Forma-1

Kimi és a Williams - nyerő páros? - szavazás

  • Kele János

Szerinted Räikkönen otthonra lelhet a Williamsnél? Vajon a legendás istállónak tényleg a finn Jégemberre van szüksége? Érveket és ellenérveket sorolunk, ti pedig szavazzatok, jó döntésnek tartjátok-e Räikkönen és a Williams házasságát.

Räikkönen
A 2007-es világbajnok Kimi Räikkönen esetleges visszatéréséről szóló pletykák halmaza egyre csak dagad, tegnap az is kiderült, hogy az Abu-Dzabi Nagydíj csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján az a Sir Frank Williams is megjelenik majd, aki tavaly óta alig néhány futamon vesz csak részt személyesen. A jól értesültek tudni vélik, a legendás csapatfőnök személyesen akarja bejelenteni, hogy újra nagy formátumú versenyzője lesz már-már haldokló csapatának - nem túlzás azt állítani, az idősödő istállóvezető a megmentőt látja a finn Jégemberben. De vajon igaza van-e? Érdemes-e visszatérnie az F1-be Kiminek, és ha igen, vajon mit nyer a szerződéssel a Williams?

 

"Amit Räikkönen az utolsó évében a Ferrariban produkált, sokakat elijeszt. Nem véletlenül választotta a Renault tavaly Heidfeldet - egy kihagyás után visszatérő pilóta reaktiválása mindig kockázatos. A NASCAR-ral és a ralival rossz lóra tett Kimi, de a visszatérés az ő szempontjából jó döntés lehet. Hogy a Williams is jól járna-e, abban nem vagyok ennyire biztos."

Joe Saward, F1-es szakíró
A raliban eltöltött két szűk esztendő, és az elmaradozó sikerek alighanem végképp meggyőzték Kimi Räikkönent arról, amit korábban is mindenki tudott: neki az F1-ben a helye. Kilenc szezon után tizennyolc futamgyőzelemmel és egy világbajnoki címmel a tarsolyában a rendkívül gyengére sikerült 2009-es évadot követően mondott búcsút a sorozatnak, miután a Ferraritól kiebrudalták (a csapatvezetés mindenképpen Alonsót akarta, és ezért hajlandó volt fizetni is a finnek), és a McLaren igencsak szűkmarkú szerződésajánlatát nem fogadta el. Az őt kevésbé kedvelő szurkolók és szakírók azóta is előszeretettel hangoztatják, hogy a Jégember a pénz miatt hagyta ott a sorozatot, egyszerűen nem volt elég motivációja ahhoz, hogy kevesebb gázsiért egy kisebb csapatban, vagy nagyon erős csapattárs ellen folytassa.

A teljes igazság természetesen sohasem fog kiderülni (mint ahogy azt is csak találgatjuk, miképpen került 2007 elején a Ferrarihoz, és ennek mi köze volt Michael Schumacher visszavonulásához), azonban egy williamses szerződés két év elteltével igencsak nyomós érvként kerülhetne be a vitába: egyértelművé válna, hogy a világbajnoki cím megszerzése után sem vesztett motivációt Räikkönen, nem derogál neki egy kisebb csapatban versenyezni, és sikerek utáni vágy sem veszett még ki belőle teljesen.

Michael Schumacher példája persze jól mutatja, a jelenkor Formula-1-ében már nem könnyű a kihagyás után visszatérők dolga, ma már szinte elképzelhetetlen az, hogy egy visszatérő pilóta világbajnoki címig masírozzon - holott annak idején ezt 1984-ben Lauda, 1993-ban pedig Prost is megcsinálta. Sőt, 1994-ben, több, mint egy éves kihagyás után visszatérve a negyvenen túl nyert futamot Nigel Mansell is, érdekes módon éppen egy Williams-Renault volánja mögött ülve.

A Williams elnöke nem kertelt

Adam Parr korábban egy interjúban már elismerte, szüksége van a csapatának Räikkönenre, és tárgyalnak a finnel.

"Kimiről mindenki tudja, hogy az elmúlt években az F1-ben megforduló versenyzők egyik legtehetségesebbje. Találkozásunkkor nyilvánvalóvá vált, hogy vissza akar térni az F1-be, s a Williamsnek is nagyon nagy szüksége van egy ilyen nagy bajnokra, akinek a jelenléte óriási lökést ad, és növeli a motivációt."
Ha tehát Räikkönen úgy dönt, hogy mégis visszatér, rengeteget kockáztat. Nem csak azt, hogy ellendrukkerei újra megtalálják, hanem azt is, hogy az esetleges sikertelenség után végképp leírják, és elkönyvelik egy kiöregedett, levezető nagymenőnek, akinek bár a sikerlistája már régen nem hízik, a bankszámláján azért még mindig szép számmal sorakoznak a nullák a hónap végén. Mert ne áltassuk magunkat, Kimi nem ingyen tér vissza, ő nem hétmilliót fog kapni, mint Schumacher a Mercedesnél, hanem jóval többet. Bár hivatalos adat erről természetesen nincsen, azt tudjuk, hogy 2009 végén hét milliós gázsit ajánlott neki a McLaren, ám a finn kinevette az ajánlatot, és inkább elment ralizni, a Ferraritól kapott tízmilliós kárpótlással a zsebében. Két év kihagyás után, amikor ráadásul veszíteni valója is van bőven (tekintve ugyebár, hogy a Williams nem éli története legszebb napjait, sőt), kötve hiszem, hogy másodvonalbeli fizetéssel is megelégedne. Arról már nem is beszélve, hogy a madarak azt csiripelik, egy gazdag arab befektetői csoport van az egész akció mögött, az ilyesféle szponzorok pedig általában nem sajnálják a pénzt arra, hogy egy markáns reklámarccal támogassák meg projektjüket.

