Bírkózás

Visszatér a szőnyegre az éremdobáló svéd birkózó

  • MTI

Visszatér a versenyzéshez és szeretné megnyerni a londoni olimpiát Ara Abrahamian svéd birkózó, akit a pekingi olimpián szerzett harmadik helyezésétől megfosztottak, mert bronzérmét az eredményhirdetéskor eldobta. Cselekedetéért később kétéves eltiltást is kapott.

A 36 éves kötöttfogású versenyző edzője, Benni Ljungback elmondta, hogy tanítványa csatlakozott a válogatott edzőtáborához, és a célja nem csupán az, hogy kijusson az olimpiára, hanem meg is szeretné nyerni súlycsoportját.A pekingi olimpián nehezen bírt magával a svédek versenyzője

Az örmény származású, 84 kilós Abrahamian szerint bírói csalás áldozata lett a pekingi elődöntőben a későbbi győztes - a fináléban Fodor Zoltánt verő - olasz Andrea Minguzzival szemben, ezért választotta a tiltakozás meglehetősen szokatlan módját. Az eredményhirdetésnél eldobta medálját, és dühöngve elhagyta a termet.

Ezt követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi testülete kizárta a játékokról és hivatalosan megfosztotta érmétől a birkózót, aki a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) hiába fellebbezett az ítélet ellen. A sportági nemzetközi szövetség (FILA) kétéves eltiltásra büntette.