Olasz bundabotrány

Öt év négy hónap börtönre ítélték Moggit

  • MTI

A nápolyi bíróság első fokon öt év négy hónap börtönbüntetésre ítélte Luciano Moggit, a Juventus korábbi sportigazgatóját a 2006-ban kirobbant olasz bundabotrányban játszott szerepe miatt.

A törvényszék, amely 2009 januárjában kezdte tárgyalni az ügyet, az olasz futballmérkőzések bűnszövetkezetben elkövetett manipulálásában találta bűnösnek Moggit .

"Megrázott minket az ítélet, természetesen fellebbezni fogunk, mert hiszünk az igazunkban" - mondta a labdarúgástól már korábban örökre eltiltott Moggi ügyvédje az ítélethrdetést követően.

A Juventus egykori vezetője szabadlábon védekezhet
Az ügy 24 vádlottjából még további 15-öt elítélt a bíróság, így többek között a Juventus vezetőségének egy másik korábbi tagját, Antonio Giraudót, a Lazio elnökét, Claudio Lotitót, illetve a Fiorentina két tulajdonosát, Andrea és Diego Della Vallét. Szintén börtönbüntetést kapott Paolo Bergamo, a játékvezetők korábbi első embere és Paolo De Santis játékvezető is, valamint Inocenzo Mazzini, a labdarúgó-szövetség egykori alelnöke.

Az olasz futball történetének legnagyobb csalási botrányának következtében 2006-ban a Juventust az abban az évben, illetve az azt megelőző esztendőben nyert bajnoki címeitől is megfosztották, és száműzték a másodosztályba.

Az ítélet ellenére ugyanakkor Moggiéknak egyelőre nem kell börtönbe vonulniuk, ugyanis a helyi jog szerint a jogerős ítéletig szabadlábon védekezhetnek.