Kimi Räikkönen pedig jelenleg talán a legnagyobb reklámhordozó - legalábbis azok közül a pilóták közül, akik nem versenyeznek az F1-ben.

Ott van példának okáért a Mercedes, amely meg sem közelíti a visszatérés bejelentésekor remélt sikereket, mégis rendszeresen szerepel az újságok címlapján, cikkezik róla a szaksajtó, bloggerek erednek az eredményei nyomába, pusztán azért, mert az egyik versenyzőjét úgy hívják, hogy Michael Schumacher. Lehet Rosberg bármilyen eredményes, verhette el első közös szezonjukban 142-72-re a hétszeres világbajnokot, a sajtó szemében nem ő az ász, a szurkolók nem rá kíváncsiak, az elemzések középpontjában nem ő áll - ha egy kevéssé megosztó és ismert csapattárs ellen kellene felvennie a harcot, valószínűleg a kutya nem figyelne a stuttgartiakra, maximum nevetnénk rajtuk, mint annak idején a temérdek pénzt eltapsoló Toyotán.

Räikkönen egyébként is úgy kell a Williamsnek, mint egy falat kenyér. A sportág történetének egyik legsikeresebb istállója ugyanis soha nem látott mélységekbe süllyedt, eddig mindössze öt pontot szerzett a szezonban, a konstruktőri tabella kilencedik helyén szerénykedik, és esélye sincsen arra, hogy előrébb kerüljön. Grove-ban legutóbb 2004-ben ünnepelhettek futamgyőzelmet, ám világbajnokuk 1997 óta nem volt. Nem meglepő tehát, hogy jövőre hatalmas változások várhatóak a csapatban, új motorszállító érkezik (Renault) és a technikai vezetés is átalakul (Mike Coughlan érkezik Sam Michael helyére) - azt gondolná az ember, minden a helyére kerül, már csak egy igazi vezérpilótára van szükség, de olyanra, aki mágnesként vonzza a szponzorokat is.

Ez lenne Kimi Räikkönen.

Vonzó lehetőség az övé. Egyrészt ugye rá várna a feladat, hogy amolyan schumacheri módra kivezessen a gödörből egy legendás, de újabban csak vergődő istállót, másrészt pedig kétféleképpen is történelmet írhatna. Ő lenne a harmadik versenyző az F1 történetében, aki a McLaren, a Ferrari és a Williams pilótájaként is indul a világbajnokságon, valamint az ő segítségével összejöhetne az is, ami eddig még soha: a következő szezon rajtjánál egyszerre hat korábbi világbajnok várhatná a startjelzést.

"Kimi az F1-ben akar versenyezni jövőre, és én azon dolgozom, hogy megtaláljam számára a legjobb lehetőséget. Biztos vagyok benne, hogy amint lesz valami remény, arról értesülnek majd a szurkolók - így, vagy úgy."

Steve Robertson, Räikkönen menedzsere, 2011 augusztusa

Kimi Räikkönen 32 éves, egyike azon két világbajnoknak, aki a hetvenes években látta meg a napvilágot - ez az a korosztály, amelyiknek nem volt esélye Schumacher ellen, Villeneuve 1971-ben, Kimi 1979-ben születettként lett bajnok. Éppen két évvel idősebb tehát, mint Alonso, eggyel veri Buttont, Hamilton esetében viszont már hat, Vettelnél nyolc év a korkülönbség. A kérdés csak az, vajon a két éves kihagyás elég-e arra, hogy ellustuljon az ember, hogy kivesszen belőle az igazi versenyzői ösztön, megkopjanak a reflexei, és tizedmásodperceket veszítsen „önhibájából” a pályán. Schumachernél láttuk, bőven elég, persze a német nem 32 volt, hanem 41, bár az is gaz, hogy fénykorában a legfittebb F1-es versenyzőnek számított, senki nem ügyelt olyan koncepciózusan a formájára, mint ő.

Ha Räikkönen akar még versenyezni úgy istenigazából, ahogyan a világbajnoki címe előtt, akkor nem is kérdés, az F1-ben a helye. Én magam azonban nem vagyok biztos ebben, láthattuk, a rali-világbajnokságban azért nem utazott el Ausztráliába, mert túl hosszúnak és fárasztónak találta a repülőutat - következésképp kizárták a világbajnoki összesítésből, lőttek az egész szezonjának. Fénykorában is utálta a felesleges interjúkat, az ostoba újságírói kérdéseket, de be kell látni, ezek manapság éppen úgy hozzátartoznak az F1 világához, mint a KERS, a DRS vagy éppen a befújt diffúzor. Ha valaki nem tud mit kezdeni a folyamatos nyomással, a közszereplés kötelezettségével, akkor jobb, ha otthon marad, nem nehéz belátni, hogy a hiszti és a frusztráltság előbb-utóbb a versenypályán elért eredmények rovására megy.

Ha Kimi ezt belátta, és mégis vissza akar térni, akkor azt hiszem nem kérdés: helye van a mezőnyben, képességei alapján mindig is a legjobbak között volt, ha van ember, aki alkalmas arra, hogy a Williams új korszakának emblematikus figurája legyen, akkor az minden bizonnyal ő.

Ha azonban csak a pénz motiválja, és az arab szponzor, akkor jobban teszi, ha kihátrál. Úgy legalább megőrizhetjük az emlékezetünkben olyannak, amilyen fénykorában volt: gyors, öntörvényű és laza.