Zoltán kvótás)
81 kg 3 hely
91 kg 1 hely
+91 kg 2 hely