Tereprali

Ötven ország versenyzői indulnak a 2012-es Dakaron

  • VNA

Újabb országgal ismerkedik meg jövőre a Dakar rali mezőnye, január közepén ugyanis Peru fővárosában, Limában lesz a legendás verseny befutója.

Január elsején immáron sorozatban negyedszer is Dél-Amerikai lesz a házigazdája a legendás Dakar ralinak

Január elsején immáron sorozatban negyedszer is Dél-Amerikai lesz a házigazdája a legendás Dakar ralinak. A 33. alkalommal megrendezésre kerülő sivatagi száguldás ezúttal új tereppel is megismerteti majd a mezőnyt, amely Argentína és Chile mellett ezúttal már Peruba is ellátogat. Az ötven országból érkező 465 egységnek (171 autó, 185 motor, 76 kamion és 33 quad indul a tervek szerint) összesen 8300 kilométert kell megtennie, mielőtt január 15-én megérkeznek a Peru fővárosában, Limában található célba.

A dél-amerikai versenyek történetében most először fordul elő, hogy nem körbe mennek a versenyzők, hanem az Atlanti-óceán partjától a Csendes-óceán partjáig kell eljutniuk. „Minden indulóra extrém nehézségű verseny vár. Argentínában és Chilében ezúttal 5-5 szakasz lesz, ezt követően pedig az új helyszín, Peru is otthont ad majd négy szakasznak” - mondta a versenyigazgató Etienne Lavigne. Peru egyébként immáron a 27. olyan ország, ahol a verseny több évtizedes története során látogatást tett.

A január elsején Mar del Platán sorra kerülő rajtnál két év kihagyás után újra láthatjuk az indulók között a magyar Szalay Balázst is, aki jól megszokott navigátorával, Bunkoczi Lászlóval indul a világ legismertebb tereprali versenyén. Az Opel Dakar Team Darázsi Zsolt irányításával egy versenykamiont is indít szervizkamionos segítséggel. Továbbá egy másik magyar kettős, a Sebestyén Sándor, Bognár József duó is ott lesz még a 2012-es Dakaron.  A Dakar Rallyt 2009 óta rendezik Dél-Amerikában, azok után, hogy 2008-ban terrorfenyegetettség miatt törölni kellett a viadalt az eredeti helyszínen, Afrikában.