Parasport

Alex Zanardi győzött a New York Maratoni kerekes székes versenyében

  • VNA
megosztom

A mindkét lábán amputált egykori remek autóversenyző nem akar engedni álmából, úgy tűnik, tényleg komolyan gondolja, hogy elindulhat a 2012-es londoni paralimpián.

Tíz évvel horror balesete után újra az újságok címlapjára kerülhet Alessandro Zanardi. A 44 esztendős egykori autóversenyző ugyanis vasárnap a New York-i maratoni versenyen megnyerte a kerekes székes viadalt, így mostantól reális eséllyel pályázhat arra, hogy ott lesz jövőre a londoni paralimpián.  Az egykori remek autóversenyző a lausitzi autóverseny pályán szenvedett súlyos balesetet még 2001-ben, melynek következtében mindkét lábát amputálni kellett. A mostani versenyen remek időeredménnyel (1:13,58) tudott diadalmaskodni, ami azok után volt számára nagy öröm, hogy már tavaly is a favoritok között tartották számon, de akkor egy defekt miatt nem tudott győzni. „Most már mások is láthatják, hogy a 2012-es paralimpiai részvétel nem csak álom számomra. Az Egyesült Államokban többször is nagy fordulatot vett az életem. Előbb jöttek a sikerek az Indycar és a Champcar sorozatban, majd 2007-ben először indultam el a New York-i maratoni versenyen, amely új szenvedélyt és szórakozást adott nekem” - nyilatkozta a célban a kétszeres ChampCar bajnok olasz sportember.

Alex zanardi nyerte a 2011-es New York-i maratoni versenyt
A kenyai Geoffrey Mutai által új útvonalcsúccsal megnyert versenyen több sporthíresség is részt vett ezúttal. Bár a norvégok olimpiai bajnok sífutója, Thomas Alsgaard az utolsó pillanatban visszalépett a versenytől, az amerikai rövidpályás gyorskorcsolyázó Apolo Anton Ohno (3:25,14) révén így is volt téli olimpiai bajnok célba érő a Central Parkban. Ott volt a mezőnyben az egykori jégkorong klasszis, a hatszoros Stanley Kupa-győztes Mark Messier (4:14.,21), valamint az egykori holland válogatott labdarúgó kapus, Edwin van der Saar (4:19,16) is, akik szintén teljesítették a 42.195 méteres versenytávot New York belvárosában.

megosztom